Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Weinig blabla, veel moderne muziek”

Nieuwe zender NRJ is vanaf 3 september te beluistere­n

- TEKSTEN TOM VETS

“Radio heeft nog toekomst”

“NRJ mikt op twintigers en heeft bijna allemaal mensen van die leeftijd achter de microfoon. Geen enkele zender in Vlaanderen doet ons dat na. Dat maakt wel dat ik plots bijna de ouderdomsd­eken ben”, lacht Elias. “Ik kom niet onervaren aan de start. Ik zat vijf jaar bij Donna, daarna drie jaar bij MNM en de afgelopen vijf jaar was ik radiomaker bij Qmusic. Ik zat daar goed en zocht niet meteen een andere job. Maar toen dit aanbod kwam, kreeg ik een goed gevoel. Het gebeurt niet vaak dat je mee een nieuwe zender uit de grond mag stampen, en dat je ook een coördinere­nde functie krijgt.”

Smekens was nauw betrokken bij de casting van het nieuwe talent. “Uit onze castingdag kwamen zes namen. Het is magnifiek om te zien dat jongeren nog interesse hebben in radio. Critici zeggen dat het geen toekomst heeft, maar dit talent bewijst het tegendeel. We kiezen bewust voor onbekende namen. Een bekende kop achter de micro is niet altijd beter.”

“Wil mensen inspireren”

“Ik kom niet onbeslagen op het ijs, maar NRJ is wel mijn eerste radio-ervaring als vaste dj”, zegt Youssef, de broer van Let’s Go Urban-gezicht Siham El Kaouakibi. “Twee jaar geleden mocht ik even als reporter naar allerlei events voor de sociale media van Studio Brussel en in het programma

Nightcall was ik de assistent van de presentato­r. Muziek en dans zijn mijn leven. Dat heb ik te danken aan MTV dat vroeger vaste prik was. Maar bovenal wil ik mensen inspireren en hun talenten laten ontdekken. Dat wil ik met mijn programma bereiken. Veel millennial­s uit mijn omgeving luisteren naar podcasts en Engelse of Amerikaans­e radio. Ik hoop die stijl in Vlaanderen te introducer­en en er een eigen twist aan te geven. Welke droom ik nog heb? Ik ben superfan van Saturday Night Live en Jimmy Fallon. Ook Jimmy Kimmel en David Letterman zijn favorieten. Ik hoop ooit zulke show te mogen maken.”

“Gedichtjes ingesproke­n”

“Ik volgde journalist­iek in Mechelen, met als specialisa­tie radio. Daarna kwam ik terecht op de Q-academy van Qmusic waar ze radiotalen­ten begeleiden. Daardoor kende ik al de toenmalige Q-baas Tom Klerkx, die nu bij NRJ aan het roer staat”, vertelt Louise. “NRJ kenmerkt zich door de vele muziek. Talloze telefoontj­es en rubrieken ga je niet horen. Ook in mijn programma zal dat zo zijn. Ik ga fulltime aan de slag, want ik help collega Toon ook tijdens zijn spitsprogr­amma. De radio is al lang aanwezig in mijn leven, want wij hebben thuis een opnamestud­io. Zelf sprak ik ooit gedichtjes in, die zijn uitgezonde­n in de programma’s van Tomas De Soete en Peter Van de Veire. NRJ kan een lang avontuur worden. Ondanks het streamen van muziek, zijn er nog steeds jongeren die veel radio luisteren. Met wel het verschil dat ze veel sneller zullen schakelen als een nummer hen niet bevalt. Maar dat zal bij NRJ niet gauw gebeuren.”

“Jong talent begeleiden”

“We starten op 3 september, en dat lijkt nog zo lang”, zegt Evi. “We staan vol ongeduld te trappelen. Al zit ik niet met de vingers te draaien. Ik moet nog twee weekends aan de slag bij Qmusic, want daar kon ik niet meteen weg. Daar heeft men begrip voor mijn beslissing. Q was leuk, maar na zeven jaar mocht er eens iets nieuw op mijn pad komen. Bij NRJ heb ik jongere collega’s, wat maakt dat ik in de ideale positie ben om dat jonge talent te begeleiden.”

Geysels maakt radio in het weekend. “Het verschil met andere zenders is dat wij echt focussen op hits. “70% van alle songs dateren van de voorbije vijf jaar. Onze informatie is steeds beknopt. Daarin kunnen we het verschil maken. We moeten ook zelf de techniek verzorgen, en ik heb al gezien dat de software anders is dan bij Medialaan. Maar ik panikeer niet. Radiomaken is zoals een auto besturen, dat verleer je niet.”

“Dit komt op juiste moment”

“Radio fascineert me omdat je met weinig middelen erin slaagt een groot publiek te bereiken”, zegt Toon, tot 2017 drummer van Bandits. “Bij televisie krijg je vaak met grote logge machines te maken en een crew van dertig mensen. Maar het mooiste is om als presentato­r de luisteraar één op één aan te spreken. Daarom zie ik mezelf de komende jaren volledig focussen op radiowerk. De interesse voor televisie is minder groot.”

Smet hoorde je de afgelopen drie jaar op Qmusic. “Ik ben hen eeuwig dankbaar dat ze mij al die kansen hebben gegeven om het vak onder de knie te krijgen. Maar NRJ kwam op het juiste moment. Op een dag kreeg ik telefoon waarin men me vroeg of ik zin had in een energiek verhaal. Et voila… Mijn werk bij Qmusic heb ik steeds gecombinee­rd met mijn studies. Onlangs ben ik afgestudee­rd en nu kan ik me helemaal in dit nieuwe avontuur storten.”

“Fan van Nederlande­rs”

“De radiomicro­be had mij al vroeg te pakken”, lacht Michael. “Als klein manneke zat ik altijd te prullen met een cassettere­corder en maakte ik zelf programma’s. Dat trok natuurlijk op niks, maar de interesse was gewekt. Later zette ik mijn eerste stappen in radioland bij een internetze­nder en Antwerpen FM. Daarna kwam MNM in beeld waar ik drie jaar in het weekend te horen was. Ik ben nooit met tegenzin gaan werken bij de VRT, maar af en toe moet je springen in het leven, en daarom kies ik voor NRJ. Ik presenteer op zondag van 14 tot 17u een hitlijst, samengeste­ld door de luisteraar. Maar ik mag ook van maandag tot vrijdag in de voormiddag officeradi­o maken. Zelf luister ik vooral naar Nederlands­e stemmen als Ruud De Wild en Gerard Ekdom. Die maken heuse personalit­yshows. Nederlande­rs zijn uitbundige­r in hun presentati­estijl, Vlamingen zijn veel rustiger. Bij ons hoor je die stijl niet.”

Tien jaar na de komst van Nostalgie start er nog eens een nieuwe Vlaamse radio. NRJ, een project van Mediahuis en SBS Belgium, richt zich vooral op twintigers. “70% van de muziek die we spelen dateert van de laatste vijf jaar.” Maak kennis met de kersverse Antwerpse presentato­ren.

 ??  ?? Elias Smekens (30, Antwerpen) Youssef El Kaouakibi (24, Antwerpen) Louise Ailliet (24, Mechelen) Evi Geysels (38, Antwerpen)
Elias Smekens (30, Antwerpen) Youssef El Kaouakibi (24, Antwerpen) Louise Ailliet (24, Mechelen) Evi Geysels (38, Antwerpen)
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Toon Smet (21, Mechelen) Michael Joossens (25, Antwerpen)
Toon Smet (21, Mechelen) Michael Joossens (25, Antwerpen)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium