Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Fietsers krijgen hun kruispunte­n terug

Minister Ben Weyts trekt maatregel na veel protest in

- (fem)

Met één pennentrek maakt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) een eind aan de heisa rond voorrangsr­egels voor fietsers op een aantal drukke kruispunte­n. “Daar waar fietsers voorrang hadden, moet ze die ook behouden”, zegt hij. Hij fluit zo zijn eigen administra­tie terug.

Ben Weyts was nog maar net terug van een reis naar Canada en mocht het gisteren met een kanjer van een jetlag overal gaan uitleggen. Het protest over de Leuvense kruispunte­n waar fietsers koning auto weer moeten voorlaten, was immers te groot geworden. Daarom ging de minister gisteren snel met de topman van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) aan tafel zitten. De uitkomst van het overleg was al vlug duidelijk: waar fietsers nu al voorrang hebben, moet dat zo blijven.

Waar gaat het nu ook alweer over? Het AWV kreeg vorig jaar van Weyts de opdracht om meer orde te scheppen in de voorrangsr­egels voor fietsers die gewestwege­n kruisen. Op de ene plaats hebben ze voorrang, op de andere niet. Resultaat was dat er maar twee opties overbleven: ofwel loopt een fietspad langs een voorrangsw­eg voor auto’s en wordt die rood gekleurd, ofwel kruisen de fietsers de weg en komen er markeringe­n voor fietsers en haaientand­en.

Maar de theorie bleek in de praktijk niet altijd zo makkelijk toe te passen. Hoewel het AWV die nieuwe regels in verschille­nde steden al doorvoerde zonder dat er een haan naar kraaide, ontstond in Leuven wél fel protest. Vooral omdat fietsers op plaatsen waar ze tot nu toe wel voorrang hadden, die nu plots moesten afstaan. Sp.a en Groen protesteer­den fel, bijgestaan door de fietsersor­ganisaties, die nochtans mee overlegden over de maatrewitg­eblokte gel maar die deze toepassing naar eigen zeggen niet wilden.

Zwartepiet

Terug naar af dus. Volgens Weyts is het AWB bij de toepassing van de nieuwe regels te voortvaren­d geweest. Maar hij krijgt ervan langs omdat hij volgens Groen en sp.a zijn eigen administra­tie terugfluit, terwijl hij zelf heel goed op de hoogte was van de maatregel. “Het is goed dat hij bijstuurt, maar zo de zwartepiet doorschuiv­en, is niet netjes”, zegt Vlaams parlements­lid Björn Rzoska (Groen). Weyts ontkent. “Ik zet alleen maar de puntjes op de i. De administra­tie heeft met de beste intenties gewerkt, maar soms stond het resultaat haaks op ons uitgangspu­nt.”

 ?? FOTO BART DEWAELE ?? In Leuven ontstond de heisa na het aanbrengen van deze haaientand­en. Ze zullen binnenkort weer verdwijnen.
FOTO BART DEWAELE In Leuven ontstond de heisa na het aanbrengen van deze haaientand­en. Ze zullen binnenkort weer verdwijnen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium