Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Geen vandalisme, dit is echte kunst”

Binnen- en buitenland­se artiesten maken indruk op streetart-festival Meeting of Styles

- JAN STASSIJNS

Meeting of Styles is een internatio­naal fenomeen. Sinds 2002, de start van het streetart-festival, zijn er al 250 zogenaamde ‘jams’ georganise­erd overal ter wereld. Afgelopen weekend was het in Antwerpen te doen, op en rond de Krugerstra­at in Berchem. “Dit is echte kunst”, zegt Johanna Fontier uit Grobbendon­k.

75 internatio­nale artiesten, van Europa tot Zuid-Amerika, gaven de muren in de Krugerstra­at in Berchem een kleurrijke uitstralin­g. Vrijdag ging het streetartf­estival van start. Wij gingen zondagmidd­ag een kijkje nemen.

Het Duits streetart-collectief High Tech is aan de slag in het begin van de straat. “Het is de eerste keer dat we in Antwerpen zijn en misschien ook het grootste event waar we aan hebben meegewerkt”, klinkt het bij het trio. “Het is best wel uitzonderl­ijk dat zoveel artiesten samen op één plek komen spuiten.”

Voor buurtbewon­ers Leo Vanhaecke (73) en zijn vrouw Odrade Van de Vliet (74) is het een aangename bestemming op een zonnige zondagmidd­ag. “Dit is niet bepaald een straat waar we vaak komen”, zegt Leo. “Behalve dan wanneer het Meeting of Styles is. Het is ongelofeli­jk knap wat ze hier allemaal kunnen. En ze dwingen hier ook respect mee af, want deze werken worden niet zomaar overspoten. Dat maakt het ook zo interessan­t: het zouden anders toch maar saaie , lege gevels zijn, he.”

Meeting of Styles strekt zich uit van de Krugerstra­at tot aan de Zomerfabri­ek in de Minkelerss­traat. Onderweg staat ook een winkeltje opgesteld, waar artiesten en bezoekers onder meer spuitbusse­n verf kunnen kopen. Emile (6) en Louis (4) Coen uit Kontich staan te pronken met hun eigen bus met roze en oranje verf. “Thuis hebben we een houten hutje in de tuin staan”, legt papa Stephane (36) uit. “Dat mogen ze zelf versieren en ik denk dat ze hier wel wat inspiratie hebben opgedaan. Wat ga jij maken, Emile?”

“Roze bolletjes”, antwoordt hij verlegen.

“En ik hondjes”, vult zijn broertje Louis aan.

“We denken niet dat het lang gaat duren vooraleer wij het zullen moeten afwerken”, lacht mama Katleen. “Stiekem hebben we die spuitbusse­n daarom ook gekocht.”

Geen krabbers

In de Zomerfabri­ek zelf is de Meetings of Styles ook niet veraf. Daar zitten Patrick Leloup (60) uit Lier, Johanna Fontier (62) en Werner Pottier (58) uit Grobbendon­k en Hubert (65) uit Wijnegem. Ze zijn er aan het bekomen met een verfrissen­d drankje. “We zijn de felle kleuren van daarnet aan het laten bezinken”, zegt Johanna. “We hebben net de toer gedaan. Dit is echte kunst.”

“Het zijn geen krabbers, he”, pikt Hubert in. “Er kruipt heel wat voorbereid­ing in. Het is fijn om te zien dat het op een positieve manier aan het grote publiek voorgestel­d wordt. Vroeger zei iedereen dat het vandalisme was, maar dat is het absoluut niet. En om de artiesten live aan het werk kunnen te zien, dat is toch ook iets bijzonders.”

 ?? FOTO'S JORIS HERREGODS ?? In de Krugerstra­at bleef geen enkele muur maagdelijk wit.
FOTO'S JORIS HERREGODS In de Krugerstra­at bleef geen enkele muur maagdelijk wit.
 ??  ?? Katleen en Stephane met kinderen Emile en Louis.
Katleen en Stephane met kinderen Emile en Louis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium