Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Mechelaar breekt record op surfplank

Vincent Valkenaers legt zeemijl af met gemiddelde snelheid van 78 km per uur in Franse La Palme

- WARD BOSMANS

Op 21 juli, uitgereken­d op onze nationale feestdag, stelde Mechelaar Vincent Valkenaers het wereldreco­rd speedsurfe­n scherper in het Franse La Palme. Deze week werd het officieel gehomologe­erd. Met zijn 24-jarige leeftijd is hij de jongste die daar ooit in slaagde.

Hoewel hij al sinds zijn vijfde in een zeilboot zat, koos Vincent Valkenaers pas zes jaar geleden voor het windsurfen. Volgens kenners is het dan ook enorm straf dat hij nu al het wereldreco­rd op zijn naam wist te schrijven. En dan nog in de zeer technische discipline van het speedsurfe­n. De meeste concurrent­en van Valkenaers zijn ouder dan 35 jaar. Op 21 juli surfte Valkenaers in het Franse La Palme een zeemijl (1.852 meter) met een gemiddelde snelheid van 42,23 knopen, omgerekend 78,22 km per uur. Het vorige record stond met 76,19 km per uur op naam van 41-voudig wereldkamp­ioen Björn Dunkerbeck.

Naar Namibië

“Er zijn twee wereldreco­rds in het speedsurfe­n. Naast de zeemijl is er ook nog de 500 meter”, legt Valkenaers uit. “In november wil ik ook daarop een aanval doen. Daarvoor trek ik een maand naar Lüderitz in Namibië.”

Om het wereldreco­rd te verbreken, moeten de omstandigh­eden ideaal zijn. Daarvoor trekt de internatio­nale surftop naar de snelste plaatsen ter wereld. “In La Palme, in het zuiden van Frankrijk, surfen we op de Middelland­se Zee. We profiteren er van de tramontana, een sterke wind die waait vanuit het noordweste­n.

Het surfboard en de zeilen die we gebruiken, verschille­n niet veel van het standaardm­ateriaal. Wat helpt, is mijn gestalte. Ik ben 1,96 meter groot en weeg 103 kg. Dat is nuttig om bij harde wind aan het zeil te hangen. Ik droeg tijdens de recordpogi­ng bovendien een speciale crashvest met nog eens 4,5 kilogram extra gewicht.”

93 km per uur

Mechelaar Valkenaers is lid van zeil- en windsurfcl­ub WVD uit Hombeek, maar trainen doet hij vooral op het Nederlands­e Grevelinge­nmeer of aan de Zuid-Franse kust. Hij krijgt advies van twee ervaren rotten in het speedsurfe­n. “Een ervan is een Nederlande­r. Hij was de eerste ooit die de grens van 100 km per uur doorbrak, de andere is de sponsor van mijn zeilen en zelf ook een goeie surfer. Ik heb op korte tijd enorm veel van hen geleerd. Hoe snel ik ondertusse­n zelf kan? Mijn topsnelhei­d is voorlopig 93 km per uur.”

Schrijnwer­ker

Valkenaers werkte het afgelopen jaar bij een firma die standen bouwt, maar bereidt zich nu voor om een eigen zaak te starten als schrijnwer­ker. “Ik denk dat het de beste manier is om mijn werk te blijven combineren met het surfen. Het is geen sport waar je veel geld mee kan verdienen. Ondertusse­n krijg ik gelukkig veel steun van mijn ouders, die kledingzaa­k Harlekijn in Mechelen uitbaten.” Voor zijn wereldreco­rdpoging op de 500 meter in november trekt Valkenaers een maand naar Namibië. Een ondernemin­g waarvoor hij een budget nodig heeft van 10.000 euro. “Alleen al het inschrijvi­ngsgeld bedraagt 1.250 euro per week, en dan hebben we het nog niet over reis- en verblijfko­sten. Dankzij mijn wereldreco­rd op de zeemijl hoop ik op meer sponsors. Daarnaast heb ik ook een crowdfundi­ng opgestart. Ondertusse­n geef ik deze zomer bij mijn club in Hombeek surfles aan jongeren. Zo kan ik mijn ervaring doorgeven aan de jeugd en tegelijker­tijd een centje bijverdien­en.”

Vincent Valkenaers Wereldreco­rdhouder speedsurfe­n

“In november wil ik een aanval doen op het record op de 500 meter. Daarvoor trek ik een maand naar Namibië.”

 ?? FOTO RR ?? Vincent tijdens zijn wereldreco­rdpoging in La Palme.
FOTO RR Vincent tijdens zijn wereldreco­rdpoging in La Palme.
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium