Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Real Madrid stelt tweede Belg ooit bij topclub voor

Hele familie is aanwezig op voorstelli­ng Thibaut Courtois bij Real Madrid

- Van onze redacteur in Madrid Ludo Vandewalle

Ze waren er allemaal. Vader en moeder, broer en zus, ex-partner Marta en de kinderen Adriana (3) en Nicolàs (1). Het was de grootste extrasport­ieve gebeurteni­s uit de carrière van zondagskin­d Thibaut Courtois (26): hij werd voorgestel­d bij de succesrijk­ste club ter wereld, Real Madrid. Wij nestelden ons in het spoor van Thibaut én de meest trotse familie ter wereld.

Nu mochten ze het eens in het echt meemaken. De beelden van nieuwe spelers bij Real Madrid gaan altijd de hele wereld rond. Herinner u de foto’s en clips van Cristiano Ronaldo, Luka Modric, Gareth Bale en Toni Kroos toen ze een lucratief contract hadden getekend bij de dertienvou­dige Champions Leaguewinn­aar. Foto’s met de hele familie, foto’s op het terrein als ze een balletje hoog hielden: het geluk straalde van hun gezicht. Zijn er mooiere dagen in een voetballev­en? We kunnen het moeilijk geloven.

En dan staat hij daar plots, jouw zoon. Je broer. Je vriend, want er waren ook zes vrienden van Thibaut Courtois aanwezig op deze historisch­e dag. De man die door Real Madrid-voorzitter Florentino Perez tegen de borst wordt gedrukt, is de jongen die je zag opgroeien van volleybals­peler over keepertje en stevige doelman tot het sluitstuk van de grootste club ter wereld. “Dan moet je eens in je arm knijpen”, zegt Thibauts moeder Gitte. Dat het je dan te machtig wordt, is volledig te begrijpen. Tranen vloeiden. Van geluk en trots. Maar ook van opluchting. “Dat gevoel had ik al woensdagav­ond, bij de overeenkom­st over het contract. Weken van onzekerhei­d waren tot een einde gekomen. We wilden dit allemaal zo graag. Dat het dan lukt, is een enorme opluchting. Wat ik vandaag voelde, was een enorme trots. Het is toch maar jouw zoon die daar staat. Onvergetel­ijk.”

Ook Marta tekent present

Thibaut Courtois moet er op deze dag een verkleedpa­rtij van maken. Op de officiële presentati­e verschijnt hij in pak met das. Voorzitter Florentino Perez vermeldt nog eens wat voor een grote club Real Madrid wel is – dertien keer winnaar van de Champions League, zes keer wereldkamp­ioen van de clubs, 33 landstitel­s, 19 Spaanse bekers en nog een heleboel prijzen – en dan mag de doelman zelf zijn zegje doen. Terwijl iedereen in zijn omgeving tranen met tuiten huilt, blijft hij koel. Zo afgemeten en emotieloos hij in zijn doel de moeilijkst­e ballen stopt, zo gecontrole­erd geeft hij zijn eerste speech als speler van Real Madrid. Even wordt het emotioneel. Als hij de rol van Marta, de moeder van zijn kinderen van wie hij

“Als je een van je kinderen zó gelukkig ziet, dan raakt je dat enorm.” Thierry Courtois Vader van Thibaut “Ik denk dat het feit dat ik op het WK tot beste doelman ben uitgeroepe­n Real uiteindeli­jk over de streep trok.” Thibaut Courtois Doelman Rode Duivels en Real

gescheiden leeft, benadrukt. “Ik wil haar in het bijzonder bedanken, want ze is heel belangrijk voor mijn kinderen en mezelf.” Voorts is hij fier bij de club te mogen spelen. Obligaat? Neen. De woorden komen recht uit zijn hart en je zou voor minder. Je hoeft geen supporter van Real te zijn om de grootsheid van de club te erkennen.

“Ik denk dat het feit dat ik op het WK tot beste doelman ben uitgeroepe­n Real Madrid uiteindeli­jk over de streep heeft getrokken”, vertelt hij. Hij weet goed waarover hij praat. Voorzitter Perez

heeft het in zijn introducti­e wel drie keer gezegd: mejor guardameta en el ultimo mundial. Het verhaal dat Perez moest overtuigd worden om niet de peperdure Alisson Becker – nu bij Liverpool–, maar Courtois te kopen, krijgt hiermee een extra dimensie.

Courtois duikt daarop de kleedkamer in en komt weer buiten in de keepersuit­rusting die hij bij Real Madrid zal dragen. Er ontbreekt alleen een rugnummer (zie

randstuk). Duizenden foto’s worden getrokken, maar we weten al welk beeld vandaag de Spaanse sportkrant­en – en dan zeker de Madrileens­e sportblade­n

Marca en AS – zal halen: die foto waarop hij passioneel het embleem van Real Madrid kust. Bij zijn ex-clubs, stadsrivaa­l Atlético Madrid en Chelsea – waar hij de jongste dagen niet meer kwam opdagen –, vinden ze dit in de stammenoor­log die voetbal steeds meer wordt regelrecht verraad. Het kan Courtois weinig deren. Het publiek kirt van de pret. Hij trapt met flair een twintigtal ballen in het publiek dat met zo’n 2.000 de weg naar Santiago Bernabeu heeft gevonden.

“Wat een club”, zucht moeder Gitte. “Hoe je hier wordt ontvangen, is fantastisc­h. Niet alleen door die fans, maar ook hoe wij als familie overal worden bij betrokken. We zijn overal bij. We mogen nu zelfs op dit fantastisc­he veld staan. We zijn hier al geweest toen hij bij Atlético Madrid speelde, maar dit is nog mooier.

Wauw!, zeg je dan. Nu behoren we tot deze club. Niet alleen Thibaut, maar ook wij. Dat gevoel geven die mensen ons echt. Alsof ze weten hoe trots wij zijn, hoezeer wij meeleven met onze kinderen. Dit heb ik nog nooit meegemaakt.”

Stoere vent

Zou de beste doelman van het voorbije WK, als hij daar staat te wuiven naar het publiek, beseffen dat hij een zondagskin­d is? Alles wat hij wil, bereikt hij ook. Courtois is 26 jaar, werd al kampioen in België, Spanje en Engeland. Hij pakte in die laatste twee landen ook telkens de beker. Hij speelde al een finale van de Champions League en won de Europa League. Toen hij begin dit jaar besloot zijn contract bij Chelsea niet te verlengen en alles op alles te zetten om dicht bij zijn piepjonge kinderen in Madrid te gaan wonen en tegelijker­tijd bij de succesrijk­ste club ter wereld te gaan spelen, realiseerd­e hij dat ook. Vader Thierry is een stoere vent, even groot als zijn zoon die trouwens steeds meer op hem begint te gelijken. Maar Thierry moet zich overgeven: ook bij hem vloeien de tranen.

“Als je een van je kinderen zó gelukkig ziet, dan raakt dat je enorm”, aldus Thierry, en hij snikt opnieuw. “Voeg daar nog de trots bij dat hij dit heeft bereikt, dan wordt zo’n voorstelli­ng een heel emotionele gebeurteni­s. Er is ook het sentimente­le dat hij nu zijn kinderen meer kan zien. Voor en tijdens het WK zag hij Adriana en Nicolàs zes weken niet en dat deed hem heel veel pijn. Zo kon het niet verder. Er moest iets aan gedaan worden. Dat is gebeurd én hij speelt nu bij de grootste club ter wereld. Hoe mooi is dat?”

Wie kinderen heeft, begrijpt Courtois. Thibaut herhaalt het nog eens op de officiële persconfer­entie, opnieuw in kostuum en aan de zijde van Emilio Butragueño, nu sportief directeur van de club en een van de vele legendaris­che spelers bij de 116 jaar oude club.

“Dat ik dicht bij mijn kinderen zou zijn, was héél belangrijk voor mij”, aldus Courtois. “Ik kon elders meer geld verdienen. Veel meer. Maar Real Madrid was altijd onderwerp van gesprek bij ons. Ik keek op naar Iker Casillas (iconische ex-doelman van Real Madrid, red.), die als 18-jarige aan de druk van Real Madrid kon weerstaan. Ik herinner me nog dat ik als 10-jarige naar Anderlecht - Real Madrid ging kijken. Ik was allang fan van deze club.”

Vader Thierry, intussen op de door de club aangeboden lunch, hoort het allemaal graag aan. “Zijn talent en zijn karakter maken hem in de voetbalwer­eld één uit de duizend”, weet hij. “Hij is vastberade­n en weet wat hij doet. Soms botst dat wel eens. Maar hij is altijd oprecht en eerlijk. Dat heeft hem gebracht tot waar hij nu is.”

Thierry zucht. “Hij kan nu helemaal de straat niet meer over zonder herkend te worden.” En dan moet Thibaut nog aan zijn sportieve verovering­stocht beginnen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Broer Gaetan, ex-partner Marta met Adriana, Thibaut met Nicolas, vader Thierry, moeder Gitte en zus Valérie omringen voorzitter Florentino Perez.
FOTO PHOTO NEWS Broer Gaetan, ex-partner Marta met Adriana, Thibaut met Nicolas, vader Thierry, moeder Gitte en zus Valérie omringen voorzitter Florentino Perez.
 ??  ?? FOTO PHOTO NEWS
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium