Gazet van Antwerpen Stad en Rand

AxieMaxie blaast tien kaarsjes uit

Vakantiewe­rking bloeit dankzij Anita Vlaminck

-

AxieMaxie, de gemeenteli­jke vakantiewe­rking, was jarig. Schepen Ann Baele, die destijds het initiatief nam, is begeleidst­er Anita Vlaminck dankbaar. “Niemand die zo creatief is als zij”, zegt ze.

AxieMaxie, voor kinderen van 6 tot 12 jaar, ontsproot uit het brein van Ann Baele toen ze nog schepen van Jeugd was. “We zochten een alternatie­f voor de slabakkend­e Grabbelpas. In zee gaan met Anita, die het jeugdateli­er al onder haar hoede had, was de best mogelijke beslissing. Zij verzint telkens weer thema’s waarmee de kinderen de kans krijgen om spe- lenderwijs soms onvermoede talenten te ontdekken. Haar inspiratie is onuitputte­lijk.” De mascotte van AxieMaxie is maar één voorbeeld van haar ongebreide­lde fantasie. “We gaan nooit zomaar naar een pretpark”, zegt ze. “Elke AxieMaxie-week – deze zomer hadden we er twee – is opgebouwd rond een thema. De voorbije week was dat Fantasia. De kinderen hebben onder meer de wonderlamp van Aladdin in elkaar geknutseld en de toverstaf van Harry Potter tot leven gewekt. We hebben ook zwerkbal gespeeld. Als het past, trekken we eropuit, zoals eerder deze zomer naar het Gallo-Romeins Museum in Tongeren. Dat paste in ‘reizen door stad en ruimte’.”

Bijna elke AxiMaxie-week is volgeboekt. Meer dan veertig kinderen worden er niet opgevangen. Anita Vlaminck: “Alle leeftijden spelen en knutselen samen. De oudere en sterkere jongens en meisjes ontfermen zich spontaan over de jongere AxieMaxies. Dat is mooi om zien. Ik ben ook blij dat alle sociale lagen hier vertegenwo­ordigd zijn. Dat komt door de prijs: 15 euro voor een dag.” Vrijdag waren alle kinderen die ooit deelnamen aan Axiemaxie uitgenodig­d voor het feest. Er waren ijsjes, frietjes en natuurlijk werd er geknutseld. Dj was Robin Donckers (14). “Ik kwam hier als kind zelf en vind het fijn dat ik iets kan terugdoen. De dansvloer zal niet leeg blijven”, zegt Robin, bekend als 2 Impact.

 ?? FOTO JAN AUMAN ?? De grote AxieMaxie-familie op het verjaardag­sfeest, met tussen de kinderen links van de mascotte-vlag onder meer schepen Ann Baele, die destijds het initiatief nam, en begeleidst­er Anita Vlaminck.
FOTO JAN AUMAN De grote AxieMaxie-familie op het verjaardag­sfeest, met tussen de kinderen links van de mascotte-vlag onder meer schepen Ann Baele, die destijds het initiatief nam, en begeleidst­er Anita Vlaminck.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium