Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De burcht van Bölöni

Antwerp is enige ploeg die nog geen enkele tegengoal slikte

- GERT GYSEN

Drie wedstrijde­n, drie clean sheets en in de laatste twee wedstrijde­n kreeg de tegenstand­er zelfs geen enkele bal tussen de palen. Laszlo Bölöni heeft het weer geflikt om een stevige organisati­e neer te poten bij de Great Old. Kan Club Brugge - met negen goals de op één na beste aanval van eerste klasse - zondag (14.30u) wel voor barstjes zorgen in de burcht van Bölöni?

4 ingrediënt­en van zijn goede organisati­e.

1. Clean sheet-koning in doel

Vorig seizoen won hij het klassement van de clean sheets met veertien stuks. Nu staat hij alweer aan de leiding met drie wedstrijde­n zonder tegendoelp­unt. Doelman Sinan Bolat is dé hoeksteen van de stevige burcht die Laszlo Bölöni heeft opgetrokke­n. Alleen al de rust en het vertrouwen die hij uitstraalt, maakt zijn verdedigin­g enkele procentjes beter. Zaterdag zat er zelfs een assistent van de Turkse bondscoach op de tribune in Moeskroen om hem aan het werk te zien. Al is die wellicht niet veel wijzer geworden. Want het moet gezegd, dit seizoen moest Bolat nog geen al te grote reddingen verrichten. Kortrijk en Moeskroen slaagden er zelfs niet in om één enkele keer tussen de palen te trappen. De verdienste van het goed georganise­erde Antwerp. “Sinan gaat ons moeten trakteren”, lacht Faris Haroun. “We bezorgen hem tegenwoord­ig wel heel mooie wedstrijde­n, met zo weinig werk. Dat is de verdienste van de ploeg. Van aanval tot verdedigin­g. En achteraan zit het heel goed met Arslanagic en Matheus Borges.”

2. Meedogenlo­ze verdediger­s

En zo brengt Faris Haroun ons bij de tweede bouwsteen van Bölöni’s burcht. De meedogenlo­ze centrale verdediger­s. Dino Arslanagic (1m90) en Matheus Borges (1m92) zijn misschien niet de meest verfijnde voetballer­s, maar in de duels zijn ze onverzette­lijk. Vooral Arslanagic laat zich opmerken met zijn no nonsense manier van verdedigen. Matheus is dan weer wat sterker in de intercepti­es. “Met de automatism­en achteraan zit het goed”, zegt Arslanagic. “Dat de tegenstand­er al twee wedstrijde­n op rij niet meer tussen de palen kon trappen, wil zeggen dat we als blok verdedigen. Maar goed, we moeten dat ook wat relativere­n. Want nu krijgen we toch een tegenstand­er van een ander kaliber.”

En een andere manier van spelen. Bij Club Brugge lopen er zondag twee spitsen die wellicht uit het duel zullen spelen. Het wordt afwachten hoe Arslanagic en Borges daarmee om zullen gaan. Vorig seizoen bracht Bölöni tegen Club drie centrale verdediger­s aan de aftrap. Met Dylan Batubinsik­a die bijna weer fit is, behoort dat ook nu tot de mogelijkhe­den.

3. Marathonma­nnen op middenveld

Maar je mag dan wel een goede doelman hebben, verdediger­s die elke spits tussen hun boterham leggen als was het een lapje kaas, als er daarvoor geen spelers staan met wie je naar de oorlog kan, dan wordt de druk op de defensie uiteindeli­jk ook te groot. Daarom mag de rol van Faris Haroun en Sambou Yatabaré niet onderschat worden. De twee marathonma­nnen van Antwerp spelen een zéér belangrijk­e rol in de defensieve organisati­e. Haroun als gatendicht­er vlak voor de verdedigin­g. En Yatabaré als box-to-box-speler. De Malinees moest vorig seizoen vaak depanneren als rechtsacht­er of op de flank, maar nu hij zich voluit kan richten op zijn taak als centrale middenveld­er heeft hij een stap vooruit gezet. Yatabaré zet over het hele veld druk op de tegenstand­er en duikt overal op.

Ook opvallend: Laszlo Bölöni werkt met een thuis- en een uitploeg. Tegen Kortrijk mocht de dribbelvaa­rdige Ivo Rodrigues aan de wedstrijd beginnen, maar op verplaatsi­ng moest die al twee keer plaats ruimen voor een extra middenveld­er, Egor Nazaryna. 4. Collectiev­e discipline

Hét stokpaardj­e van Laszlo Bölöni: de collectiev­e discipline. Zijn spartaans trainingsr­egime zorgt ervoor dat iedereen conditione­el sterk staat. En daardoor kan ook de hele ploeg een hele wedstrijd lang alles blijven belopen. De ontwikkeli­ng van Geoffry Hairemans is daarbij het meest opvallend. De nummer tien heeft in de twee seizoenen onder Laszlo Bölöni serieus aan volume gewonnen. De nieuwe Noorse linksachte­r Simen Juklerod - zaterdag goed voor de assist voor het enige doelpunt - uitte alvast zijn verbazing over de collectivi­teit van dit Antwerp. “Dit is een perfect voorbeeld van hoe een team hoort te functioner­en. Als ik mee naar voren trek, zakt Geoff (Hairemans, red.) in. Als hij de bal verliest, neemt Faris zijn rol over... En zo is dat op alle posities het geval.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Owusu krijgt felicitati­es van Haroun, Yatabaré en Hairemans.
FOTO PHOTO NEWS Owusu krijgt felicitati­es van Haroun, Yatabaré en Hairemans.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium