Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Deurwaarde­rs of geldkloppe­rs

- Dirk Hendrikx

Veel mensen in ons land zitten in de miserie door schulden en dat zijn echt niet alleen marginalen. Een alleenstaa­nde moeder met een langdurig ziek kind, een zelfstandi­ge die failliet gaat, mensen na een scheiding,… het kan velen overkomen. Vorig jaar hadden 371.000 Belgen betalingsa­chterstand.

Juist mensen in deze miserie worden niet zelden nog eens het slachtoffe­r van ons systeem van schuldafha­ndeling, waarin deurwaarde­rs en incassobur­eaus een centrale rol spelen. De bijkomende kosten die zij aanrekenen plus de indirecte belastinge­n die daarboveno­p komen, lopen al snel op tot bedragen die stukken hoger liggen dan de eigenlijke schuld. De schuldindu­strie heet dat. Binnen de kortste keren kan een onbetaalde factuur van 100 euro oplopen tot zeven, acht keer zoveel.

Minister van Justitie Koen Geens heeft nu ook over de deurwaarde­rs, net als over de andere juridische beroepsgro­epen, een rapport laten maken. Het is volgens Justitie opgesteld door twee onafhankel­ijke experts. Van hen is er één wel medeoprich­ter van de Franstalig­e Unie van Gerechtsde­urwaarders – wat toch wijst op een zekere betrokkenh­eid. Het rapport over het notarisamb­t was opgesteld door twee notarissen. Het is zinvol om de beroepsgro­ep te betrekken bij de debatten, maar het is duidelijk dat dit ook zijn beperkinge­n heeft.

De experts doen over schuldafha­ndeling niettemin behartensw­aardige suggesties. Zo vragen ze een eenvoudige­r en transparan­ter systeem, “om wantoestan­den en excessen” te vermijden. Het is een begin. Sp.a-voorzitter John Crombez, die zich al langer heeft vastgebete­n in de materie, zegt dat een deel van de deurwaarde­rs correct probeert te werken, maar dat een deel zich bezondigt aan cynische geldkloppe­rij. Hetzelfde geldt voor incassobur­eaus. Crombez pleit onder meer voor plafonds voor de bijkomende kosten.

De kwalen van het systeem zijn al langer bekend, er is veel werk aan de winkel, maar de nood is hoog. Hopelijk leidt dit rapport tot een fikse stroomvers­nelling. En hopelijk gaat de regering een stap verder dan wat de niet geheel onafhankel­ijke experts voorstelle­n.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium