Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“In Blankenber­ge kan dat misschien, maar hier niet”

Knokse beau monde op de barricades

- TOM LE BACQ

De duizenden protestaff­iches zijn gedrukt, de petities liggen in de chicste boetieks: de Knokse burgemeest­er Leopold Lippens is zijn juridische odyssee begonnen tegen het eiland voor zijn deur. De Knokse beau monde deelt zijn furie en bestijgt de golfkar tegen de eilandplan­nen. “Misschien moeten we een mars op Brussel houden.”

“We zijn niet vaak kwaad. Ik zou niet weten waarover ik me moet opwinden. Maar nu ben ik potverdori­e razend. Ils vont tout démolir ici!” (“Ze gaan hier alles vernielen”, red.)

Beatrice Van Bierbeek, 72, kleurig gekleed en cruisend in haar golfkar, is wat je een ancienne kan noemen in Knokke. “Ik ben hier al decennia kind aan huis.” En ze is bang van het eiland dat binnenkort voor haar geliefkoos­de place m’as-tu vu zal opdoemen. “Natuurlijk ben ik bang. Heb je al gezien wat er op ons afkomt?”

De Knokke-Heistse burgemeest­er Leopold Lippens (GBL) heeft zijn inwoners een handje geholpen om zich dat doemscenar­io levendig voor te stellen. Gisteren ging de burgervade­r persoonlij­k affiches ronddragen, met daarop “Nee tegen eiland voor de kust van Knokke-Heist.” Op de foto drijft een tanker voorbij en liggen verroeste olievaten op het strand. Lippens heeft er in totaal zevenduize­nd laten drukken. En in de chicste boetieks en juwelenwin­kels liggen petities: Knokke-Heist is op oorlogspad.

“Dat eiland zelf, daar kan ik me nu misschien nog iets bij voorstelle­n”, zegt Nicole Von Glisczynsk­i (67). “De ijskappen smelten en Knokke ligt laag: we moeten ons beschermen.”

Geen zandmuur

“Maar dan had je er iets moois moeten van maken”, zegt Marc Pauwels, al jaren galeriehou­der op de Knokse dijk. Hij exposeert naar eigen zeggen “meesterwer­ken van de hedendaags­e kunst” en ook bij hem hangt daar vanaf nu een pamflet tegen het eiland tussen. “Een eilandje met exclusieve stranden en een haventje om je jacht aan te leggen, dat zou ik nog kunnen begrijpen”, zegt hij. “Je moet durven daar geld aan te geven. Gierigheid bedriegt de wijsheid, zeg ik altijd.”

“Maar wat we zeker niét willen, is een zandmuur die dient om alle golven lam te leggen en om grote vrachtsche­pen rakelings langs de kust te sturen”, zegt Vincent Hancart (29) in zijn beach bar Knokke Strand. “Dan mogen alle zeilclubs en alle strandstoe­lverhuurde­rs hier de boeken dichtdoen. En ik ook.”

Ook zijn clientèle ziet de bui al hangen. Wim Crommelync­k (50) is hier maar een week of twee per jaar. “De rest van mijn tijd breng

Vincent Hancart Inwoner Knokke

“Wat we zeker niét willen, is een zandmuur die dient om alle golven lam te leggen en om grote vrachtsche­pen rakelings langs de kust te sturen.”

ik in Monaco door”, zegt hij. “Maar ik wil niet dat ze dit paradijsje verknoeien. Het zou nefast zijn voor Knokke. Weet je wat ik denk? Dit is pestgedrag van Antwerpen: een baantje leggen om hun schepen snel van Zeebrugge naar de haven van Antwerpen te krijgen.”

Mars op Brussel

“En ondertusse­n zakt de waarde van onze huizen en appartemen­ten”, zegt Suzanne Souren (91). “Je doet niet wat je wil in Knokke. We zijn niet zo volks als Bredene en Blankenber­ge, waar ze in hun bustiers door de straat wandelen. Je moet het cachet van deze plek in stand houden.”

De Nederlands­e Jacqueline Teunissen (56) denkt er ondertusse­n het hare van. Ze heeft een vakantiehu­is in Sluis, maar komt al jaren élke vakantieda­g naar Knokke plage. “Voor de ambiance. Ach, veel kijken de toeristen hier toch niet naar de zee. Wij kijken naar dit”, zegt ze, terwijl ze naar haar Aperol Spritz wijst. “Van mij mogen ze gerust nadenken over dat eiland.”

Fuad El Massaoudi (32), die in Milaan woont, komt al jaren naar Knokke om zijn zus te bezoeken. “Wat zeg je? Een eiland om de golven te breken? Dat heb ik ze in Italië nog nooit weten doen.”

“Dat is het net”, zegt galeriehou­der Marc Pauwels. “Dit eilandje gaat de grote vloed toch niet tegenhoude­n? Dan zou Nederland toch net hetzelfde moeten doen? Als het er echt om gaat spannen, dan loopt heel Vlaanderen gewoon onder. Proefeilan­d of niet.”

“Die overstromi­ngen ga ik wel niet meer meemaken. Ik ben al bijna negentig, mijn voeten gaan niet meer nat worden”, zegt Jean Lamine (88). Ook hij is al tientallen jaren niet weg te branden uit Knokke. “Ondertusse­n doet heel die heisa me pijn. Alles gaat hier veranderen, dat valt me zwaar.”

“En dus is het is goed dat onze burgemeest­er tegen dit plan in actie komt”, zegt Pauwels. “Wij laten ons eigenlijk niet vaak horen. Misschien moeten we ook maar eens betogen in Brussel.”

 ?? FOTO'S SIMON MOUTON ?? Inwoners van Knokke en toeristen tekenen gretig een petitie tegen het proefeilan­d.
FOTO'S SIMON MOUTON Inwoners van Knokke en toeristen tekenen gretig een petitie tegen het proefeilan­d.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium