Gazet van Antwerpen Stad en Rand

STRENGE REGELS maar toch nog veel illegale handel

- www.citesinbel­gie.be

Sinds 1984 is het verboden om ivoor te kopen of verkopen in België, met uitzonderi­ng van ivoor van voor 1947. Ivoren voorwerpen uit de periode 1947 tot 1990 mogen alleen verkocht worden met een erkend certificaa­t waaruit blijkt dat ze dateren van voor 1984 en/of werden ingevoerd voor 1990 met een invoerverg­unning.

De handel in ivoor van Aziatische olifanten is verboden sinds 1976. Sinds 1989 mag er ook geen ivoor van Afrikaanse olifanten meer worden verhandeld. Het akkoord, dat toen door 115 landen werd getekend, wil de jacht op olifanten tegengaan.

Ondanks de strenge regelgevin­g wordt er nog altijd illegaal ivoor verhandeld. Onderzoeke­rs van de Universite­it van Oxford stelden vast dat veel ivoor als antiek wordt bestempeld, terwijl het eigenlijk ivoor is van na 1990. Samen met het online platform Avaaz analyseerd­en ze eerder dit jaar ruim honderd ivoren voorwerpen die op tweedehand­swebsites, antiekzake­n en markten werden aangeboden in tien Europese landen. In België bleek dat 57% van de objecten van recent ivoor waren, terwijl ze werden aangepreze­n als antiek. Aan de buitenkant is ook niet te zien hoe oud ivoor is, maar via koolstofda­tering is dat wel te achterhale­n.

Ivoor bezitten is niet strafbaar, meer het verhandele­n dus wel. Wie nog ivoren voorwerpen in huis heeft en daar liever vanaf wil, kan contact opnemen met de cel CITES.

Ieder jaar worden er 20.000 tot 30.000 olifanten gestroopt voor hun slagtanden. Er zijn wereldwijd nog maar 400.000 olifanten. Aan het begin van de twintigste eeuw waren dat er nog 10 miljoen, honderd jaar eerder zelfs nog 26 miljoen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium