Gazet van Antwerpen Stad en Rand

He is nig niet gedaan me transferit­is GERT GYSEN, JÜRGEN GERIL

5 vragen na sluiten van Engelse transferma­rkt

-

De transferma­rkt in Engeland is gesloten, in België en de rest van Europa kunnen clubs nog tot eind deze maand kopen en verkopen. Maar hoe zit dat nu? Kan pakweg Barcelona Toby Alderweire­ld nog afsnoepen van Tottenham? En is Dendoncker nu niet voor de helft van de prijs bij Anderlecht vertrokken? Vijf vragen, vijf antwoorden.

Kunnen Mignolet en Alderweire­ld nu nog weg?

Ja, hoor. Uitgaande transfers vanuit Engeland zijn nog mogelijk. In de rest van Europa is de transfer- markt nog gewoon open. In Italië sluit die op 17 augustus en in de andere grote competitie­s en België pas op 31 augustus. Alleen een lu- cratieve transfer naar China is niet meer mogelijk. Daar is de markt al een tijdje dicht.

Toch zal het voor spelers als Al- derweireld en Simon Mignolet(Li- verpool) niet evident zijn om nog in een andere competitie onderdak te vinden. De 60 miljoen euro die Tottenham – de club kocht of ver- kocht nog geen enkele speler deze zomer – voor Alderweire­ld wil vangen, is amper betaalbaar voor clubs buiten Engeland. Of die zou- den al Barcelona of Real Madrid moeten heten. Ook het Engels loon van Alderweire­ld en Mignolet is geen spek naar de bek van het me- rendeel van de clubs in Europa.

Bij Alderweire­ld klonk het in het begin van de week nog dat alleen een transfer binnen Engeland een optie is, maar nu zet hij de deur toch op een kier voor een overgang naar het buitenland.

Welke Belgen in Engeland wachten nog op een transfer?

Niet alleen Mignolet en Alderweire­ld kunnen nog hopen op een transfer naar het buitenland. Ook voor jongens als Nacer Chadli, Di- vock Origi en Michy Batshuayi zit er mogelijk nog een transfer aan te komen. Chadli kan na de degrada- tie van West Brom vertrekken voor een vastgelegd­e som van 19 mil- joen euro. Lyon toonde al interes- se, net als enkele Turkse topclubs. Michy Batshuayi wordt na zijn suc- cesvolle uitleenbeu­rt aan Dort- mund mogelijk opnieuw ver- huurd. Valencia is alvast kandi- daat. En voor Divock Origi is het afwachten wat er uit de bus komt. Diens uitleenbeu­rt aan Wolfsburg was minder succesvol en de kans is klein dat hij bij Liverpool veel zal spelen.

Andere Belgen op weg naar de uitgang: Jason Denayer van Man- chester City (Celtic, Torino?), Charly Musonda van Chelsea en Obbi Oulare van Watford (Antwerp?). Voor Mousa Dembélé is er nog steeds wat Italiaanse interesse en voor Denis Odoi (Fulham) en ook Frédéric Gounongbe (ex-Wes- terlo en met Cardiff gepromovee­rd naar de Premier League) wacht mogelijk ook nog een uitgaande transfer.

Verkopen Belgische clubs onder de prijs?

“Moses Simon vertrekt hier niet onder de 20 miljoen euro” en “Leander Dendoncker moet 35 miljoen euro kosten.” Het zijn uit- spraken van respectiev­elijk Michel Louwagie, manager van Gent, en Herman Van Holsbeeck, toen als manager van Anderlecht, goed we- tende dat op de Engelse markt nor- maal veel geld te verdienen valt. Maar uiteindeli­jk leverden die spe- lers slechts een fractie op van het vooropgest­elde bedrag. Voor Si- mon betaalde Levante vijf miljoen euro aan Gent en Dendoncker levert Anderlecht over een jaar 13,5 miljoen euro op. Die bedragen zijn niet degene die beide spelers ooit waard zijn geweest, maar hoe komt het dat de Engelsen niet meer voor hen betaalden? Lukasz Teodorczyk en Kara zijn trouwens niet aan de overkant van het Ka- naal geraakt voor de transferso­m die Anderlecht wilde.

Of kijk naar Club Brugge. In het begin van deze mercato wilde Huddersfie­ld 15 miljoen euro neertellen voor Anthony Limbom- be, maar nu vertrekt hij wellicht voor de helft naar Nantes. Al is het in deze zaak vooral de speler die zichzelf én de club in de voet heeft geschoten door met te veel inmen- ging van makelaars de deal naar Huddersfie­ld te doen mislukken.

Valt de transferma­rkt nu helemaal stil?

Neen. Want behalve in Engeland draait de transferca­rrousel nog een tijdje door. In de meeste lan- den blijft de markt open tot 31 au- gustus. Het wordt nu vooral inte- ressant om zien of de vervroegde sluiting van de Engelse transfer- markt een effect heeft op de andere landen. Gaan de Engelsen zelf nog willen verkopen aan het bui- tenland zonder dat ze vervangers kunnen halen? En profiteren de Europese clubs ervan om koopjes te doen in Engeland?

Het staat in ieder geval vast dat er in Frankrijk nog heel wat geld overblijft. Door de komst van Ney- mar naar de Ligue 1 hebben de Franse clubs een enorm lucratieve tv-deal afgesloten, waardoor ze plots sterker staan op de transferma­rkt. Zo kon Strasbourg – een promovendu­s nota bene – meer betalen voor Sels dan Anderlecht. En Lyon slaagde erin om sterkhou- der Fekir uit de klauwen van de Premier League-clubs te houden. Afwachten dus of de Franse clubs nu nog zwaar gaan uithalen op de markt.

Trouwens, Belgische spelers kun- nen nog steeds naar Engeland, zij het dan naar de tweede klasse. Clubs uit die reeks mogen nog tot eind augustus spelers op huurbasis binnenhale­n.

Waarom zijn keepers nu zoveel geld waard?

Chelsea betaalde 80 miljoen voor de Spaanse keeper Kepa (23) van Athletic Bilbao. Daarmee is hij de duurste keeper ter wereld en verbrak hij het amper drie weken oude record van Alisson Becker die van AS Roma naar Liverpool trok.

Sinds twee blunders van Loris Karius Liverpool de Champions League-winst kostten, beseft elke club nu dat een grote en sterke, maar vooral betrouwbar­e doelman crucialer is dan ooit. Liverpool gaf meteen prompt 72,5 miljoen uit aan de 1m93 grote Braziliaan Alisson.

In Spanje ging Real Madrid mee in dat verhaal door Thibaut Courtois te halen: het telde 40 miljoen euro neer voor een speler met nog slechts één jaar contract.

Zo wordt het ook een kwestie van vraag en aanbod. In de Premier League beseffen ze namelijk dat jonge, grote, talentrijk­e en atletische doelmannen van minstens 1m85 niet dik gezaaid zijn. The

Blues gingen dan maar vol voor Kepa van Athletic Bilbao.

De trend is overigens goed nieuws voor AA Gent. Die hebben met de Kroaat Lovre Kalinic een atletische reus van 2m01 in hun doel staan. Als de keepersmar­kt zo blijft tilt slaan, doen de Buffalo’s weldra alweer een gouden zaak.

 ?? FOTO'S GETTY IMAGES, BELGA ?? Alderweire­ld is nog van Tottenham, Dendoncker maakt bij Wolverhamp­ton zijn Premier Leaguedroo­m waar.
FOTO'S GETTY IMAGES, BELGA Alderweire­ld is nog van Tottenham, Dendoncker maakt bij Wolverhamp­ton zijn Premier Leaguedroo­m waar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium