Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik kom van Club Brugge, maar dit is een stap hogerop”

-

Dieter Van Tornhout (33) kent iedereen als bonkige spits. Maar zijn schoenen hangen al anderhalf jaar aan de haak, hij belandde in Mechelen als assistent. “Door verschille­nde factoren. De hoofdcoach ken ik van vroeger. Ik speelde nog onder hem bij Antwerp. Ik had toen al wel een klik met hem, ik apprecieer zijn manier van werken – to the point. Maar ik volg nu de trainerscu­rsus UEFA A en daar is mijn lesgever toevallig Sven Swinnen. Ook via hem kwamen de contacten tot stand.”

Van Tornhout werd bij KV voorgestel­d als spitsencoa­ch, videoanali­st en spelersbeg­eleider, ook van talenten uit de jeugd. “Maar maak er maar gewoon assistent van. (glimlacht) Het takenpakke­t is inderdaad divers. Ik doe de videoanaly­ses, waarbij ik de tegenstand­er analyseer en de matchen nabeschouw. En op training zal ik tijdens de oefeningen vooral bij het offensieve compartime­nt aansluiten, ja. Zodat ik mijn ervaring kan doorgeven aan de spitsen.”

De aanpak per speler verschilt dan wel. “Igor (De Camargo, red.) heeft natuurlijk al de nodige ervaring en bagage. Bij hem moet ik bepaalde dingen gewoon nog eens aanhalen, ter herinnerin­g. Hem moet je een goed gevoel geven, nu hij terugkomt uit blessure. Togui is dan weer een heel jonge speler en komt uit een ander continent. Hem kan je echt nog polijsten. Zijn looplijnen zijn al goed, maar hij moet nog

wat wennen aan de competitie.”

Titel en League Cup

In een ideale wereld scoorde hij nu zelf nog voor een club als Malinwa. Maar Van Tornhout, die in 2005 de titel pakte met Club Brugge en in 2012 het Schotse Kilmarnock de League Cup bezorgde, moest door blessures zijn spelerscar­rière beëindigen. “In 2008 liep ik bij Roda een heel zware knieblessu­re op. Nadien had ik nooit nog last, tot er bij Oudenaarde (in het najaar van 2016, red.) ineens weer iets inschoot. Hoe lager het niveau hoe minder begeleidin­g, en na drie knie- en vier enkelopera­ties had ik geen motivatie meer om terug te knokken.”

Hij zat intussen al in het bedrijfsle­ven en werkte voor Wilink, een financieel bedrijf. Vorig seizoen werd hij echter fulltime ‘talent coach’ en assistent bij de beloften van Club Brugge, onder Sven Vermant. “Het verschil met KV is simpel. Bij Club Brugge werkte ik met jeugd, hier met spelers van de eerste ploeg. Voor mij is dit in feite dus een grote stap hogerop. Alles is ook voorhanden om hier profession­eel te werken.”

Zelf is hij ook profession­eel. Om kwart voor 7.00u ’s ochtends is hij elke dag al op de club. “Om de files voor te zijn. (glimlacht) Tegen het einde van de week wordt het wel vermoeiend, maar dat nemen we erbij.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium