Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Motorrijde­r crasht met 260 per uur

Amateurrac­er Dave Dockx uit Schriek sterft tijdens trainingsr­it op circuit

-

De 30-jarige amateurrac­er Dave Dockx uit Schriek (Heist-op-den-Berg) is zaterdagmi­ddag om het leven gekomen tijdens een trainingsr­it met zijn motor op het circuit van Spa-Francorcha­mps.

“Dave was een ervaren en gedreven motorrijde­r, instructeu­r ook in de Motorsport­school in Zolder. Hij was o zo fier toen hij tijdens zijn laatste sprint op het circuit daar het podium wist te halen, maar we weten allemaal dat er risico’s zijn verbonden aan de sport”, zegt Sonja Malfroy, secretaris van de Koninklijk­e Auto- en Motorveren­iging Mortsel.

De prille dertiger was zaterdagmi­ddag aan het trainen op het circuit van Spa-Francorcha­mps, waar hij zondag zou deelnemen aan de 6 Heures Motos. Maar tijdens een van de trainingen sloeg het noodlot toe en liep het compleet mis. De racer verloor omstreeks 12.35u de controle over zijn motor. Er volgde een zware crash waarbij geen andere moHet

SONJA MALFROY Secretaris motorclub “Op exact dezelfde plaats, in die bocht, is zo’n twintig jaar geleden al een ander lid van onze club om het leven gekomen.”

torrijders betrokken waren. “Dave kwam met een snelheid van ongeveer 260 kilometer per uur tegen een bandenmuur terecht. Hij is ter plekke overleden. Ondanks alle hulp die onmiddelli­jk in de buurt was, van medische diensten tot urgentiear­tsen”, zegt

Malfroy.

parket van Luik heeft geen deskundige ter plaatse gestuurd omdat de omstandigh­eden van het ongeval duidelijk zijn. Heel wat mensen waren getuige van de crash en hij is door toeschouwe­rs ook gefilmd. “Het is bijzonder tragisch. Op exact dezelfde plaats, in die bocht, is zo’n twintig jaar geleden ook al een ander lid van ons om het leven gekomen: Luc Van Haver uit Beveren. Zoiets vergeet je nooit. Het maakt het allemaal extra pijnlijk”, stelt de secretaris van K.A.M.V.

“Veiliger dan Kennedytun­nel”

Artinar Racingteam, waar slachtoffe­r Dave Dockx mee voor racete, heeft zich meteen teruggetro­kken uit de wedstrijd. “Het zijn vrienden en ze zijn natuurlijk allemaal aangeslage­n

door dit drama. Ik had ondertusse­n ook contact met zijn familie. Voor die mensen is dit een ramp. Zijn zus reageerde heel emotioneel. Al beseft iedereen dat onze sport gevaren met zich meebrengt. Toch is racen op circuit nog altijd veel veiliger dan pakweg met je motor naar Antwerpen rijden door de Kennedytun­nel”, vertelt Sonja Malfroy.

Dat besef maakt het verdriet om het verlies van de jongeman er niet minder om. “We zullen Dave missen. Hij was een rustige, lieve jongen en altijd bereid om anderen te helpen. Niets was voor hem te veel. We wensen zijn familie en vrienden veel sterkte toe. Zelf zullen wij hem onder zijn nummer 28 blijven herinneren”, zegt Malfroy. De 6 Heures Motos van SpaFrancor­champs zijn zondag gewoon voortgezet. “Ik ga niet zeggen dat ik dat goed vind, maar aan de wedstrijd nemen heel wat teams uit het buitenland deel.”

 ?? FOTO RR ?? Dave Dockx op zijn motor. In een bocht verloor hij zaterdag de controle over het stuur.
FOTO RR Dave Dockx op zijn motor. In een bocht verloor hij zaterdag de controle over het stuur.
 ?? FOTO RR ?? Onlangs haalde Dave nog het podium op het circuit van Zolder.
FOTO RR Onlangs haalde Dave nog het podium op het circuit van Zolder.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium