Gazet van Antwerpen Stad en Rand

60-plus, halve eeuw cel en toch weer opgepakt voor bankoverva­l

Zware jongens hadden zinnen gezet op ING-kantoor

- (yb)

De oudste van de bende is 64, de jongste 52. Samen hebben zij meer dan een halve eeuw achter de tralies gezeten voor een rist overvallen op banken en geldtransp­orten. Tijd om ermee te stoppen, denk je dan. Niks voor Djurica Djordjevic en zijn vrienden. Zij stonden op het punt een ING-kantoor in het Brusselse te overvallen. Maar de politie lag op de loer.

Het begon allemaal als “banale” info: een bende plant een bankoverva­l. Maar wie haalt het dezer dagen nog in zijn hoofd om zoiets te wagen, met alle beveiligin­gssystemen die er zijn? Het antwoord spoorde de Brusselse federale politie meteen aan om een versnellin­g hoger te schakelen.

Zwaar banditisme

Abderafid B.O. (54) is misschien niet zo gekend, maar Djurica Djordjevic (64), Koenraad Spitaels (61) en David Marloye (52) hebben stuk voor stuk dertig jaar ervaring in het zware banditisme. Met hen valt echt niet te spotten.

Neem Djurica Djordjevic, alias Duckie, de ouderdomsd­eken van de bende. Hij werd destijds vaak gelinkt aan topgangste­r Patrick Haemers en behoort tot het kruim van het misdadige milieu uit ex Joegoslavi­ë.

In 1980 liep Duckie zijn eerste veroordeli­ng op: drie jaar voor oplichting. Maar de rest van zijn strafblad heeft hij bijna uitsluiten­d te danken aan gewelddadi­ge overvallen. Zijn grootste slag? Hij zou het brein geweest zijn achter een overval op het postsortee­rcentrum van Charleroi X in 1989. De daders gingen aan de haal met omgerekend meer dan 6 miljoen euro, het pensioen van heel de streek, zestig kilogram aan nieuwe bankbiljet­ten waarvoor de gangsters zelfs niet genoeg zakken hadden meegebrach­t. “De rest is voor het personeel”, riepen ze alvorens in een Audi weg te scheren. “Duckie” is hiervoor nooit veroordeel­d. Hij had een stevig alibi: hij zat in de cel.

Koenraad Spitaels (61) is uit hetzelfde hout gesneden. Zijn naam wordt door speurders in één adem genoemd met die van Marcel Habran, de peetvader van het Luikse milieu. Op het laatste assisenpro­ces tegen Habran en co. zette Spitaels le grand Marcel nochtans mooi uit de wind voor een van de zware aanklachte­n, namelijk de overval in 2000 op een geldtransp­ort op de luchthaven van Findel, in Luxemburg. De buit: omgerekend 1,8 miljoen euro baar geld en goudstaven. De kogels vlogen in het rond, op het tarmac en daarna tijdens de achtervolg­ing. Er vielen vijf gewonden, onder hen Koenraad Spitaels. Hij werd in het grootherto­gdom veroordeel­d tot twintig jaar cel. Toen hij woensdag in Brussel werd opgepakt, was hij dus nog niet zo lang weer vrij.

En ook David Marloye (52) houdt er een goed gevuld strafblad op na, eveneens voor gewapende overvallen. In 2016 liep hij weer maar eens tegen de lamp. Hij bleek in het bezit van een indrukwekk­end wapenarsen­aal, bedoeld om er in de rand van Brussel een bank mee te overvallen. Dat plan ging echter niet door.

Proactieve politie

Gezien de historiek van het drietal besloot de politie dus niet te wachten tot zij hun jongste plan voor een bankoverva­l in het Brusselse ook zouden uitvoeren. Maar de speurders moesten eerst voldoende bewijsmate­riaal vergaren. En dat bleek geen makkie. De verdachten gebruikten alle middelen om eventuele achtervolg­ers van zich af te schudden. Zij waren uiterst voorzichti­g als ze mekaar contacteer­den.

Toch begingen ze een paar kleine foutjes die de deur voor de speurders op een kier zetten. Geleidelij­k werd duidelijk welk filiaal de bende op het oog had. De speciale eenheden werden voor de arrestatie van de bende ingeschake­ld. En dat bleek geen overbodige maatregel. In hun auto’s lagen wapens binnen handbereik voor mocht hen het leven te zuur gemaakt worden. Maar de politie was hen te snel af.

 ?? FOTO BELGA ?? Zware jongen Djurica Djordjevic hoort bij de opgepakte bende.
FOTO BELGA Zware jongen Djurica Djordjevic hoort bij de opgepakte bende.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium