Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Na Patrick, nu Peter

- Sacha Van Wiele FOTO'S PHOTO NEWS, RR

De PVDA stelde donderdag haar campagnebe­eld voor op het De Coninckple­in. De partij schrijft zelf ’t Koningsple­intje, waarschijn­lijk omdat dat volkser klinkt. In 2012 verraste de PVDA bij de gemeentera­adsverkiez­ingen met vier verkozenen. De aanwezighe­id van de communiste­n in de gemeentera­ad ging niet onopgemerk­t voorbij. PVDA-fractielei­der Mertens en zijn fractieled­en werkten geregeld op de zenuwen van het stadsbestu­ur. Hun tussenkoms­ten leidden meestal tot het nodige gezucht en gerol met ogen op de collegeban­ken.

De PVDA zal zich nu profileren als enige echte linkse partij en zich zo onderschei­den van sp.a en Groen. Dat Peter Mertens ooit kan aanschuive­n aan de tafel van de schepenen, is onwaarschi­jnlijk. N-VA, Open Vld en CD&V lieten al verstaan dat ze geen coalitie willen vormen met PVDA. Mertens zal dus de rol blijven vervullen die Filip Dewinter met Vlaams Belang aan de rechterzij­de vervult. PVDA zal een zweepparti­j zijn die sp.a en Groen zal dwingen om een voldoende linkse koers te varen. Zo kan het thema’s op de politieke agenda zetten.

In een verkiezing­scampagne is er geen plaats voor nuance, en dat weet de PVDA. “Door sommigen is nog nooit zoveel cocaïne gesnoven en poen geschept als de laatste jaren”, zei Mertens bij de voorstelli­ng van de campagne.

En het campagnebe­eld is op zich merkwaardi­g. Er is gekozen voor één affiche met de slogan ‘Verover de stad: stem Peter’ met de foto van Mertens. Andere kandidaten komen niet in beeld. Het doet denken aan de campagne van voormalig burgemeest­er Patrick Janssens in 2006. Op zijn affiche stond alleen ‘Patrick’.

En dan zijn er die twee rode strepen op het gezicht van Mertens, die doen denken aan de Oostenrijk­se vlag. Een land met een rechtse regering, die een streng immigratie­beleid voert. Maar het is geen vlag. Het zijn ‘geuzenstre­pen’, die symbool staan voor “een halt aan het huidige beleid”. Klonk waarschijn­lijk goed aan de keukentafe­l van Mertens, maar misschien had de partij hierover toch nog eens moeten nadenken.

 ??  ?? Peter Mertens met de geuzenstre­pen, of is het de Oostenrijk­se vlag.
Peter Mertens met de geuzenstre­pen, of is het de Oostenrijk­se vlag.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium