Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Verkavelin­gsspook duikt weer op

- JAN AUMAN

Het Picardiëbo­s is volgens de lokale milieugroe­pering Greenpleas­e opnieuw bedreigd. Aanleiding voor de noodkreet is een nieuwe verkavelin­gsaanvraag door het OCMW van Antwerpen, de eigenaar van de gemengde bos- en parkzone. “Men wil hier een flink hap uit nemen”, aldus Raf Van Gils en Filip Helssen van Greenpleas­e.

Het eeuwenoude Picardiëbo­s heeft zijn Franse naam te danken aan een regiment van zogenaamde Picards, dat er tijdens de Franse bezetting meer dan tweehonder­d jaar geleden in een groot kamp de inval van Antwerpen voorbereid­de. Vandaag gaat het om een flinke brok groen met een oppervlakt­e van 8,5 hectare grenzend aan de Picardiëla­an en Dennenlaan.

Sisser

Het Antwerpse OCMW kreeg het bos via een legaat in handen. De gronden in de Picardiëla­an liggen volgens het gewestplan gedeelteli­jk in een woonzone en sluiten aan bij een al gerealisee­rde woonwijk. Dat bracht het OCMW op ideeën. De instelling wil de 4.000 vierkante meter die de status van ‘woonzone’ heeft al langer verkavelen. Niet met de bedoeling om er sociale woningbouw te realiseren, maar om geld in kas te krijgen om sociaal beleid te voeren in de stad. Een voorstel van de kleine buurgemeen­te Schilde, die de gronden wilde kopen, werd afgewimpel­d.

De voorbije jaren liepen twee pogingen om de groenzone bouwrijp te maken voor acht eengezinsw­oningen uit op een sisser. De Raad voor Vergunning­sbetwistin­gen vernietigd­e de door de gewestelij­k stedenbouw­kundig ambtenaar uitgereikt­e ver-

Filip Helssen Greenpleas­e

gunningen, na een beroep door het N-VA/ CD&V-schepencol­lege.

Maar het OCMW geeft niet op en heeft de plannen, na aanpassing, zopas opnieuw ingediend. In de verkavelin­gsaanvraag is sprake van nog maar zes nieuwe eengezinsw­oningen. Het openbaar onderzoek loopt tot 12 augustus. Er werden al enkele bezwaarsch­riften ingediend, onder meer door Greenpleas­e, de lokale en atypische milieubewe­ging van gegoede burgers.

“Schandalig is het dat net het Antwerpse OCMW zo’n verkavelin­g doorvoert, puur uit winstbejag”, aldus Filip Helssen namens Greenpleas­e. “De buurt is heel betrokken bij deze groene long, die ook als speelbos dienstdoet. Al heel lang houden we jaarlijks een grote schoonmaak in het bos, hangen we met de kinderen nestkasten uit en voeren we eigenhandi­g andere kleine werken uit.”

Overgroeid­e paden

“Het OCMW van Antwerpen zien we hier nooit. De instelling onderhoudt het bos allesbehal­ve als een goede huisvader. Al die jaren werden nog nooit grotere beheerwerk­en uitgevoerd. De paden dreigen helemaal overgroeid te geraken. Van bosbeheer en de bestrijdin­g van woekerende exoten is geen sprake. Wij kunnen als burgers niet zelf met de bosmaaier aan de slag gaan.”

Volgens Helssen dreigt de nieuwe verkavelin­g, hoe bescheiden ook, de toegang tot ‘hun’ Picardiëbo­s te bemoeilijk­en. “We beseffen dat we bescheiden bebouwing niet kunnen tegenhoude­n, maar willen de plannen alsnog laten bijsturen”, zegt Helssen.

Het schepencol­lege behandelt de aanvraag binnenkort. “Het gebied in kwestie is een woonzone, dus bouwen mag in principe”, zegt schepen van Ruimtelijk­e Ordening Steven Dietvorst (CD&V), die zich nog niet wil uitspreken over de haalbaarhe­id van de recente plannen.

N-VA onder vuur

Sommige buurtbewon­ers wijzen met een beschuldig­ende vinger naar de N-VA, omdat die partij de plak zwaait in het Antwerpse OCMW. Men vreest dat later het hele bos verkaveld zal worden om de putten in de stad mee te dempen. Dirk Bauwens, burgemeest­er voor diezelfde N-VA in Schilde, zet zijn collega’s uit de wind.

“Het Antwerpse OCMW is zeker niet van plan om ook de rest van het bos te verkavelen of om daartoe een bestemming­swijziging aan te vragen. Dat zou trouwens in tegenspraa­k zijn met de recente beslissing­en van de Vlaamse regering om zoveel mogelijk bestaand bosgebied te bewaren”, sust Dirk Bauwens. “Ik kan vanuit de huidige meerderhei­d alvast meegeven dat de bestemming van dit bos- en parkgebied niet gewijzigd zal worden. Uiteraard kan elke eigenaar van grond in woongebied zijn rechten laten gelden binnen het wettelijke kader.”

‘‘Schandalig dat net het Antwerpse OCMW zo’n verkavelin­g doorvoert, puur uit winstbejag.’’

 ?? FOTO JAN AUMAN ?? De Vrienden van het Picardiëbo­s na een van de vorige opruimacti­es in ‘hun’ bos.
FOTO JAN AUMAN De Vrienden van het Picardiëbo­s na een van de vorige opruimacti­es in ‘hun’ bos.
 ?? FOTO JAN AUMAN ?? “Zwerfvuil kunnen we opruimen, maar voor bosbeheer moet het OCMW als eigenaar zelf instaan”, aldus Filip Helssen.
FOTO JAN AUMAN “Zwerfvuil kunnen we opruimen, maar voor bosbeheer moet het OCMW als eigenaar zelf instaan”, aldus Filip Helssen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium