Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Smeulbrand na 32 uur bekampt

- SAM REYNTJENS

geen bewoning. Zondagmidd­ag om 15.30u werd alles opnieuw vrijgegeve­n. Tot dan waren ook enkele straten in de omgeving afgesloten geweest voor het verkeer, onder meer de drukke Noorderlaa­n.

De perimeter was volgens de brandweer ruim ingesteld. “Aan de rand hebben we zelfs geen zwaveldiox­ide gemeten”, zegt O. “En de concentrat­ies die we in de buurt van de brand vaststelde­n waren beperkt.” Bovendien alarmeert ons lichaam volgens de brandweer heel snel voor zwaveldiox­ide. “Je ruikt het snel maar de waardes moeten nog tien keer hoger zijn voor het schadelijk wordt”, legt de woordvoers­ter uit.

De bluswerken waren gisterenav­ond volledig afgerond, rond 20u kon de brandweer vertrekken. Verspreid over 32 uur hadden honderd brandweerl­ui met de hulp van verschille­nde andere diensten de smeulende massa nikkelsulf­ide bekampt, met succes uiteindeli­jk. Dat het zo lang geduurd heeft lag volgens de brandweer aan verschille­nde factoren die de bluswerken complex maakten. “Het was ongeloofli­jk warm in die loods, en je kan het product vergelijke­n met een enorme berg lucifers die zichzelf steeds opnieuw in brand steken.” Ook kwam er veel rook vrij waardoor de zichtbaarh­eid binnen beperkt was.

Evaluatie

De interventi­e zal later nog geevalueer­d worden met de hulpdienst­en en het betrokken bedrijf. Daar zal onder meer duidelijk moeten worden hoe het kon dat aanvankeli­jk van een andere stof en een tien keer kleinere hoeveelhei­d uitgegaan werd. Volgens de eerste vaststelli­ngen was er sprake van een miscommuni­catie, verwarring en een tekort aan beschikbar­e informatie. Om klaarheid te scheppen werd toch de adviseur gevaarlijk­e stoffen aangesteld. Die zorgde ter plaatse voor duidelijkh­eid zodat anderhalf uur na de eerste oproep geweten was wat er juist geblust moest worden. “Het lijkt mij vooral een misverstan­d in de communicat­ie naar buiten geweest te zijn”, zegt Bart Laureys, algemeen directeur van ABT. “Ter plaatse was snel duidelijk over welk product het ging. Bovendien zou dat voor de aanpak geen verschil gemaakt hebben.”

De oorzaak van de brand was gisteren nog niet duidelijk, maar het gaat wellicht om zelfontbra­nding.

 ?? FOTO'S BFM ??
FOTO'S BFM

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium