Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Chef Yvan na dertig jaar terug van weggeweest

Eigenaar van nieuw Italiaans restaurant op Kerkplaats baatte in hetzelfde pand vroeger al bistro ’t Dorp uit

- JAN AUMAN

Yvan Dechièvre is terug. Dertig jaar nadat hij met Brigitte De Schutter bistro ’t Dorp had laten bruisen, opent hij in hetzelfde historisch­e pand op de Kerkplaats Tre Ragazze. “Ik ga hier het beste van de Italiaanse keuken bereiden, serveren in ons restaurant en verkopen in onze foodstore”, vertelt de ervaren chef-kok.

Het hoekpand in de Adolf Mortelmans­straat is het oudste gebouw op de Kerkplaats. Sporen gaan terug tot in de vroege 18de eeuw. Oudere Wommelgemn­aren kennen het pand als ‘bakkerke zoet’, een artisanale bakker die brood bakte op houtkrulle­n en waar de jeugd snoep kocht.

Vorig jaar probeerde Johan Fierens er een tapasbar van te maken, maar burgemeest­er Frank Gys (N-VA) moest de zaak al na enkele weken sluiten omdat de uitbater met niets in orde was. “Wij gaan het beter doen en hopen hier veel langer te blijven”, zegt Yvan Dechièvre.

Aan horeca-ervaring ontbreekt het hem alvast niet. “Ik heb hier prachtige tijden beleefd als kok in ’t Dorp. Daarna opende ik in de Antwerpse slachthuis­buurt Schrimps & Scramps. Na enkele jaren trok ik naar Griekenlan­d. Ik heb veel gereisd, maar nu ben ik terug, vastberade­n om met mijn levenspart­ner Gerda Kiekens iets heel moois te maken van Tre Ragazze. Inspiratie voor die naam haalden we uit het schilderij dat al jaren onze slaapkamer siert.”

Geen Spaanse tapas meer op de Kerkplaats, maar Italiaanse gerechten. Maar wie Yvan Dechièvre kent, weet dat dit geen ordinaire pizzatent wordt. “Ik ga de klassieker­s zo authentiek mogelijk bereiden met ingrediënt­en van hoge kwaliteit, maar zal er altijd een persoonlij­ke creatieve touch aan geven. Neem nu de vitello tonnato, een van mijn voorgerech­ten. Ik breng die als tartaar. De sowieso al lekker ravioli king crab geef ik extra smaak door er zeebarbeel aan toe te voegen.”

Als Dechièvre één gerecht naar voren wil schuiven als referentie, is het wel zijn osso

Yvan Dechièvre

Eigenaar restaurant Tre Ragazze

‘‘De inspiratie voor de naam van onze zaak haalden we uit het schilderij dat al jaren onze slaapkamer siert.’’

bucco. “Inclusief sinaasappe­lschil, zoals het hoort. Je kunt hem volgende week proeven als onderdeel van ons moederdagm­enu. Of je kunt voor mijn pasta vongolé kiezen, met voor de gelegenhei­d Zeeuwse mosselen als schelpdier­en. Uit de reeks vleesgerec­hten ben ik trots op mijn speenvarke­n, overgoten met truffeljus en vergezeld van zuiderse groenten.”

Bevriende chefs

Tre Ragazze is nog maar twee weken open. Toch broedt Yvan Dechièvre al op nieuwe plannen om in de ruime kelder een foodstore te openen. “Daarnaast zal ik een selectie van lekkere Italiaanse charcuteri­e en de betere Italiaanse wijnen aanbieden. Wie een fles Barolo koopt in die winkel, mag die in het restaurant meteen opdrinken. Ik reken maar 12 euro stopgeld aan bovenop de lage winkelprij­s, waardoor zo’n topkwalite­itswijn plots betaalbaar wordt bij het diner.”

Naast de zestig mensen die op de begane grond kunnen eten en de dertig klanten die op het terras passen, beschikken Yvan en Gerda boven ook nog eens over een ruime gelagzaal. “Daar wil ik op termijn de Italiaanse keuken naar een nog hoger niveau tillen en bijzondere culinaire avonden organisere­n met bevriende chefs zoals Johan Verbeeck en Peppe Giacomazza. Maar nu eerst onze ‘drie meisjes’ soigneren”, haast Yvan zich naar het fornuis.

Tre Ragazze, Kerkplaats 10 in Wommelgem, 03.298.92.44, www.tre-ragazze.be

 ?? FOTO JAN AUMAN ?? Yvan Dechièvre is terug op de Kerkplaats in Wommelgem, waar het horecaverh­aal dertig jaar geleden begon. Hij gaat nu de Italiaanse toer op met Tre Ragazze.
FOTO JAN AUMAN Yvan Dechièvre is terug op de Kerkplaats in Wommelgem, waar het horecaverh­aal dertig jaar geleden begon. Hij gaat nu de Italiaanse toer op met Tre Ragazze.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium