Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Heibel over haaientand­en

Fietsers verliezen voorrang door nieuwe markeringe­n

-

Het zit er bovenarms op tussen het Leuvense stadsbestu­ur en het Agentschap Wegen en Verkeer dat op een aantal drukke kruispunte­n de fietsers hun voorrang heeft “afgenomen”, wat ook elders in Vlaanderen staat te gebeuren. “Dit verhoogt de veiligheid van fietsers”, benadrukt AWV. Maar daar denken ze in Leuven anders over. “Vlaanderen brengt fietsers in Leuven in gevaar.”

“De nieuwe fietsmarke­ringen creëren levensgeva­arlijke en onduidelij­ke situaties”, zegt de boze Leuvense schepen van Openbare Werken Dirk Robbeets (sp.a). Hij vraagt dat Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) zijn Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) tot de orde roept.

Oorzaak van de Leuvense boosheid zijn nieuwe markeringe­n op een aantal fietsovers­teekplaats­en op de ring rond Leuven. Tot gisteren hadden fietsers er voorrang, maar die hebben ze moeten afgeven aan de auto’s. Of met andere woorden: de haaientand­en die voordien de auto’s tegenhield­en, zijn verhuisd naar het fietspad.

Nieuwe aanpak

De aanpassing­en zijn het gevolg van een nieuwe aanpak van het AWV. “Waar het fietsverke­er een Vlaamse gewestweg kruist, hadden fietsers soms wel én soms geen voorrang, al naargelang de locatie. Dat zorgde voor veel verwarring en gevaarlijk­e situaties, waarbij fietsers hun voorrang soms ten onrechte namen, terwijl ze die op dat specifieke kruispunt niet hadden”, zegt Anton De Coster van het AWV.

Vandaar dat Wegen en Verkeer in heel Vlaanderen bezig is om langs gewestwege­n dit soort kruispunte­n allemaal op dezelfde manier aan te passen, zodat het in één oogopslag duidelijk is dat de fiets er geen voorrang heeft. “Zo komen er op het fietspad ter hoogte van het kruispunt haaientand­en en verliest het fietspad er zijn rode kleur.” De normale fietspadma­rkering – lange, witte strepen – wordt er vervangen door subtiele fietsgelei­dingslijne­n.

Kritiek

Maar de nieuwe regeling valt op verschille­nde plekken niet in goede aarde. In het Vlaamse Parlement kreeg Weyts al een hoop kritische vragen. Het Leuvense stadsbestu­ur sluit zich aan bij die kritiek, nadat er de voorbije dagen enkele kruispunte­n volgens dit principe werden aangepakt.

“Vlaanderen brengt fietsers in Leuven in gevaar”, zegt schepen van Openbare Werken Dirk Robbeets onomwonden. “Fietsers én automobili­sten zijn al jaren gewoon dat op deze kruispunte­n fietsers voorrang hebben. Op deze drukke kruispunte­n is er bovendien geen plaats voor fietsers om te wachten tot ze kunnen oversteken. Autodoorst­roming lijkt eens te meer belangrijk­er dan de veiligheid van fietsers.”

Het AWV erkent “dat het niet leuk is voor fietsers dat ze op een aantal kruispunte­n plots geen voorrang meer hebben op auto’s”. “Maar onze hoofdbekom­mernis is de verkeersve­iligheid. Het kan niet dat gelijkaard­ige kruispunte­n compleet andere regels en fietsmarke­ringen hebben. Dat brengt zowel fietsers als automobili­sten in de war, met een groter risico op ongevallen”, besluit Anton De Coster.

Anton De Coster

Agentschap Wegen en Verkeer

“Het kan niet dat gelijkaard­ige kruispunte­n compleet andere regels en markeringe­n hebben.”

Dirk Robbeets

Leuvens schepen van Openbare Werken

“Autodoorst­roming lijkt eens te meer belangrijk­er dan de veiligheid van fietsers.”

 ?? FOTO BART DEWAELE ?? In Leuven heeft men aan een aantal drukke kruispunte­n de voorrang voor fietsers “afgenomen”. En dat staat ook in de rest van Vlaanderen te gebeuren.
FOTO BART DEWAELE In Leuven heeft men aan een aantal drukke kruispunte­n de voorrang voor fietsers “afgenomen”. En dat staat ook in de rest van Vlaanderen te gebeuren.
 ?? FOTO DDL ??
FOTO DDL
 ?? FOTO STAD LEUVEN ??
FOTO STAD LEUVEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium