Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kimberly Buys zorgt met brons voor enige zwemmedail­le

KIMBERLY BUYS bevestigt aan de top: na WK-finale nu Europees brons 50m vlindersla­g

- (hjb)

Een moeilijke zwemweek heeft Kimberly Buys achter de rug, maar ze liet zich niet uit haar lood slaan na een tegenvalle­r op de 100m vlinder (13e). Met een bronzen plak neemt ze revanche. Zo bevestigt de voro BRABO zwemmende Wase haar aansluitin­g aan de top, toen ze vorig jaar zevende werd op het WK (25”78). Gisteren zwom ze in de finale sneller (25”74), een vingerknip van haar persoonlij­k record (25”70). De onoverwinn­elijke Sarah Sjöström won (25”16), de Zwitserse Emilie Beckman (25”72) behaalde zilver.

Het is Buys’ zesde EK in olympisch bad. De bekroning van haar jarenlange doorzetten komt er in de herfst van haar carrière. Sinds twee seizoenen heeft Buys het geweer van schouder veranderd. Ze trainde minder maar veel explosieve­r. Dat had ook gevolgen voor haar voeding, zo moest ze afvallen, naar 70 kilogram voor 1m87. Buys: “Er was een periode waarin ik dacht dat de echte wereldtop misschien niet in mij zat. Vorig seizoen, na twaalf jaar, heb ik weer een stap gezet en draaide ik mee met de wereldtop. Dat motiveerde me om voort te doen. Al die jaren trainen waren niet voor niets.”

Ronald Gaastra: “Kimberly was een schitteren­de atlete maar als je andere atleten zag en je zag Kimberly, dan zag ze er niet uit als iemand van wie je schrik krijgt. Zo van: fuck, dit is

een beest. Nu is ze veel afgetraind­er. Het bewijs ook dat je nooit te beroerd moet zijn om het eens op een andere manier te proberen.”

Toch is het nog bibberen om haar profcontra­ct verlengd te zien: de 50m vlinder is, in tegenstell­ing tot de 100m vlinder, geen olympische discipline. Net op die afstand kon ze, tot grote frustratie van zichzelf en van haar coach, geen finale op dit EK halen. Wat in haar voordeel pleit: deze plak is het bewijs van haar vorm, op haar 29e behoort ze nog altijd tot de top, is ze de beste Belgische zwemster van het ogenblik.

 ??  ??
 ??  ?? En daar komt toch een Belgische zwemmedail­le boven water. Getekend: oudgediend­e Kimberly Buys (29). Het brons telt voor twee medailles, ook eentje voor doorzettin­gsvermogen, want na meer dan tien jaar jaar topsport haar eerste plak op een EK langebaan.
En daar komt toch een Belgische zwemmedail­le boven water. Getekend: oudgediend­e Kimberly Buys (29). Het brons telt voor twee medailles, ook eentje voor doorzettin­gsvermogen, want na meer dan tien jaar jaar topsport haar eerste plak op een EK langebaan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium