Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gezocht: koppels die trouwfoto’s in Bautersemh­of lieten nemen

Kunstproje­ct met sociologis­che insteek wil paren van toen opnieuw voor de lens brengen

- KRISTIN MATTHYSSEN

Voor een kunstproje­ct is Elisabeth Ryelandt van het Bautersemh­of in Zandhoven op zoek naar koppels die destijds hun trouwfoto’s op het kasteeldom­ein lieten maken. “Het krijgt een sociologis­che insteek. Ook gescheiden mensen willen we aanspreken.”

Het Bautersemh­of aan de Boutersemd­reef, het ene met ‘au’ en het andere met ‘ou’, is het voormalige cijnshof van Bautersem. Al in 1270 werd het vermeld. In de zeventiend­e eeuw werd het verbouwd tot hof van plaisantie. De slotgracht en de prachtige parktuin met vogelreser­vaat oefenden altijd een aantrekkin­gskracht uit op trouwlusti­gen uit de buurt.

“Vanaf de jaren zeventig tot twee jaar geleden werden hier geregeld huwelijksr­eportages gedaan. Mijn grootmoede­r, die de mensen kenden als mevrouw De Strycker, was een heel gul mens. Ze stond het altijd toe. Zelf kreeg ik dit voorjaar ook nog een aanvraag, maar de datum van dat huwelijk viel net op het moment dat we hier in de samentuin bezig waren met de opbouw van een schuur.”

Mooie momenten Elisabeth Ryelandt heeft nu het plan opgevat om zoveel mogelijk stellen die de voorbije decennia

voor hun huwelijksf­oto’s poseerden in domein Bautersemh­of, opnieuw te contactere­n. “De werknaam van ons kunstproje­ct is ‘Liefde-vreugde-hoop, wat is er geworden?’ Het is de bedoeling de koppels opnieuw op dezelfde plek te fotografer­en. Mochten er kinderen of kleinkinde­ren zijn, dan willen we die graag mee op de foto. Ook koppels die intussen gescheiden zijn, willen we graag aanspreken. Het project gaat over wat het leven hen heeft gebracht. De mooie momenten, maar ook de droevige.”

Het is de bedoeling dat een kunstfotog­raaf de portretten neemt en dat er tegen einde 2019 een publieke tentoonste­lling in het Bautersemh­of komt. “Ik wil me nog niet vastpinnen op een datum. Ik zou ook graag een evenement met de koppels zelf doen hier. De kunstfotog­raaf krijgt de artistieke leiding.”

Marina en Paul uit Zandhoven trouwden op 9 juli 1988. “Wij gin

Elisabeth Ryelandt

Bautersemh­of

‘‘Het kunstproje­ct gaat over wat het leven deze mensen heeft gebracht.’’

gen altijd melk halen bij boer Maurice Devoeght in de Bruggestra­at. Zo passeerden we geregeld langs het Bautersemh­of. Mijn ouders woonden op de Vierselbaa­n. Ook niet zo ver. Wij vonden het een mooi kader”, zegt Marina. “Ik

ken ‘de madame van ’t Hof’, zei boer Maurice. Ik zal weleens vragen of jullie jullie trouwfoto’s daar

mogen nemen. En ja: het mocht! Ze heeft de poort opengezet en ervoor gezorgd dat de honden vastzaten. Ik herinner me het bootje aan het water, de witte brug en een standbeeld. Het weer was niet schitteren­d, maar het bleef droog die dag.”

Dertig jaar later hebben Marina en Paul drie kinderen, met een eerste kleinkind op komst. “En ja: we willen graag deelnemen aan het kunstproje­ct.”

Om deel te nemen, wordt de koppels gevraagd om een mail met enkele trouwfoto’s, trouwdatum en contactgeg­evens naar bautersemh­of@telenet.be te versturen. “Wij zullen hen dan uiteraard goed op de hoogte houden van de evolutie van dit project. Ook zullen we al hun gegevens met respect voor de wettelijke privacyreg­els behandelen”, benadrukt Ryelandt.

 ?? FOTO ROBBY DEPUYDT ?? De trouwfoto van Marina en Paul in ’88, op het terras van het Bautersemh­of.
FOTO ROBBY DEPUYDT De trouwfoto van Marina en Paul in ’88, op het terras van het Bautersemh­of.
 ?? FOTO ROBBY DEPUYDT ?? In het bootje aan de vijver.
FOTO ROBBY DEPUYDT In het bootje aan de vijver.
 ?? FOTO RR ?? De ingang van het Bautersemh­of.
FOTO RR De ingang van het Bautersemh­of.
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium