Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Pride moet stadsbreed gebeuren zijn”

Sp.a wil parade op Turnhoutse­baan in Borgerhout

- (jas)

Jinnih Beels, lijsttrekk­er voor sp.a in Antwerpen wil de Antwerp Pride zichtbaard­er maken in de stad. “Bijvoorbee­ld door ze naar de Turnhoutse­baan in Borgerhout te halen”, zegt Beels. “Er is nood aan meer bekendheid over heel de stad.”

De parade van de Antwerp Pride trok afgelopen weekend van de Vlaamse Kaai, via de Marnixplaa­ts en de Scheldekaa­ien tot aan de Sint-Pietersvli­et.

De Antwerpse sp.a zou het parcours van de parade graag hertekend zien, zodat de kleurrijke stoet ook in andere Antwerpse wijken kan passeren. “Ik denk dan bijvoorbee­ld aan de Turnhoutse­baan in Borgerhout”, zegt lijsttrekk­er Jinnih Beels. “Er zijn heel wat wijken waar de inwoners niet vertrouwd zijn met het evenement. En het is belangrijk dat als we als stad de boodschap van verdraagza­amheid willen uitdragen, dat ook overal getoond kan worden.”

“Ik besef dat het in sommige wijken niet eenvoudig is, maar alle begin is moeilijk. Verschille­n tussen mensen mogen we niet als verschille­n zien, maar moeten als normaal ervaren worden. Als je de strijd tegen discrimina­tie niet overal voert, heeft het geen zin. Het moet een stadsbreed gebeuren zijn.”

Politiek statement

Antwerps schepen voor Diversitei­t, Fons Duchateau (N-VA) vindt niet dat het aan politici is om te bepalen waar het parade wel of niet passeert. “Dat is iets dat de organisati­e moet beslissen”, zegt Duchateau. “Dit is niet iets waar een politiek statement rond gemaakt moet worden. Als stad proberen wij de Pride een extra ‘cachet’ te geven, door de verlichtin­g in de voetganger­stunnel bijvoorbee­ld of de regenboog in laserstral­en.”

Wilfried Eetezonne, woordvoerd­er van de Antwerp Pride vindt het voorstel van Beels het overwegen waard. “Wij reiken de hand naar alle gemeenscha­ppen”, zegt hij. “Aan onze parade nemen ook verschille­nde culturen mee, dus we kunnen dat bekijken.”

 ?? FOTO DBA ?? Jinnih Beels.
FOTO DBA Jinnih Beels.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium