Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Net opnieuw aangelegd, en nu alweer vol putten”

Eandis breekt vernieuwde Gramayestr­aat meteen weer open en maakt er een puinhoop van

- MAAIKE FLOOR

Robert Crémer Buurtbewon­er ‘‘Het is een schande dat we nu alweer met een straat vol littekens zitten.”

De buurtbewon­ers waren net zo blij met de pas heraangele­gde Gramayestr­aat. Tot Eandis er aan de slag ging en de straat rommelig en vol putten achterliet. “Triest om te zien”, zegt bewoner Robert Crémer. “En erg voor de stratenmak­ers die er zo hard aan gewerkt hebben.”

Zelf woont hij om de hoek, in de Lange Nieuwstraa­t, maar met een garage in de Gramayestr­aat kon Robert Crémer (61) goed volgen met hoeveel zorg het zijstraatj­e van de Meir werd heraangele­gd. “De vakmannen stonden te zweten om er iets moois van te maken. Steentje voor steentje werden alle kasseitjes op de juiste plaats gelegd, als een mozaïek”, vertelt hij. “Drie weken mochten we er zelfs niet over lopen, om het beton goed te laten uitdrogen. We waren dus blij toen de straat werd opgeleverd en alles er pico bello uitzag.”

Vier weken later kwam Eandis er werken en werd het nieuwe wegdek op twee plaatsen weer opengebrok­en. Robert Crémer: “De gaten werden opnieuw dicht gelegd, maar daarmee is alles gezegd. Die stukken straat zijn al ingezakt, waardoor er twee putten zijn ontstaan. De stenen zijn ook kapot en liggen scheef. Ik vind het een schande dat de straat, die zo mooi geworden was, nu alweer vol littekens zit. Ik hoor het ook van andere mensen in de buurt. Iedereen vindt het doodzonde.”

Het bord dat de wegwerkzaa­mheden aankondigd­e, staat er nog. Als einddatum staat 18 mei vermeld. Achter een bord is een berg met brokken uitgebroke­n wegdek blijven liggen.

“We zoeken een oplossing”

Eandis kon afgelopen weekend niet achterhale­n hoe het dossier bij hen staat ingeschrev­en. “Het kan zijn dat dit een voorlopige herstellin­g is. We gaan bekijken wat hier fout gelopen is, en we zoeken naar een oplossing.”

Ook Antwerps districtsv­oorzitter Paul Cordy (N-VA) betreurt de gang van zaken. “Als een straat wordt heraangele­gd, moeten de nutsbedrij­ven bekijken of ze daar nog werken gepland hebben staan. Als dat het geval is, worden die versneld. Als dat niet zo is, mogen ze die straat vijf jaar niet openbreken”, vertelt Paul Cordy. “Maar voor noodingrep­en of aanvragen voor inwoners voor een aansluitin­g geldt dat niet. Als je weet dat er in het district Antwerpen alleen al viertot vijfduizen­d noodingrep­en per jaar zijn, dan gebeurt het dus vaak dat een straat toch opnieuw opengelegd moet worden.”

Normaal gezien wordt de straat op kosten van het nutsbedrij­f opnieuw hersteld. “Voor dat gebeurt, is er meestal eerst een tijdelijke herstellin­g. Het kan zijn dat dat langer duurt.”

“Ik begrijp de frustratie”

Paul Cordy weet dat er in het verleden al problemen waren met definitiev­e herstellin­gen die niet goed gebeurden. “Ik begrijp dus de frustratie van buurtbewon­ers die dat meemaken. Ook voor ons is dat frustreren­d omdat we veel moeite doen om de straten van de stad mooi te maken. Ik denk dat we nog nauwer kunnen samenwerke­n met de nutsbedrij­ven. We willen zeker op zoek gaan naar een oplossing die honderd procent voldoet.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Buiten heel wat lelijke putten, ligt er nog steeds een stapel puin in de Gramayestr­aat.
FOTO JORIS HERREGODS Buiten heel wat lelijke putten, ligt er nog steeds een stapel puin in de Gramayestr­aat.
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium