Gazet van Antwerpen Stad en Rand

100 pompiers bedwingen giftige brand na 32 uur

5.000 ton nikkelsulf­ide ontbrandt spontaan in loods aan Antwerps Leopolddok

-

In een 6.000 vierkante meter grote loods van Antwerp Bulk Terminal in de haven is zaterdagmi­ddag brand ontstaan. De smeulbrand in een gigantisch­e massa van 5.000 ton nikkelsulf­ide hield de brandweer uiteindeli­jk 32 uur bezig. Een tijdlang was het gemeenteli­jk rampenplan van kracht omdat gevreesd werd dat giftige gassen zouden ontsnappen. Daarom werd een perimeter ingesteld. Bedrijven in een straal van 2 kilometer ten noorden van de brand werden ontruimd en de drukke Noorderlaa­n was urenlang gedeelteli­jk afgesloten. Vermoedeli­jk ontstond de brand door zelfontbra­nding van het product.

Wat aanvankeli­jk een beperkt brandje in een havenloods aan het Leopolddok leek, heeft afgelopen weekend uiteindeli­jk een massale inzet van de hulpdienst­en gevergd. De gemeenteli­jke fase van het rampenplan werd afgekondig­d en in een straal van 2 kilometer rond de giftige brand werden bedrijven geëvacueer­d.

De brandweer rukte zaterdagmi­ddag uit naar een 6.000 vierkante meter grote loods van overslagbe­drijf Antwerp Bulk Terminal (ABT) aan het Leopolddok in de haven. “Het gaat om 500 ton koperoxide, er is geen gevaar voor de omgeving”, luidde een eerste reactie van woordvoers­ter Jasmien O van de Brandweer Zone Antwerpen, zaterdag even voor 13u.

De klus zou uiteindeli­jk zwaarder blijken dan eerst gedacht werd. Niet alleen ging het niet om koperoxide maar om nikkelsulf­ide dat aan het branden was. Bovendien waren de verschille­nde brandhaard­en niet ontstaan in een lading van 500 ton, wel van 5.000 ton. Tien keer meer dan aanvankeli­jk aangenomen.

Bulldozers De brandweer zette zaterdag ge

ruime tijd enkele bulldozers in om de brand onder controle te krijgen. “We werkten eerst zonder water”, legt woordvoers­ter Jasmien O uit. “Met bulldozers werd alles uiteengeha­ald en vervolgens afgedekt.” Een heel arbeidsint­ensieve werkwijze waarmee de brandweer de zuurstof uit de brandende massa wilde halen om het smeulende vuur zo te doven. Toen ongeveer de helft van de nikkelsulf­ide verplaatst was, moesten de bulldozers aan de kant. “De temperatuu­r in de loods was zo hoog opgelopen dat de banden van de bulldozers het niet meer aankonden”, verklaart O. Het vuur wakkerde weer aan.

In de loop van zaterdagna­cht, om 4.17u, werd dan ook beslist om de gemeenteli­jke fase van het rampenplan af te kondigen. “Op die manier waren alle mogelijke technische middelen inzetbaar, ook de hulp van de civiele beschermin­g”, zegt O.

Gezien de gevoelighe­id van de brandende stof en het risico op chemische reacties werd door de specialist­en van de brandweer, het bedrijf en externe diensten eerst gezocht naar een manier om het vuur alsnog zonder water te doven. “Er zijn verschille­nde manieren geprobeerd, maar het lukte niet zonder water”, legt O uit.

Tijdens de bluswerken werden in de ruime omgeving metingen gedaan door de brandweer, er riskeerden immers schadelijk­e stoffen vrij te komen (zie kader onder). Uit die metingen bleek dat in de rook zwaveldiox­ide zat.

Jasmien O Woordvoers­ter Brandweer Zone Antwerpen “Er zijn verschille­nde andere manieren geprobeerd om het vuur te doven, maar zonder water lukte het niet.”

Rampenplan

In een omtrek van 2 kilometer rond de loods werd zondagocht­end wel een perimeter ingesteld. Bedrijven werden ontruimd en personeel dat normaal ’s middags moest beginnen te werken werd afgebeld. In de perimeter, door de windrichti­ng enkel ten noorden van de terreinen van ABT, was

 ?? FOTO ??
FOTO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium