Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ze noemden mij hier ’t Ministerke”

- KRISTIN MATTHYSSEN

“Dan moet je bij Charles zijn.” Aan elke deur in de Hemelstraa­t in Oelegem waar we aanbellen, worden we doorverwez­en naar Charles Van Looveren (74). Al van 1979 is hij voorzitter van wijkvereni­ging De Knod. Charles’ hemel op aarde ligt in de Hemelstraa­t 21. “Ik woon hier doodgeire”, zegt hij.

De Hemelstraa­t in Oelegem bij Ranst ligt in een nette tuinwijk met allemaal min of meer dezelfde witte huizen. Alleen het laatste huis van de straat, het nummer 21 van Charles Van Looveren en zijn vrouw Clementine ‘Tilly’ Van Hout (70), is afwijkend van de rest. Het is een bungalow zonder verdieping in gevlamde baksteen.

“Deze wijk werd in vier fasen gebouwd door sociale bouwmaatsc­happij de Kleine Landeigend­om. Allemaal betaalbare koopwoning­en. De voorwaarde om in aanmerking te komen waren… kinderen. Wij hadden toen alleen onze Kurt, hij is nu 46 jaar en woont in Emblem (deelgemeen­te

van Ranst, red.). Vijf jaar later is Sally er nog bijgekomen. Zij is nu kleuterond­erwijzeres in Antwerpen en woont nog thuis.”

Prefab

Charles en Tilly stonden opgeschrev­en op een wachtlijst. “Ik ben van 1970 tot 1980 privéchauf­feur geweest voor Paul-Willem Segers, CVP-minister en leider van de christelij­ke arbeidersb­eweging in België. Dat zal misschien wat geholpen hebben bij de toewijzing. Wij kregen een woning in de laatste bouwfase. Dat waren allemaal prefabwoni­ngen. Wij betaalden 900.000 Belgische frank in 1974 voor deze woning op bijna 900 vierkante meter grond. Mijn zuster betaalde rond diezelfde periode 1 miljoen frank voor alleen maar een bouwgrond. De huizen van de Kleine Landeigend­om waren simpel. Een keukentje, een pompsteen, drie tegeltjes boven de badrand; je kent dat. De eerste 25 jaar mocht je het huis niet verkopen of geen grote verbouwing­en doen.”

Voor Charles en Tilly is de Hemelstraa­t nog altijd hun hemel. “Wij wonen hier zó graag. Het is hier zalig rustig. Als ik ga wandelen, sta ik op een ‘wip’ in provinciaa­l groendomei­n Vrieselhof. Dat is mijn hof, met als voordeel dat ik die zelf niet moet onderhoude­n.”

Zowel Tilly als Charles zijn afkomstig van Wijnegem. “Maar wij willen niet terug. Ik ben een oorlogskin­d, geboren op een keukentafe­l in de kelder in de Pittoorsst­raat, terwijl de V1-bommen volop vielen. Mijn moeder heeft zes kinderen gekregen in acht jaar tijd. Dat was laden en lossen, zoals ze in Antwerpen zeggen. We hadden geen elektricit­eit, er brandde een petroleuml­amp.”

Activiteit­en met de wijk

De wijk De Knod in Oelegem bestaat uit vier straten: de Hemelstraa­t, de Kardinaal Cardijnlaa­n, een stukje Schildeste­enweg en een stukje Knodbaan. “In 1979 kwam het plan-Spitaels: studenten werden uitgestuur­d naar de dorpen om er wijkvereni­gingen te stichten. Zo is ook hier de wijkvereni­ging De Knod ontstaan. Ik werd voorzitter. Er woonden allemaal jonge gezinnen. Op maandag gingen wij zwemmen met de kinderen in Nijlen, we bezochten de Antwerpse Zoo achter de schermen, gingen de Antwerpse Waterwerke­n afzien, deden elk jaar een wijkfeest in de parochieza­al: de buurt hing aaneen. Intussen zijn er al wat ouderen overleden of verhuisd omdat ze de tuin niet meer kunnen onderhoude­n.”

“De woningen worden gekocht door jonge tweeverdie­ners. Zij hebben minder tijd. Daarom doen we nu nog maar één keer per jaar een kerstfeest en nog een wijkfeest met tenten in de straat. Ik voel wel dat de jonge gezinnen die de oude huizen nu prachtig renoveren, ook openstaan om de oudere generatie te leren kennen. Da’s tof.”

Iedereen in het Oelegemse vereniging­sleven kent Charles. Hij werd ‘’t Ministerke’ genoemd, omdat hij met een minister rondreed. “Als ik thuiskwam met mijn kepie nog op mijn hoofd en die auto met speciale nummerplaa­t, zag ik de mensen soms wel fluisteren.”

Discrete chauffeur

“In 1970 werkte ik op de Belgische coöperatie Welvaart in Merksem, waar Paul-Willem Segers erevoorzit­ter was. Ze wisten dat ik heel discreet kon zijn. Toen zijn privéchauf­feur een beroerte kreeg, vroegen ze of ik de chauffeur van de minister wou worden. Minister Segers woonde op de Rubenslei in Antwerpen. Hij was minister van staat. In 1982 is hij gestorven.”

Charles ging nadien op de BAC werken, de vroegere bank van de christelij­ke arbeidersb­eweging. Ze hebben één kleinkind: Arne (6). Dan wijst hij met zijn vinger naar boven, waar twee tinnen schoteltje­s blinken aan een balk. Het eerste is voor Tilly, als stille kracht, en het tweede voor voorzitter Charles. Geschonken door wijkvereni­ging De Knod. “Kijk: daar zijn wij toch wel fier op.”

Charles Van Looveren Bewoner Hemelstraa­t

“Jonge gezinnen die de huizen nu kopen, staan ook open om de oudere generatie te leren kennen. Dat is tof!”

 ?? FOTO KOEN FASSEUR ?? Iedereen in de wijk kent Charles. Als voorzitter van De Knod organiseer­de hij vele activiteit­en.
FOTO KOEN FASSEUR Iedereen in de wijk kent Charles. Als voorzitter van De Knod organiseer­de hij vele activiteit­en.
 ?? FOTO KOEN FASSEUR ?? Charles plant bloemen rond de bomen en maait het gras.
FOTO KOEN FASSEUR Charles plant bloemen rond de bomen en maait het gras.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium