Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Je kinderen die vragen om het thuis leuk te houden, dat zet je met de voeten op de grond”

Sabbatjaar heeft van BOB PEETERS (Westerlo) een andere trainer én een ander mens gemaakt

-

Bob Peeters en Westerlo zakken vanavond als leider in 1B naar het Kiel af. Een trainer zou er voor minder goedgemuts­t bij lopen. De goede resultaten zijn echter niet de enige factor die het geluk van de voormalige Rode Duivel bepalen. In zijn tweede periode bij Westerlo is Peeters een rustigere trainer geworden. “Vroeger wilde ik zelf alles in de hand hebben.”

Westerlo kon tegen Roeselare voor het eerst sinds 2014 zijn openingsma­tch winnen, maar echt genieten van de leiderspla­ats heeft Bob Peeters nog niet gedaan.

“Pas als we na tien matchen nog bovenaan staan, zullen we een foto van het klassement nemen”, klinkt het nuchter. Op training blijft het hard werken. Woensdag stonden de spelers nog ruim twee uur op het oefenveld. Peeters hamerde op looplijnen en aanvalspat­ronen.

Zijn sportieve rehabilita­tie doet hem niet zweven. In enkele maanden tijd maakte hij een uitstekend­e beurt tijdens zijn tweede passage in ’t Kuipje. Voor de tweede keer behoedde hij Westerlo voor een degradatie. Met verzorgd voetbal, een herkenbaar systeem en straffe cijfers: Westerlo is veertien competitie­wedstrijde­n op een rij ongeslagen en slikte sinds begin januari vijf tegendoelp­unten. Vanavond kan het clubrecord uit 2013 geëvenaard worden.

De exponent van het succes: het 3-5-2-systeem dat Peeters begin januari in de ploeg implemente­erde. En dat is geen toeval. “Na mijn ontslag bij Westerlo heb ik een jaar thuis gezeten en heel veel voetbal

gekeken. Ik heb de voor- en nadelen van álle systemen afgewogen. Bij mijn eerstvolge­nde club zou ik met dit systeem gaan spelen, wist ik toen al. In de eerste wedstrijde­n bij Westerlo heb ik door een gebrek aan tijd niets veranderd, maar we zijn wel specifiek gaan recruteren.”

Je hebt je systeem wel moeten doordrukke­n. In het begin was niet iedereen mee. De eerste wedstrijd in die 3-5-2 verloor je meteen tegen Tubeke.

“Sommige jongens stonden er wat weigeracht­ig tegenover omdat ze uit hun comfortzon­e moesten treden. Andere jongens hadden hun eigen agenda. Ze beseften dat ze het in dit systeem niet meer konden belopen. Na de eerste helft op Tubeke heb ik getwijfeld. Ik vroeg me af wat ik die jongens had aangedaan. Vijf, zes jaar geleden had ik misschien de keuze gemaakt om terug te grijpen naar een 4-4-2. Ondanks die nederlaag heb ik er aan vastgehoud­en. Voorlopig werpt dat zijn vruchten af. Er zit nu vastigheid in het elftal. We kunnen nog wedstrijde­n verliezen, maar we kunnen het ook iedereen moeilijk maken.” “Als Westerlo na tien wedstrijde­n nog steeds bovenaan staat, zal ik een foto van het klassement nemen.” Bob Peeters Trainer Westerlo

Tijdens je werkloze periode heb je veel aan je vijver gezeten om na te denken. Ben je daar veranderd?

“Absoluut. Ik ben niet meer bezig met wat mensen van mij denken en ben veel rustiger geworden. Ik heb ook veel geleerd uit boeken. Nu ben ik bezig in het boek van Toon Gerbrands, de CEO van PSV, over topmanagem­ent. Over beheersbar­e en onbeheersb­are zaken. Je kunt je druk maken in onbeheersb­are zaken, maar je kan er tóch niets aan veranderen. Dus probeer ik te focussen op het beheersbar­e: mijn elftal, de technische staf… Een resultaat? Dat is niet beheersbaa­r. Je kunt een fantastisc­he wedstrijd spelen, maar verliezen door een stilstaand­e fase. Vroeger kon ik een nederlaag veel moeilijker analyseren. Nu lukt dat beter. Je moet door een nederlaag heen kunnen kijken en focussen op het proces. Als de manier waarop je werkt goed is, zullen de resultaten wel volgen. Alleen krijg je in België niet altijd de tijd om dat proces af te werken. Als bedrijven hun managers even snel aan de deur zouden zetten als voetbalclu­bs hun trainers, dan zouden er in België heel veel bedrijven failliet gaan.”

Heeft die andere visie jouw job aangenamer gemaakt?

“Vooral thuis dan. Als analist had ik een rustiger leven. Ik had geen verantwoor­delijkheid en minder stress. Toen Westerlo met een aanbod op de proppen kwam, vonden mijn kinderen dat ik er moest op ingaan. Op één voorwaarde: het moest thuis aangenaam blijven. Dat is toen hard aangekomen... Het zet je met de voetjes op de grond. Ik probeer alles nu veel meer van mij af te zetten en een slechte dag niet meer af te reageren op mijn gezin. Mijn eerste twee seizoenen bij Cercle Brugge waren fantastisc­h. Dan denk je dat je de beste trainer ter wereld wordt. Door de negatieve ervaringen die ik nadien heb gehad, ben ik sterker geworden. Vergeet niet dat ik nog maar 44 jaar ben. Preud’homme is op z’n 45e trainer geworden, ik ben al acht jaar bezig. Maar mensen die commentaar geven of die me afschrijve­n? Vroeger zou ik daarop gereageerd hebben. Nu is dat het minste van mijn zorgen.”

Je hebt jezelf ook als mens ontwikkeld. Als trainer heb je inzicht gekregen in een nieuw systeem. Wat is er nog veranderd?

“Vroeger moest ik alles in de hand hebben, nu durf ik dingen af te geven. Ik kan mezelf eens aan de kant van het trainingsv­eld zetten en observeren. Dan laat ik Vedran (Pelic, red.) en Eric (Reenaers, red.) hun ding doen. Zo zie je veel meer. Wie zit er goed in zijn vel, wie iets minder, met wie moet ik achteraf eens gaan praten... Ik ben meer manager van een ploeg geworden.”

Intussen blijf je het trainersch­ap bij Westerlo combineren met je job als analist bij Play Sports. Geen schrik dat het te druk wordt?

“Ik heb goede afspraken gemaakt met Westerlo en Play Sports. Als het te druk wordt, kan ik mijn programma als analist aanpassen. Deze combinatie helpt me om mezelf als trainer te blijven ontwikkele­n. Door te kijken naar andere wedstrijde­n en andere trainers. Maar je komt ook veel interessan­te mensen tegen en je praat veel over voetbal. Bij sommige analyses van collega’s kijk ik nog wel eens op. Dan denk ik: dat had ik niet gezien.”

Je voelt je goed in Westerlo en wordt op handen gedragen door de supporters. Zijn dat zaken die je zal meenemen als er zich een nieuwe uitdaging aandient?

“Ik ben een trainer die goed bij Westerlo past. Als er zich op een dag een andere uitdaging aandient, dan ga ik eerst met het bestuur praten. Bij Waasland-Beveren heb ik me te makkelijk laten verleiden (door

Charlton, red.) en heb ik dat niet gedaan. Die fout zal ik niet meer maken.” KERSTEN STEURBAUT

“Indien bedrijven hun managers even snel aan de deur zouden zetten als voetbalclu­bs hun trainers, dan zouden er in België heel veel bedrijven failliet gaan.” Bob Peeters Trainer Westerlo

 ?? FOTO FILIP DE SMET ??
FOTO FILIP DE SMET

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium