Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ze maken er een zootje van

- Jan Stassijns

Eandis heeft er een zootje van gemaakt in de Gramayestr­aat in Antwerpen. Het kleine straatje, dat de Meir met de Lange Nieuwstraa­t verbindt, is net heraangele­gd met kleine kasseitjes. “Steentje per steentje op de juiste plaats gelegd, zoals een mozaïek”, beschrijft een buurtbewon­er.

Maar de keurig uitziende straat was geen lang leven beschoren. Vier weken na de oplevering kwam Eandis er de boel openbreken voor nutswerken.

Tot daar aan toe. Er zijn uitzonderi­ngen waardoor nutsmaatsc­happijen binnen de vijf jaar na een heraanleg toch werken mogen uitvoeren. Dringende ingrepen bijvoorbee­ld. Als het moet, dan moet het nu eenmaal.

Maar de manier waarop Eandis de straat heeft achtergela­ten, roept toch vragen op. Op twee plaatsen is de straat opengebrok­en. Aan de kant van de Meir ligt een hoop brokstukke­n, vergezeld van een signalisat­iebord waar op staat te lezen dat de werken al op 18 mei afgerond waren. Naast de berg zand is het wegdek ‘hersteld’. De steentjes zijn schots en scheef teruggepla­atst, met hier een daar een klassieke klinker ertussen. Meerdere kasseitjes zijn afgebroken, wat toch wijst op onzorgvuld­ig werk. Aan de andere kant van de straat liggen de kasseien recht(er), maar is het wegdek ingezakt.

Niet alleen Eandis, maar ook de andere nutsbedrij­ven maken zich er schuldig aan. Vaak gaat het om een voorlopige herstellin­g die daarna door de stad, op kosten van het nutsbedrij­f, definitief hersteld wordt. Maar dat kan maanden aanslepen, zoals in de Gramayestr­aat.

Het is de normale, maar betreurens­waardige, gang van zaken. Aan het tempo dat nutsbedrij­ven de straten openbreken (alleen al aan noodingrep­en zo’n vijfduizen­d per jaar in Antwerpen), zou je toch kunnen verwachten dat zij ondertusse­n ervaren tegellegge­rs zijn? En de Gramayestr­aat is allesbehal­ve een uitzonderi­ng. Heel ver moet je in de stad niet wandelen om gelijkaard­ige ‘herstellin­gen’ tegen te komen.

Hier hebben ze op z’n minst nog geprobeerd om dezelfde steentjes te gebruiken. Vaak worden er gewoon asfalt, beton of lelijke dals ingegooid. Ook dat is een mozaïek, maar waarschijn­lijk niet in de vorm die de buurtbewon­er van de Gramayestr­aat bedoelde.

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? “Vakwerk” van Eandis.
FOTO JORIS HERREGODS “Vakwerk” van Eandis.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium