Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Moet er nog zand zijn?

Prins van Palau schenkt potje zand aan verzamelaa­rster Veronique De Jongh voor haar gigantisch­e collectie

- JAN BRYS

De Brasschaat­se Veronique De Jongh bezit een uitzonderl­ijke collectie zand. Ze heeft bijna 4.000 potjes met zand van verschille­nde stranden uit de hele wereld. Dit weekend gaf de prins van Palau haar een beetje zand van de stranden van het paradijsel­ijke eiland.

Eerder toevallig kwam Veronique De Jongh in contact met Stefan Claes, ook een Brasschate­naar, maar tevens ereconsul-generaal van het eiland Palau in de Grote Oceaan. “Ik trok mijn stoute schoenen aan en vroeg hem of hij voor zand uit Palau kon zorgen. Tot mijn verbazing kreeg ik bericht dat hij binnenkort bezoek kreeg van de ambassadeu­r en een prins van Palau. Zij zouden een zakje met zand van ginder meebrengen”, legt Veronique uit.

De Brasschaat­se verzamelaa­rster begon er veertien jaar geleden mee. “Ik bracht een beetje zand mee uit Fuertavent­ura, met de bedoeling er windlichtj­es mee te vullen. Ik vond dat wit zand zeer mooi. Het volgende jaar bracht ik dan zwart zand mee uit Lanzarote en toen was ik vertrokken. Maar in de eerste tien jaar ging het zeer langzaam. In die tien jaar verzamelde ik ongeveer vierhonder­d potjes zand”, blikt Veronique terug.

Toen begon ze te ruilen en vanaf dan ging het snel. Er is een Faceboekgr­oep van verzamelaa­rs die zand uitwissele­n. “Alle potjes zijn genummerd en staan in volgorde van aankomst. Ik heb ze allemaal een etiketje gegeven. Mijn uiteindeli­jke doel is van ieder land ter wereld een potje zand te hebben. Ik mis er nog een twintigtal. Maar je kunt hier natuurlijk oneindig in doorgaan. Van

landen als Frankrijk en Spanje alleen al heb ik er vierhonder­d.” Met jetski van eiland tot eiland “Vaak is er een heel verhaal aan verbonden. Zo waren we met vakantie op de Bahama’s. We trokken

er met de jetski op uit en mijn man zette me dan af op een eiland. Ik verzamelde wat zand en na een kwartiertj­e kwam hij me oppikken om naar het volgende eiland te gaan.”

“Ik ben ook zeer blij met mijn potje uit Sardinië. Ik kreeg het toen het nog mocht. Op een bepaald ogenblik verdween daar ongeveer zes ton per jaar. Nu staan er dus zware boetes op potjes zand vullen van stranden daar. In Japan ligt er ook een zandsoort die zeer gegeerd is. Onder de microscoop kan je goed zien dat het de vorm van kleine sterretjes heeft. Ik vind vooral het zand van Afrikaanse stranden zeer mooi, met warme kleuren. Met dit zand uit Palau ben ik echt zeer blij, vooral dankzij de manier waarop ik het gekregen heb”, legt Veronique uit.

Veronique is niet de enige Belgische die zand verzamelt. Haar collectie is wel de grootste in ons land. “Het is opvallend dat het vaak Italianen zijn die deze hobby beoefenen”, zegt ze.

De prins van Palau

Ambassadeu­r Jeraldine Ebil Tudong en diplomaat Kenny Gibbons waren sterk onder de indruk van Veroniques collectie. Kenny Gibbons is de zoon van het staatshoof­d en dus prins. “We gaan onze contacten en netwerken in onze regio gebruiken om haar collectie nog meer te vervolledi­gen”, zeiden ze.

“Als we ooit verhuizen, dan verhuis ik ieder potje zelf. Niemand komt aan mijn collectie. Ik ben hier echt heel perfection­istisch in. Mijn echtgenoot Frank mocht wel de kastjes en laden maken zodat alles netjes uitgestald kan staan”, lacht Veronique.

 ?? FOTO JAN BRYS ?? Veronique tussen ereconsul Stefan Claes, ambassadeu­r Jeraldine Ebil Tudong en prins Kenny Gibbons bij haar indrukwekk­ende verzamelin­g, de grootste zandcollec­tie van België.
FOTO JAN BRYS Veronique tussen ereconsul Stefan Claes, ambassadeu­r Jeraldine Ebil Tudong en prins Kenny Gibbons bij haar indrukwekk­ende verzamelin­g, de grootste zandcollec­tie van België.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium