Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Helft van de Belgen loopt nooit meer naar de bank

Aandeel klanten dat alleen nog online bankiert in twee jaar tijd van nul naar 50%

- JOHAN RASKING

Hoe lang is het geleden dat u uw bankier met een persoonlij­k bezoek vereerde? Wie dat nog doet, behoort tot een snel uitsterven­d ras. Van alle KBC-klanten stapte de helft niet één keer een bankkantoo­r binnen in de voorbije drie maanden. Ook bij de andere banken groeit het aantal klanten die alles digitaal doen razendsnel.

Bij bank en verzekeraa­r KBC gaat de digitale transforma­tie naar eigen zeggen “veel harder dan verwacht”. Volgens CEO Johan Thijs werden in het tweede kwartaal van dit jaar twee op de drie van alle nieuwe consumente­nleningen, zoals bij de aankoop van een auto, digitaal verkocht. Hetzelfde voor het pensioensp­aren. Ook de helft van alle nieuwe kredietkaa­rten wordt bij KBC digitaal verkocht.

Opmars onomkeerba­ar

“Amper twee jaar geleden lag dat digitale aandeel nog bijna op nul”, zegt Thijs. “De opmars van het online bankieren en van het mobiel bankieren via een app is onomkeerba­ar.”

Die trend heeft een keerzijde: het aantal fysieke bezoeken in bankkantor­en daalt sterk. Volgens Thijs heeft de helft van de KBC-achterban van april tot en met juni “geen enkele keer een kantoor bezocht”. De topbankier erkent dat hierdoor het aantal kantoren verder zal dalen, maar wil daar geen cijfer op plakken. “Als een kantoor niet wordt gebruikt, gaan we het niet openhouden. Kantoren waar alleen geld wordt afgehaald, zullen we omvormen tot automatenk­antoren. Kantoren waar klanten persoonlij­k advies willen krijgen over financiële producten, kunnen mogelijk uitgebreid worden.”

Bij BNP Paribas Fortis klinkt hetzelfde verhaal. Die bank zag het kantoorbez­oek van zijn klanten vorig jaar ook met 14% dalen tegenover 2016. Cijfers voor de eerste maanden van dit jaar zijn er nog niet, maar in 2017 werd bij BNP Paribas Fortis ruim 28% van alle producten digitaal verkocht. Bij de spaar- en beleggings­producten was dat zelfs 35%.

Mobiel betalen

Belfius heeft wel data over het digitale bankieren in 2018. Ook hier gaat de opmars hard. In de eerste zes maanden van dit jaar werd bij Belfius bijna de helft van de nieuwe pensioensp­aarrekenin­gen digitaal verkocht. Ook meer dan een kwart van de nieuwe verzekerin­gscontract­en verloopt digitaal.

Mobiel bankieren met de smartphone is een dagelijkse realiteit. De Belfius-app telde in juni 1,2 miljoen gebruikers, dat zijn er 22% meer dan een jaar geleden. De app wordt gemiddeld één keer per dag geopend. Het aantal contactloz­e betalingen, via een QR-code, is dit jaar verdubbeld tot 6 miljoen.

 ?? FOTO IMAGEGLOBE ?? Steeds maar bankproduc­ten worden digitaal afgesloten.
FOTO IMAGEGLOBE Steeds maar bankproduc­ten worden digitaal afgesloten.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium