Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Stapje gezet

- GERT GYSEN

Zeven op negen en zondag een match tegen Club Brugge die zelfs de leiderspla­ats kan opleveren. Antwerp is net als een jaar geleden enorm goed aan het seizoen begonnen. Nu, de tegenstand­ers waren tot dusver van een minder kaliber – Charleroi, Kortrijk en Moeskroen ten opzichte van Anderlecht, Gent en Genk een jaar geleden – en echte conclusies zullen we pas eind augustus kunnen trekken. Als de wedstrijde­n tegen Club Brugge en Anderlecht gepasseerd zijn.

Maar toch zien we nu al een verbeterin­g ten opzichte van een jaar geleden. Want Antwerp presteerde nu al iets waar het vorig seizoen nooit in slaagde: de Great Old was twee wedstrijde­n op rij dominant in het spel. Oké, als je van slechte wil bent, kan je het argument aanhalen dat Moeskroen en Kortrijk geen al te hoog niveau haalden. Maar dan nog is de vaststelli­ng dat Antwerp vorig seizoen zo veel meer moeite had met een wedstrijd te domineren. Laat staan twee achter elkaar.

Dát is het stapje voorwaarts dat Antwerp heeft gezet. Vorig jaar was reactievoe­tbal de term waarmee je het spel van Antwerp het best kon omschrijve­n. Nu is het niet meer bang om zelf de bal te hebben. In drie wedstrijde­n schoot de Great Old zelfs al zestig keer naar het doel van de tegenstand­er.

De reden waarom Antwerp nu aanvallend­er voor de dag komt, moet je niet al te ver zoeken. Toen Laszlo Bölöni vorig jaar bij Antwerp toekwam, moest – om in de terminolog­ie van de grote baas te blijven – de bouw nog uitgegrave­n worden. Bij het begin van dit seizoen stond de ruwbouw er al en kon de coach aan de verfraaiin­gswerken beginnen. En zo komen we vandaag tot een dominanter Antwerp.

Het was voor Bölöni ook nodig dat hij met zijn ploeg deze stap zou zetten. Nog eens een jaar met vooral afbraakvoe­tbal zou nefast zijn voor de sfeer op de tribune én in de ploeg. Vorig seizoen klonk al bij enkele dissidente spelers – Dequevy werd onder andere daarvoor zelfs weggestuur­d – dat er alleen maar aan verdedigen werd gedacht. Nog een jaar met alleen maar verdedigen zou het gemoed in de groep niet verbeteren.

Maar het stapje in de goede richting is nu gezet. Afwachten of de ploeg die lijn de komende weken doortrekt.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium