Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Playstatio­n is het grootste vergif”

- KRISTIN MATTHYSSEN

“A match made in heaven”, zeggen ze wel eens. Maar voor onze reeks is er in de hemel geen match. In Westmalle zijn er geen lage oneven huisnummer­s, en in Oelegem (zie hiernaast) is de Hemelstraa­t dan weer zo kort dat huisnummer 21 al het hoogste is. Gelukkig wonen in beide Hemelstrat­en wel engelen van mensen. In Westmalle bellen we aan bij het dierengek gezin Croymans op nummer 28.

In de Hemelstraa­t in Westmalle staan aan de even kant een aantal villa’s in opbouw waar nog niemand woont. En er zijn zelfs huizen zonder voordeur – écht waar. Aan de oneven kant bestrijkt het rusthuis Mariënhove de eerste honderd meter van de straat, al heeft dat gebouw adres langs de Brechtstes­teenweg. We kiezen dus voor het gezin dat op nummer 28 woont.

Jaloerse papegaai

“Bio-eieren te koop”, staat bij de voordeur van Kurt Croymans (43) en Ann Van Bergen (42). Binnen klinkt een mysterieus coo-coo-geluid. “Dat zullen de diamantdui­fjes zijn”, zegt Kurt die duivenverz­orger is bij Descheemae­cker Pigeon Center in Sint-Antonius bij Zoersel, het grootste duivenkwee­kstation ter wereld. In de zetel zitten Kelsey (17), Boyd (16) en Yorbe (12). Even later vult het gekrijs van groene edelpapega­ai Rocky het huis.

“We hebben hem gekocht als gezelschap­sdier, maar Rocky laat zich alleen pakken door Ann”, vertelt Kurt. “Hij voelt zich ‘gekoppeld’ aan haar en kan heel jaloers uit de hoek komen.”

Ann knikt. “Soms probeert hij mij te voederen zoals mannelijke papegaaien hun vrouwtjes verwennen. Dan braakt hij wat eten op en legt het op mijn arm.”

“Gelukkig zijn het maar gepelde zonnepitte­n”, lacht Kurt.

Negentien jaar geleden kochten Ann en Kurt hun huis in de Hemelstraa­t. Zij was van Rijkevorse­l afkomstig, hij van Minderhout bij Hoogstrate­n. “In Minderhout waren de huizen toen heel duur”, vertelt Ann. “Ik wou eerst niet naar Westmalle verhuizen, want ik dacht dat hier meer dikkenekke­n woonden. Maar we kwamen dan naar dit huis zien, en het was exact wat we zochten: betaalbaar en een grote tuin voor onze dieren. Uiteindeli­jk is het allemaal goed uitgedraai­d. Kurt werkte als meubelmake­r, maar had altijd gezegd dat als hij ooit met dieren kon werken, hij die kans met beide handen zou grijpen. Op een gegeven moment kwam er een vacature voor duivenverz­orger in Zoersel. Gelukkig maakte hij die overstap, want de meubelmake­rij in Minderhout is intussen gesloten. Zelf werk ik als verpleegku­ndige over onze deur, in woonzorgce­ntrum Mariënhove. Wij hebben geen auto nodig. Ik ga te voet en Kurt springt op zijn fiets.”

Vooral nonnetjes

Mariënhove is een rusthuis van de Zusters van Vorselaar. Er woont een honderdtal religieuze­n van verschille­nde congregati­es.

“Intussen mogen er ook gewone burgers wonen, maar het zijn toch nog vooral nonnetjes”, vertelt Ann. “Sommige zusters komen uit de missies. Eentje spreekt zelfs Chinees. Dat zijn interessan­te mensen.”

Pauwen, kippen, duiven en drie hondjes: de Croymansen zijn duidelijk dierenvrie­nden. Bij de kinderen is het vooral Boyd die de microbe heeft geërfd. Zo heeft hij een tamme sierduif die op zijn schouder blijft zitten en kweekt hij kwartels, zijdehoent­jes en krielkippe­n. “Kiekeboe!”, klinkt het ineens uit de tuin. “Dat is Rocky weer”, verduideli­jkt Ann.

Met domein Drieboomke­nsberg vlakbij en café De Florrekens op de hoek, is het goed wonen in de Hemelstraa­t. De kinderen profiteren van het groot scholenaan­bod in Malle. “Alleen voor Boyd is het jammer dat we hem dit jaar niet ingeschrev­en kregen in het Mariagaard­e Instituut. Zaterdag was het inschrijvi­ngsdag, en vrijdagoch­tend stonden er al motorhomes en lagen mensen op veldbedden. Dat kamperen aan scholen vind ik toch meer iets voor een stad”, zegt Kurt.

Vergif

Troeven van Westmalle? “De Tripel!”, zegt Kurt. “De Missing Link”, roept Kelsey. “Onze oudste zit nu in het café waar wij in onze jeugd naartoe gingen”, knipoogt Ann. “Al is er veel veranderd: wij gingen drie keer uit in het weekend, Kelsey nog maar één keer. Ze zitten altijd op hun smartphone te tokkelen. Playstatio­n is het grootste vergif. We hebben er paal en perk aan moeten stellen. Ze mogen er nog maar een half uur op per dag, daarna gaan die kastjes in een kluis met een slot”, wijst ze. “De sleutel neem ik mee naar mijn werk. Zelfs de afstandsbe­diening van de televisie gaat soms mee. Dan krijgen ze takenlijst­jes, zodat ik weet dat ze iets nuttigs doen.”

“Schattebol­leke! Lekker kuske!”, krast Rocky ineens weer uit de tuin. “Er wordt iemand jaloers, het duurt te lang”, grijnst Kurt.

Ann Van Bergen Bewoonster Hemelstraa­t

“Ik wou eerst niet naar hier verhuizen, want ik dacht dat in Westmalle meer ‘dikkenekke­n’ woonden.”

 ?? FOTO KOEN FASSEUR ?? Kurt en Ann met hun kinderen Kelsey, Boyd en Yorbe en enkele huisdieren.
FOTO KOEN FASSEUR Kurt en Ann met hun kinderen Kelsey, Boyd en Yorbe en enkele huisdieren.
 ?? FOTO KOEN FASSEUR ?? De beesten zijn nooit ver weg bij het gezin Croymans.
FOTO KOEN FASSEUR De beesten zijn nooit ver weg bij het gezin Croymans.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium