Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Niemand ann de knoppen en toch tussen de containerr­euzen varen

Antwerpse haven werkt volop aan volledig zelfvarend schip

-

Aan het Havenhuis is gisteren de ‘Echodrone’ voorgestel­d, een eerste, volledig zelfvarend­e peilboot. Het Havenbedri­jf en het bedrijf dotOcean ontwikkele­n die, om ondiepe stukken in de dokken op te meten. Vooral in het Deurganckd­ok ziet men voordelen.

Naast op afstand bestuurde autootjes bestaan er ook op afstand bestuurbar­e boten. Het Havenbedri­jf Antwerpen en het Brugse technologi­ebedrijf dotOcean sloegen de handen in elkaar en ontwikkele­n momenteel een autonome peilboot, de ‘Echodrone’. Het gaat om een eenvoudig uitziend rubberboot­je, met daartussen enkele batterijen, een sonar, een gps-ontvanger en elektromot­oren als aandrijvin­g.

Het doel van het schip is om met een sonar aan boord de diepte van de dokken in de Antwerpse haven op te meten, en bij te ondiepe stukken de nodige baggerwerk­en uit te voeren.

Drukke Deurganckd­ok

“Het Havenbedri­jf heeft nog één groter, bemand peilschip: de Echo. Maar die kan niet overal komen”, zegt Wim Defevere, verantwoor­delijk voor het in kaart brengen van de haven. “In de getijdendo­kken – zoals het Deurganckd­ok – kan het uiterst druk zijn. Tussen het vertrek van een schip en de aankomst van het volgende ligt soms maar een half uur. Dan heb je maar een zeer beperkte tijd om metingen te doen. Met dit prototype kunnen we gemakkelij­k overal tussen varen.”

Volledig zelfvarend

“Dit is een nieuwe generatie drones”, zegt Peter Staelens, technisch directeur van dotOcean. “Het is gekoppeld aan de cloud en krijgt digitaal ook de positie van alle schepen in de buurt binnen. Samen met nauwkeurig­e kaarten van de haven zelf en gps weet de Echodrone perfect waar het kan varen en waar niet. De metingen door de peilboot zelf worden ook realtime in kaart gebracht en geüpload. Vanaf het kantoor kan men alles volgen op een tablet of pc.”

Het schip heeft – behalve de sonar en de gps – geen enkele sensor aan boord. Schepen zonder (actieve) identifica­tiezender kunnen volgens Piet Opstaele, innovatiem­anager van het Havenbedri­jf, ook opgemerkt worden via de radarinfor­matie van de haven zelf.

Momenteel wordt volop getest of alle apparatuur werkt en of het schip goed vaart. Vanaf september volgt een operatione­le test gedurende een paar maanden, waarbij het schip telkens in de buurt van diens grote broer zal varen.

“Nadien bekijken we of dit volledig kan worden geïntegree­rd in de werking van de haven. Dan zijn nog wel investerin­gen nodig, zoals een ponton, een snellader, enzovoort”, aldus Opstaele nog. “Het voordeel is dat het schip dan volledig autonoom kan ‘docken’, zoals een grasmaairo­bot in de tuin ook automatisc­h kan gaan opladen.”

De Echodrone kan met een volle batterij naar schatting zo’n acht uur varen. Met een snellader – die mogelijk in het Deurganckd­ok zelf kan komen – kan het bootje van in totaal zo’n 45.000 euro al na enkele uren opnieuw volledig opgeladen uitvaren. Bij het Havenbedri­jf denkt men alvast aan meerdere exemplaren, zodat er de klok rond kan worden gepeild.

“Smart port”

Het schip is een van tien projecten waarmee de haven inzet op digitalise­ring. “De competitie tussen havens zal in de toekomst wellicht vooral gaan over in hoeverre men digitalise­ert en dingen connecteer­t. Daarom zetten we hier op in”, aldus Opstaele nog.

Het Havenbedri­jf is onder andere ook aan het experiment­eren met ‘intelligen­te kaaimuren’, die met sensoren opmerken of er schepen aangemeerd liggen.

Eind 2020 zouden er ook drones kunnen vliegen, die onder meer kunnen instaan voor de beveiligin­g van de haven, maar die bijvoorbee­ld ook olievlekke­n kunnen ontdekken.

Demonstrat­ie

Wie het bootje live aan het werk wil zien, kan tijdens technologi­ebeurs Supernova – van 27 tot en met 30 september – terecht aan het Bonaparted­ok, telkens vanaf 10.00 uur tot zonsonderg­ang.

Peter Staelens

Technisch directeur dotOcean

“Dit is een nieuwe generatie drones. Het is gekoppeld aan de cloud en krijgt digitaal ook de positie van alle schepen in de buurt binnen.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? De ‘Echodrone’ is een volledig zelfvarend­e peilboot.
FOTO JORIS HERREGODS De ‘Echodrone’ is een volledig zelfvarend­e peilboot.
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ??
FOTO JORIS HERREGODS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium