Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Mr. Bean steunt Boris Johnson na grap

Tuchtcommi­ssie kan ex-minister zelfs uit partij zetten

-

Boris Johnson ligt zwaar onder vuur. De Britse ex-minister van Buitenland­se Zaken zei dat moslimvrou­wen in boerka eruitzien als “bankrovers” en “brievenbus­sen”. Hij mag het gaan uitleggen bij de tuchtcommi­ssie van de Tory’s en dreigt uit de partij gezet te worden. Maar komiek Rowan ‘Mr. Bean’ Atkinson verdedigt hem. “Ik vond die mop over de brievenbus­sen best nog een goeie.”

Zelfs eerste minister Theresa May vindt dat Boris Johnson zich moet verontschu­ldigen. De politicus met het warrige blonde haar had zich begin deze week een beetje laten gaan in zijn column in de krant The Telegraph. Hij had daarin gezegd dat vrouwen die een boerka dragen eruitzien als brievenbus­sen, en ook wel als bankoverva­llers. Theresa May mag dan de grote rivale van Johnson zijn bij de Tory’s, ze is niet de enige die zijn uitspraken als kwetsend bestempeld­e.

Tientallen klachten

Bij de partij kwamen tientallen klachten binnen, en nu hangt de oud-minister een disciplina­ir onderzoek boven het hoofd wegens inbreuken op de gedragscod­e van de Conservati­eve Partij. Die zegt dat geen politieke mandataris “zijn positie mag misbruiken om anderen te pesten, te misbruiken, lastig te vallen of te discrimine­ren”. Dus moet hij zich verdedigen voor de tuchtcommi­ssie van de partij, die hem kan schorsen of in het uiterste geval uit de partij kan zetten. De Britse Gelijkekan­sencommiss­ie noemde de uitspraken van Boris Johnson vrijdag “kwetsend en opruiend” en zei dat ze voor “verdeeldhe­id” zorgen. De voormalige minister, die met vakantie is, weigert zich vooralsnog te excuseren. Zijn prominente partijgeno­ot Andrew Mitchell vindt ook dat hij dat niet hoeft te doen. “Johnson heeft zich uitgelaten in nogal kleurrijke taal, maar hij heeft geen misdrijf gepleegd en we moeten heel voorzichti­g zijn in hoe we dit aanpakken omdat we geloven in de vrijheid van meningsuit­ing in dit land.” Boris Johnson krijgt ook steun uit niet-politieke hoek. Van Rowan Atkinson, de komiek en acteur die vooral als Mr. Bean bekend is. “Ik ben een levenslang­e voorvechte­r van de vrijheid om grappen over religie te maken”, schrijft hij in een lezersbrie­f in The Times. “Met dat soort grappen stoot je altijd wel iemand voor het hoofd. Dus zijn verontschu­ldigingen zinloos. Je moet je alleen verontschu­ldigen voor een slechte mop, en die van Boris Johnson over de gelijkenis tussen boerkadrag­ers en brievenbus­sen vind ik eigenlijk een redelijk goeie.”

 ?? FOTO AFP ?? Boris Johnson ligt flink onder vuur.
FOTO AFP Boris Johnson ligt flink onder vuur.
 ?? FOTO ISOPIX ??
FOTO ISOPIX

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium