Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tuinaannem­ers lachen groen

‘Plantgaran­tie’ van één jaar dreigt zuur op te breken na langdurige droogte

- DRIES DE SMET

En bloeit niets moois in de tuinen dezer dagen, en dat is voor tuinaannem­ers een groot probleem. Want veel pas aangeplant­e graszoden, bloemen, struiken en bomen hebben de twee hittegolve­n en het bijhorende sproeiverb­od niet overleefd. In veel gevallen is het de tuinaannem­er die zal opdraaien voor de afgestorve­n planten.

Één jaar plantgaran­tie. Daarmee proberen veel tuinaannem­ers hun potentiële klanten te overtuigen. Daarbij garanderen ze dat de planten die het eerste jaar niet overleven vervangen worden. Die garantie is doorgaans verplicht bij openbare werken, maar is ook bij private tuinen gebruikeli­jk. En dat dreigt hen nu zuur op te breken.

Hoe groot de schade is, zal de komende weken moeten blijken. Maar zeker is dat die uitzonderl­ijk zal zijn. Veel tuinaannem­ers houden dan ook hun hart vast.

“Wij hebben bomen geplant langs een nieuwe tramlijn in Antwerpen. Dat gaat om honderden bomen. Wij zijn er heel bang voor. Binnen enkele weken zullen we weten of ze het overleefd hebben”, zegt Peter Loyens, algemeen directeur van Krinkels, de marktleide­r voor groenaanle­g in publieke ruimtes en grote private tuinen.

Als die vrees werkelijkh­eid wordt, riskeren ze een financiële kater. “Want naast de planten, doorgaans zo’n 25% van de factuur, hebben aannemers uiteraard ook werk om de planten terug te zetten”, zegt Yves Heirman, directeur van de Belgische Federatie van Groenvoorz­ieners. Daarbij komt nog eens dat de inkomsten door de hitte sowieso al lager zullen liggen. “Wij doen ook veel maaiwerken, maar onze zitmaaiers stonden bijna allemaal stil”, zegt Loyens. “We hebben mensen naar huis moeten sturen door ‘weerverlet’, wat normaal iets is voor de winterperi­ode.”

Zich daartegen verzekeren, is geen optie. “Het risico is zo moeilijk te voorspelle­n dat de premies zo hoog liggen dat het niet meer interessan­t is”, zegt Heirman. Die raadt daarom tuinaannem­ers aan de plantgaran­tie af te zwakken in de kleine letters van het contract. “Een mogelijkhe­id is om te bepalen dat de garantie niet geldt in uitzonderl­ijke situaties, zoals een lange droogteper­iode.”

Al staat de tuinaannem­er ook dan nog relatief zwak. Velen moeten het van mond-tot-mondreclam­e hebben en kunnen ontevreden klanten missen als kiespijn. En bij openbare werken zijn kleine lettertjes sowieso geen optie. “Het standaardb­estek legt sowieso 100% van het risico bij de aannemer”, zegt Loyens.

Rampenfond­s

Loyens hoopt dat de overheid tussenkomt in de bijkomende kosten van de droogte, maar veel hoop heeft hij niet. “Wij zijn de landbouw niet, hé. Voor hen worden vaak uitzonderl­ijke maatregele­n genomen, die ook terecht zijn. Maar voor ons zal dit niet makkelijk zijn.”

En dus wordt een tuin laten aanleggen na deze zomer mogelijk duurder, omdat tuinaannem­ers er rekening mee houden dat droogteper­iodes vaker zullen voorkomen. “Zeker voor grote projecten zal dat een impact hebben”, geeft Loyens toe.

Yves Heirman Directeur Belgische Federatie van Groenvoorz­ieners “Naast de planten, doorgaans zo’n 25% van de factuur, hebben aannemers uiteraard ook werk om de planten terug te zetten.”

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Veel aannemers garanderen dat ze pas aangeplant groen dat het jaar niet overleefd zullen vervangen.
FOTO TOM PALMAERS Veel aannemers garanderen dat ze pas aangeplant groen dat het jaar niet overleefd zullen vervangen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium