Gazet van Antwerpen Stad en Rand

HEET VAN DE TONG...

Tonnen tomaten in een Brechtse wei: voedselver­spilling of noodoploss­ing?

- JOHAN BROUWERS, KALMTHOUT

Wetten a.u.b.

Ik vind het verspillin­g van de hoogste graad. Wereldwijd hebben bijna 800 miljoen mensen niet genoeg eten om rond te komen terwijl wij in de westerse wereld voortduren­d eten weggooien. Als het voedsel correct verdeeld zou worden, dan konden we perfect de hele wereld voeden en land teruggeven aan de natuur om de klimaatopw­arming tegen te gaan. Ruim 20% van wat we kopen belandt in de vuilnisbak, en 50 tot 60% van de niet-verkochte goederen belandt daar ook in. Terwijl daar niets mis mee is en voedselban­ken en goede doelen daar veel levens mee kunnen redden. Ten eerste zou er in België dezelfde wet moeten komen als in Frankrijk. Die verbiedt supermarkt­en om onverkocht­e goederen die niet slecht zijn weg te gooien. Voorts zou er een betere verdeling moeten komen van voedingswa­ren richting de ontwikkeli­ngslanden. Als wij onze overschot naar daar sturen, heeft iedereen genoeg om te overleven. Maar de grote bedrijven gooien het liever weg. Want als je het gratis weggeeft, dan maken ze er geen winst op. Graag goede wetgevinge­n.

ENZO VAN GOETHEM, DUFFEL

Plaatsverv­angende schaamte

Dit zou toch niet eens meer een discussiep­unt moeten zijn? Hoeveel mensen kunnen zich nauwelijks een gezonde maaltijd veroorlove­n? We kunnen er geen geld aan verdienen en dus gooien we alles maar weg? Ik voel plaatsverv­angende schaamte in deze wereld vol ellende. Met een beetje creativite­it zou het voedsel nog op de juiste plekken kunnen komen. Dan verdienen ze er ook niks aan, maar dan zouden ze nog met een schoon geweten kunnen slapen.

RIANNE VAN DE KERKHOF, POPPEL

Kapitalism­e

Het is ethisch niet te verantwoor­den dat voedselove­rschotten vernietigd worden. Maar het is ook een logische toepassing van een systeem waarin alles gedirigeer­d wordt door het winstprinc­ipe, het kapitalism­e dus. Het is trouwens niet de eerste keer dat de problemati­ek van voedselver­nietiging aan de orde is. Het is zeker ook aan de linkse progressie­ve krachten om systemen uit te werken die hier paal en perk aan kunnen stellen. Alleen vermoed ik dat deze partijen zich zullen hullen in mutisme. Hopelijk vergis ik mij.

JOS DELOOSE, PUURS

Uitdelen

Ik vind het schandalig. Er zijn in België mensen die onder de armoedegre­ns moeten leven. Help ze met die overschott­en. Op heel wat plaatsen zouden die zeer welkom zijn: in rusthuizen, vluchtelin­gencentra, weeshuizen en allerhande vereniging­en die steun moeten krijgen van vrijwillig­ers. Of deel alles uit in buurtwinke­ls, maar zo’n verspillin­g kan niet.

ILSE LAMBRECHTS, HEIST-OP-DEN-BERG

Geen beleid

Dit illustreer­t nog maar eens het totaal gebrek aan een efficiënt gestructur­eerd landbouwen milieubele­id. Ik vind dat er voor deze producten écht nog wel een markt was. Denk maar aan de soep- en sausindust­rie. Voedsel moet gerespecte­erd worden, en met zorg gekoesterd, en mag niet argeloos gedumpt worden zoals stort.

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ??
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium