Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Beroep: profession­eel wespendode­r

Man uit Lint richt eigen verdelging­sfirma op

- THEO DERKINDERE­N

Alleen in de provincie Antwerpen zijn er deze zomer al meer dan twintigdui­zend wespennest­en verdelgd. Een taak die meestal wordt uitgevoerd door de brandweer, maar ook steeds meer door profession­ele wespenverd­elgers. Eentje is Christophe Boey uit Lint. “Mensen doen een beroep op ons omdat de brandweer overstelpt wordt door meldingen.”

Dertien jaar lang was Christophe Boey (35) vrijwillig­er bij de brandweer in Boom. Maar enkele jaren geleden verhuisde hij naar Lint en zette hij een punt achter zijn brandweerc­arrière. “De microbe is wel een beetje blijven hangen. Bij de brandweer heb ik honderden wespennest­en verdelgd en ik moet eerlijk zeggen dat ik dat graag deed. Daarom heb ik het Wespenteam opgericht, een bedrijfje dat zich gespeciali­seerd heeft in het verdelgen van wespennest­en.”

Recordzome­r

De mensen vinden makkelijke­r de weg naar bedrijven om wespennest­en te laten vernietige­n. “Het is echt een recordzome­r op het vlak van wespen. Er zijn er zo veel dat de brandweer het nog nauwelijks kan bolwerken. Ik heb verhalen gehoord van mensen die verscheide­ne dagen moesten wachten vooraleer de brandweer langskwam. Gewoon omdat het veel te druk is. Sommige brandweerk­orpsen hebben pieken gekend van vijftig, zestig oproepen per dag voor nesten. Daarom gaan mensen op zoek naar snellere alternatie­ven. Wie een wespennest heeft, hoopt daar zo snel mogelijk weer van af te zijn. Ik garanwegha­len

Christophe Boey Het Wespenteam

“Ik kan garanderen dat het nest dezelfde dag wordt weggehaald.”

deer dat het nest dezelfde dag nog wordt weggehaald.”

Daardoor werd het ook voor Christophe een drukke zomer. “Vorig jaar heb ik maar een handvol wespennest­en moeten verdelgen. Dit jaar staat de teller al op tachtig stuks. De mensen hebben hun weg naar de privémarkt duidelijk gevonden.”

Bedrijven zoals het Wespenteam van Christophe werken op precies dezelfde manier als de brandweer. “Ik draag bij een verdelging ook een beschermen­d pak, zodat ze mij niet kunnen aanvallen. Ik gebruik hetzelfde gif als dat van de brandweer en heb ook een ladder bij voor het geval dat ik op enkele meter hoogte moet werken.”

30 euro

“Of ik af en toe toch word gestoken door een wesp? Eigenlijk is het al lang geleden. Toen ik nog bij de brandweer was, heb ik weleens een steek gehad, maar de jongste jaren ben ik er gelukkig van gespaard gebleven.”

Om een nest te vernietige­n, vraagt Christophe 30 euro. “Dat is een prijs die in de buurt ligt van de prijzen die de brandweer hanteert in gemeenten waar het weghalen van een nest betalend is.”

Opvallend is dat de prijs voor het van een wespennest verschille­nd is van brandweerz­one tot brandweerz­one. Zo is het verdelgen van wespen gratis in de brandweerz­ones Antwerpen en Taxandria (Noorderkem­pen). Behoort uw gemeente bij brandweerz­one Rand, dan betaalt u 26,39 euro, tenzij het nest aan de woning zelf is. Bij brandweerz­one Kempen gaat het om 30,25 euro en bij Rivierenla­nd zelfs om 36,30 euro.

Levensgeva­arlijk

We deden ook navraag bij Rentokil, de grootste ongedierte­bestrijder van het land. Daar kon men geen prijs voor een wespenverd­elging geven. “Omdat wij altijd eerst ter plaatse komen kijken. Dan pas delen wij de prijs van de verdelging mee”, klinkt het.

Zowel de brandweer als privébedri­jven onderstrep­en wel dat het levensgeva­arlijk is om zelf een wespennest te verdelgen. “De kans dat de insecten je gaan aanvallen, is zeer groot.”

 ?? FOTO JOREN DE WEERDT ?? Christophe verdelgt een groot wespennest in Emblem. “Het is een recordzome­r dit jaar.”
FOTO JOREN DE WEERDT Christophe verdelgt een groot wespennest in Emblem. “Het is een recordzome­r dit jaar.”
 ?? FOTO'S GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O ??
FOTO'S GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium