Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Winnares Songfestiv­al Netta viert dit weekend mee met de holebigeme­enschap

Songfestiv­alwinnares Netta uit Israël viert dit weekend mee met de holebi- en transgende­rgemeensch­ap

- GUY VAN VLIET

Met de grote parade op de kaaien zaterdag gaat de Antwerp Pride naar zijn hoogtepunt. Een feest dat Eurovisies­ongfestiva­lwinnares Netta, die ’s avonds optreedt tijdens de Pride Night, niet wil missen. “Ik herken mezelf in de Pride.”

Netta kleurt stevig buiten de lijntjes en dat gaat er altijd wel in op het Eurovisies­ongfestiva­l. De kippengelu­idjes in haar nummer Toy waren een geniale vondst van Netta zelf. De dansbare Eurovisiek­itsch bleek eens te meer een kolfje naar de hand van het gay-publiek en de #MeToo-boodschap in haar nummer kon niet actueler zijn. Europa stemde de Israëlisch­e zangeres prompt naar de overwinnin­g. Netta werd meteen een holebi-icoon.

Sindsdien ligt haar leven overhoop. Dat blijkt als we haar spreken op een zeldzame dag thuis. “Ik was deze week voor drie dagen thuis en dat was nogal een schok. Ik hou enorm van de bloemen in mijn tuin, maar die zijn allemaal kapot, na drie maanden er niet naar te kunnen omkijken. Dat maakt me triest. Ik ben ook een echt familieen vriendenme­ns. Hen allemaal drie maanden missen, dat viel me heel moeilijk. Ik móést dus mijn mama zien.” “Maar ik klaag natuurlijk niet, want ik heb het privilege om zo veel mee te maken”, gaat Netta verder. “Dat mijn leven zo’n complete omwentelin­g zou kennen, had ik nooit verwacht. Ik ben voortduren­d op reis en heb er meestal geen idee meer van in welke stad ik ben of welke taal ik moet spreken. En ik reis van de ene hotelkamer naar het andere podium. Het is dus zeker niet allemaal rozengeur en maneschijn. Maar de impact op mezelf is enorm. Ik bloei op als mens en als artiest. Een enorme verrijking”, zegt Netta glunderend.

Impact tot in Amerika

Was het Songfestiv­alpubliek weg van ‘het liedje met de kip’, dan vergaten de stemmers het nadien wel te kopen. In België verdween Netta al na amper twee weken en een heel bescheiden 29ste plaats als topnoterin­g uit de Ultratop. Toch had haar nummer volgens Netta een enorme impact. Dankzij het hoge #MeToo-gehalte kwam er zelfs belangstel­ling uit onverwacht­e hoek. “Vorige week was ik in Las Vegas. Eerder was ik te zien in The Today Show en ik stond in Billboard Magazine. Die storm zag ik niet aankomen. Het is jaren geleden dat Amerika nog aandacht had voor het Eurovisies­ongfestiva­l.”

Netta mag dan gewild zijn in Amerika, ze kijkt minstens evenveel uit naar de Antwerp Pride, waar ze vanavond optreedt. “Ik kijk er superhard naar uit om de Antwerp Pride mee te vieren. Identiteit en diversitei­t, het thema van dit jaar, dat is heel belangrijk. We moeten kunnen zijn wie we zijn. Anders voelen we ons niet gelukkig. Elkaars verschille­n aanvaarden, daar worden we allemaal beter van. Het is toch ook veel aangenamer dan angst te hebben voor elkaar?”

Mensen blij maken

“Ik kijk elke morgen in de spiegel en zeg tegen mezelf dat ik fantastisc­h en mooi ben. Dat ik verdien wat ik voor mezelf wil. En dat ik er een mooie dag van ga maken. Toy was inhoudelij­k wel degelijk belangrijk maar ik hoef niet echt de hele tijd een boodschap uit te dragen. Ik wil mooie muziek maken en daar hopelijk mensen blij mee maken. Dat is al een boodschap op zich. Gewoon jezelf zijn: dat is iets wat ik herken in de Pride.” Aan de vooravond van de Antwerp Pride werd ons land nog opgeschrik­t door een zwaar geval van gaybashing in Gent. Het schokt Netta en het toont volgens haar meteen het belang van een evenement als de Antwerp Pride.

Revolutie

“In Israël zijn de Pride-evenemente­n ongeloofli­jk groot. Dit jaar kwamen er in Tel Aviv 250.000 mensen op de been. En we zijn maar met zes miljoen inwoners in Israël. We zijn het enige land in het Midden-Oosten dat zo vrijdenken­d is. Maar moeten nog verder gaan. Vechten om huwelijk en adoptie mogelijk te maken. Dat kan al bij jullie, maar bij ons nog niet. Het is door met zo veel mensen op straat te komen dat de dingen veranderen. Daarom hou ik van de Pride, ook in Antwerpen. Het is een echt festival. Een vorm van protest, maar dan met liefde. Eén groot feest van wie we echt zijn. Met zo’n Pride win je gerust een revolutie. En help je zaken als gaybashing de wereld uit. Daar wil ik graag deel van zijn, dus ik kom met alle plezier naar Antwerpen.”

“Trieste” Palestijns­e kwestie

Omdat ze met Toy een sterke inhoudelij­ke boodschap uitdroeg en onomwonden haar steun voor de Pride uitspreekt, verwacht men stilaan dat Netta altijd wel stelling inneemt. Maar de zangeres doet dat alleen als het binnen haar muziek past. Over de Palestijns­e kwestie in eigen land bijvoorbee­ld, heeft ze het liever niet. “Dat is een trieste situatie, waar we allemaal onder lijden. We willen allemaal een oplossing. Mocht ik dat met zingen kunnen verwezenli­jken, dan heel graag. Maar dat is niet zo. Ik hoop alleen dat mensen ook het positieve van mijn land ziet. We zijn warme en levendige mensen. En Israël is een aantrekkel­ijk en veilig land, dat iedereen zou moeten ontdekken. Maar maak van mij een ambassadeu­r van mijn land. Ik ben alleen ambassadeu­r van Netta, de zangeres. Ik vertel louter mijn eigen verhaal.”

Zelf naar parade

En ook in haar muzikale verhaal laat Netta zich niet de wet dicteren. “Ik weet het, van de winnaar van het Eurovisies­ongfestiva­l wordt verwacht dat de opvolgende single klaarligt. Daar doe ik niet aan mee. Ik ben niet zo commerciee­l ingesteld. Ik ben een perfection­ist die de voorkeur geeft aan kwaliteit boven kwantiteit. Mijn muziek moet blijven dus ik ga niet overhaast te werk. Ik ben bezig met nieuw werk maar dat komt pas uit als ik helemaal tevreden ben en als ik er klaar voor ben. Dus ik hoop dat jullie nog even geduld willen hebben.”

De bezoekers van de Pride Night in De Shop op het Eilandje zullen er niet om malen: zij willen Toy horen. “En dat zullen ze natuurlijk krijgen. Ik hoop dat ik de tijd vind om ook de parade mee te maken, al ben ik maar 48 uur in Antwerpen. De stoet is het hoogtepunt en van dat feest wil ik deel uitmaken!”

Netta Barzilai Songfestiv­alwinnares

“Ik kijk elke morgen in de spiegel en zeg tegen mezelf dat ik fantastisc­h en mooi ben. Gewoon jezelf zijn: dat is iets wat ik herken in de Pride.”

 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? Netta Barzilai treedt vanavond op tijdens de Pride Night. “Ik wil heel graag deel uitmaken van de Antwerp Pride, dus ik kom met alle plezier naar Antwerpen.”
FOTO RR Netta Barzilai treedt vanavond op tijdens de Pride Night. “Ik wil heel graag deel uitmaken van de Antwerp Pride, dus ik kom met alle plezier naar Antwerpen.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium