Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vergeten conflict weer onder aandacht

- EVA DE POORTER

Bij een luchtaanva­l in Jemen zijn zeker 50 mensen om het leven gekomen, waaronder 29 kinderen. 77 mensen raakten gewond. Dat zegt het Internatio­naal Comité van het Rode Kruis. De aanval komt vanuit de door Saoedi-Arabië geleide coalitie die al sinds 2015 een oorlog uitvecht met de Jemense Houthi-rebellen.

In Dahyan, een stad in de provincie Saada, was net een drukke markt aan de gang toen de aanval gebeurde. Die kostte het leven aan tientallen mensen, waaronder 29 kinderen op een schoolbus. Zij waren op weg naar school na een picknick. Volgens hulporgani­satie Save the Childen maakte de buschauffe­ur net een stop om iets te drinken te halen.

Militaire coalitie De aanval komt volgens de Houthirebe­llen vanuit de militaire coalitie die geleid wordt door Saoedi-Arabië.

Die strijdt tegen de sjiitische Houthirebe­llen, die bepaalde delen van Jemen onder controle hebben. Mohammed Abdul-Salam, de woordvoerd­er van de Houthi’s, beschuldig­de de coalitie ervan dat ze “geen respect tonen voor het burgerleve­n” door een drukke openbare plaats als doelwit uit te kiezen. Het Internatio­naal Comité van het Rode Kruis wijst niet met de vinger, maar spreekt over een “flagrante minachting voor de regels bij een oorlog. Bij conflicten moeten burgers beschermd worden volgens het internatio­naal humanitair recht”.

Kinderen als een schild

De militaire coalitie die de Jemense overheidst­roepen steunt tegen de rebellen, stelde echter dat hun actie legaal was en spreekt over de controle over het luchtruim boven Jemen. Zij beschuldig­en de Houthi’s ervan de kinderen als een schild te gebruiken.

De beelden van huilende kinderen die bebloed in het ziekenhuis wachten op verzorging brengen het conflict weer onder de aandacht. Begin 2015 escaleerde het conflict tussen de rebellen en de militaire coalitie van Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en zeven andere Arabische staten. Toen verworven de Houthi’s controle over het westelijke deel van het land, waardoor de Jemense president Abd Rabbuh Mansour Hadi op de vlucht moest slaan. Omdat de Houthi’s een link hebben met Iran, een eeuwige vijand van Saoedi-Arabië, greep de coalitie militair in.

De bloedige burgeroorl­og kostte al het leven aan 10.000 mensen, twee derde daarvan waren burgers. Volgens de Verenigde Naties geraakten 55.000 anderen gewond. Ook humanitair is het conflict een ramp: 22 miljoen mensen hebben hulp nodig, er heerst hongersnoo­d en er brak cholera uit, die al een miljoen mensen trof.

 ?? FOTO EPA-EFE ?? Onder de slachtoffe­rs van de aanval ook heel wat kinderen.
FOTO EPA-EFE Onder de slachtoffe­rs van de aanval ook heel wat kinderen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium