Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Pas geopend: de stoelgangb­ank

UZ Gent zoekt donoren voor eerste uitwerpsel-bibliothee­k

- www.uzgent.be/gsb

Het UZ Gent is op zoek naar gezonde mensen die stalen van hun uitwerpsel­en willen afstaan. Die komen terecht in de eerste stoelgangb­ank van België en zijn bedoeld om bij ernstig zieke mensen de samenstell­ing van de darmflora te herstellen. Bacteriën in uw gevoeg kunnen dus levens redden. Al moet uw stoelgang dan wel van goede kwaliteit zijn.

GSB, zo heet de nieuwe diepvrieze­r van het UZ Gent. De ‘Gentse Stoelgangb­ank’ is de eerste in ons land. De inhoud van de vriezer is behoorlijk bijzonder. Bij min 80 graden zitten er stalen stoelgang in opgeslagen, voorlopig afkomstig van vijf vrijwillig­ers. Zij zijn sinds dit voorjaar de eerste vaste donoren, maar hun productie volstaat niet. Gisteren lanceerde het ziekenhuis een oproep om 25 extra weldoeners te vinden die bereid zijn om vijf keer per maand een staal af te leveren.

Slechts één op de tien

Al kan niet iedereen zomaar stoelgang voor medisch gebruik doneren. Slechts één op de tien kandidaten voldoet doorgaans. Sowieso komen alleen mensen zonder chronische ziekten in aanmerking. Ook mensen met een BMI hoger dan 30 worden afgewezen. “We zijn zeer voorzichDe tig”, zegt professor en klinisch bioloog Bruno Verhasselt. “Er zijn studies die aanwijzen dat de bacteriën in onze darmen een rol spelen bij overgewich­t. In de Verenigde Staten is zelfs een geval bekend van een patiënt die na een transplant­atie met stoelgang van een obese donor op korte tijd 15 kilo bijkwam.”

Donoren krijgen geen vergoeding, maar helpen wel zieke mensen sneller genezen. In eerste instantie mensen die geïnfectee­rd zijn met de gevaarlijk­e Clostridiu­m difficile-bacterie. “Het gaat om patiënten die al lang in het ziekenhuis liggen en veel antibiotic­a hebben gekregen, bijvoorbee­ld na een zwaar verkeerson­geval”, zegt Verhasselt. “Die doodt ook normale, gezonde bacteriën, waardoor resistente soorten vrij spel krijgen en de darm beschadige­n.”

Dat leidt tot buikpijn, koorts én diarree, en kan bij verzwakte mensen dodelijk zijn. Een transplant­atie met stoelgang werkt bij deze patiënten in meer dan 90% van de gevallen. Maar ook voor andere darmaandoe­ningen, zoals het prikkelbar­e darmsyndro­om, zijn de transplant­aties mogelijk een goede behandelin­g. Er loopt intussen zelfs een onderzoek bij mensen met de ziekte van Parkinson. Ook zij krijgen gezonde stoelgang toegediend, in de hoop dat die hun ziekte afremt. (jom)

 ?? FOTO INGE KINNET ?? Klinisch bioloog Bruno Verhasselt en medewerkst­er Hannelore Hamerlinck zijn op zoek naar donoren.
FOTO INGE KINNET Klinisch bioloog Bruno Verhasselt en medewerkst­er Hannelore Hamerlinck zijn op zoek naar donoren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium