Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Op deze manier is het niet leefbaar voor ons”

Tuincenter mag geen interieura­rtikelen verkopen

-

Het provincieb­estuur maakte vorige week bekend dat er via een nieuw PRUP (provinciaa­l ruimtelijk uitvoering­splan) een oplossing is voor Tuincenter Rijmenants in Wuustwezel. “Wij zien dit anders”, reageert zaakvoerde­r Rijmenants.

Het kabinet van Luk Lemmens (N-VA), gedeputeer­de voor onder meer ruimtelijk­e ordening, stuurde vorige week een persberich­t uit dat er een openbaar onderzoek loopt voor Tuincenter Rijmenants aan de Kruisweg in Wuustwezel. Via dit nieuwe PRUP kan het tuincenter op zijn oorspronke­lijke plek blijven en beperkt uitbreiden. Ter compensati­e wordt het achterligg­ende gebied opnieuw landbouwgr­ond.

“Maar er wordt niet bij gezegd dat wij volgens het nieuwe PRUP alleen nog tuingerela­teerde producten mogen verkopen. Dus geen interieurz­aken meer. Ook kerst- en paasmarkte­n zijn dan niet meer mogelijk. Voor een modern tuincentru­m is zo’n beperking economisch onleefbaar. Uit die interieura­rtikelen halen we een groot deel van onze omzet. Ze zijn nodig om de periodes waarin mensen weinig in hun tuin zitten te overbrugge­n.”

Rijmenants, het familiebed­rijf dat al een bekend tuincenter heeft in Massenhove­n, nam acht jaar geleden het bestaande tuinén interieurc­enter Op-Sinjoorke aan de Kruisweg over. “Maar de oude gebouwen liggen versnipper­d op het terrein. Bij de overname heb ik direct twee hoeken landbouwgr­ond bijgekocht, om één aaneengesl­oten blok te vormen. We willen hier een miljoeneni­nvestering doen, om een energiezui­nig nieuw gebouw met zonnepanel­en en warmte-opslag te zetten dat de grond planologis­ch optimaal benut. Maar die investerin­g kunnen we niet doen als we ons moeten beperken tot tuingerela­teerde artikelen. Dan

zijn we nog beter af met het oud BPA (bijzonder plan van aanleg,

red.), dat wel toestaat dat er interieura­rtikelen worden verkocht.”

Luc Rijmenants vindt het spijtig dat de provincie niet economisch­er denkt. “Wij stellen 75 medewerker­s tewerk, van wie negen in Wuustwezel, maar dat hadden er al dertig kunnen zijn als we onze plannen mogen realiseren. Afhankelij­k van de winter verstoken wij nu tussen de 60.000 à 70.000 liter mazout in de oude gebouwen in Wuustwezel. Nu gaan er nog duizenden mensen uit die regio naar tuincentra over de grens, waardoor onze overheid veel BTW-verlies lijdt.”

Volgens Thomas Van Hertbrugge­n, adviseur van het kabinet van Luk Lemmens, mag een tuincenter in agrarisch gebied geen interieura­rtikelen verkopen. “Wij hebben dit puur ruimtelijk beoordeeld. Eigenlijk mag geen enkel tuincenter potten en pannen verkopen. De facto zijn die allemaal in overtredin­g.”

 ?? FOTO KOEN FASSEUR ?? Tuincenter Rijmenants in Wuustwezel.
FOTO KOEN FASSEUR Tuincenter Rijmenants in Wuustwezel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium