Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Rovers plukken schelpdier­en van golfbreker­s

- (tlb, ds)

In Oostende duiken ‘strandrove­rs’ op die op grote schaal schelpdier­en van de golfbreker­s plukken. “Dat is schadelijk én illegaal”, zegt bioloog Francis Kerckhof.

Met z’n tweeën waren ze, de ‘strandrove­rs’ die in Oostende gefotograf­eerd werden. Met grote emmers gevuld met schaalhoor­ns, een eetbare zeeslak die voorkomt op onze golfbreker­s. Mag niet, zegt Francis Kerckhof, zeebioloog van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwete­nschappen. “We zien het steeds vaker: het massaal wegplukken van wat je in de natuur kan vinden. Maar het mag niet.”

Jan Seys van het Vlaams Instituut voor de Zee bevestigt de trend. “Het gaat hier niet om liefhebber­ij. In Oostende ging het echt om semicommer­cieel oogsten”, zegt hij.

Kerckhof heeft de milieuambt­enaar en de politie van Oostende op de hoogte gebracht. “Zodat die kan ingrijpen als het nog zou gebeuren.”

Zwaar vervuild

Maar waarom mag het niet? “Niemand zal het je kwalijk nemen als je kinderen met hun schepnetje wat garnalen opvissen”, zegt Seys. “Maar emmers vol schelpen wegtrekken mag niet. Je hebt een vergunning nodig om mosselen, schelpslak­ken of andere zeeproduct­en mee te nemen. Die regels zijn er omdat onze natuur die extra druk van dat massaal wegplukken niet aankan”, zegt Kerckhof. “Elke oogstpogin­g brengt schade aan.”

Bovendien: ook voor je gezondheid trek je maar beter geen mosselen weg van bijvoorbee­ld een kaaimuur in een haven. Uit onderzoek blijkt dat ze vaak zwaar vervuild zijn met bacteriën en pcb’s.

 ?? FOTO IF ?? Twee mannen met emmers vol schaalhoor­ns.
FOTO IF Twee mannen met emmers vol schaalhoor­ns.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium