Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Als ik een goeie dag heb, doe ik mee voor de medailles”

Marten Van Riel hoopt sterke seizoen te bekronen in Glasgow

- BART SPRUIJT

D-day vandaag voor Marten Van Riel. Op het EK in Glasgow start de Loenhouten­aar als een van de topfavorie­ten op het triatlon. De nummer zes van de Spelen van Rio kan zowel individuee­l als met het team scoren. Al blijft hij ook voorzichti­g in zijn voorspelli­ngen. “Minstens twee keer top acht, dat is mijn eerste doel.”

Dit seizoen presteert Van Riel in iedere race waar hij aan de start staat op een erg hoog niveau: vijfde in de World Series van Leeds, zevende in de World Series van Edmonton en Hamburg, winst in de Europacup van Wuustwezel, vierde in de Wereldbeke­r van Antwerpen. Weinig Europese triatleten kunnen zulke statistiek­en voorleggen. Als de Loenhouten­aar ook in Glasgow dat niveau haalt en de wedstrijdo­mstandighe­den in zijn kaart spelen, zit er iets moois in.

Vraagteken­s over voet

“Ik denk dat ik op een goeie dag inderdaad voor de medailles meespeel”, beseft Van Riel. “De voorbereid­ingen verliepen vrij goed. Maar de laatste dagen heb ik wel een beetje last gekregen van mijn voet, hopelijk ondervind ik daar de komende dagen niet te veel last van.”

De 25-jarige triatleet verwacht een harde race in Glasgow.

“Een kampioensc­hapsrace gaat toch nog altijd anders verlopen dan een normale race. Iedereen gaat vooraan willen beginnen aan het lopen en er zal dus enorm hard geracet worden. Voor mij is het EK geslaagd als ik zowel individuee­l als met het team in de top acht eindig. Maar uiteraard mag dat ook beter.”

Ook kansen met de ploeg

In de Mixed Team Relays hoort het ‘kleine’ België zowaar tot de topfavorie­ten. Vorig jaar eindigde ons land in die nieuwe, spectacula­ire discipline zesde op het EK in Kitzbühel. Eind juli pakte

Team Belgium zelfs een vierde plek in de World Series van Edmonton. En dat op slechts korte achterstan­d van toplanden als Australië en de Verenigde Staten. De Belgen waren daar zowaar het beste Europese team.

Van Riel: “Ik denk dat er ook met het team veel mogelijkhe­den liggen. Enkel Frankrijk steekt er volgens mij qua niveau een beetje bovenuit. Daarachter is er heel veel mogelijk. We moeten hopen op een perfecte dag in de perfecte omstandigh­eden.”

De Mixed Team Relays vindt zaterdag plaats. Naast Van Riel bestaat het Belgische kwartet uit Jelle Geens, de Antwerpse Valerie Barthelemy en Claire Michel. Hanne De Vet uit Gooreind staat reserve.

 ?? FOTO GREGORY VAN GANSEN ?? Marten Van Riel. “Zowel voor mij individuee­l als met de ploeg behoren de medailles tot de mogelijkhe­den.”
FOTO GREGORY VAN GANSEN Marten Van Riel. “Zowel voor mij individuee­l als met de ploeg behoren de medailles tot de mogelijkhe­den.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium