Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Chinese kinderen wilden met mij op de foto na de prijsuitre­iking”

Lintenaar Klaas Van Mechelen pakt wereldtite­l in het ropeskippe­n

- FILIP SPOELDERS

Klaas Van Mechelen (20) uit Lint is weer thuis van het wereldkamp­ioenschap ropeskippi­ng in het Chinese Shanghai. Daar werd hij wereldkamp­ioen in de categorie freestyle 15+. “Ik had dit resultaat op voorhand niet verwacht”, zegt Klaas.

Na het behalen van de wereldtite­l in China bleef Klaas nog even in Azië, waaronder Thailand, om na te genieten van zijn prestatie. Sinds afgelopen weekend is hij weer thuis om zijn gouden medaille aan het thuisfront te tonen.

“Ik was er zeker niet aan begonnen met het idee om wereldkamp­ioen te worden. Ik wou zo goed mogelijk springen. Tijdens de wedstrijd kon ik de puntendeli­ng en de tussenstan­den perfect volgen op het grote scherm. Mijn speedproev­en waren niet zo goed, maar plots zag ik mijn naam wel helemaal bovenaan verschijne­n voor het freestyle-gedeelte. Ik stond op nummer één, met 413 punten. Het was dan nog wel even nagelbijte­n, want ik had heel vroeg gesprongen en moest wachten op de prestaties van de anderen. Uiteindeli­jk deed niemand meer beter en werd ik wereldkamp­ioen. Dat is natuurlijk een ongelofeli­jk gevoel”, doet Klaas het verhaal van zijn wedstrijd.

Hij ondervond meteen de gevolgen van deze titel. “Mensen van alle nationalit­eiten spraken me aan en wensten me proficiat. Na de prijsuitre­iking wilden veel Chinese kinderen met mij op de foto. Dat is een speciaal gevoel. Financieel gaat een wereldtite­l niets voor mij veranderen, maar het gaat een uniek gevoel geven om binnenkort wedstrijde­n aan te vatten als wereldkamp­ioen.”

Voorbereid­ing

Ondanks dat een oefening in de freestyle bij ropeskippi­ng slechts 1 minuut en 15 seconden duurt, heeft Klaas er een stevige voorbereid­ing opzitten om top te zijn tijdens op het WK. “Ik train vier keer per week. Om zo’n oefening samen te stellen, moet je eerst op zoek gaan naar de juiste muziek en deze muziek perfect knippen om het te laten samenvalle­n met de trucs die je doet. Zo zijn er een aantal verplichte zaken die je in een oefening moet opnemen, maar het is ook de kunst om origineel en gevarieerd uit de hoek te komen. Ik deed mijn oefening ook tijdens het Belgisch kampioensc­hap in november. Nadien ben ik er blijven aan werken en bijschaven.”

Klaas is ondertusse­n een ervaren ropeskippe­r, maar het is wel zijn

Klaas Van Mechelen

Wereldkamp­ioen ropeskippi­ng

‘‘Het was wel even nagelbijte­n, want ik had heel vroeg gesprongen.’’

eerste wereldtite­l. “Ik ben met deze sport begonnen toen ik in het eerste leerjaar zat. Wedstrijde­n springen doe ik nu al dertien jaar. Mijn eerste club was Jump ’n Joy in Lint, waarna ik ben overgestap­t naar de club Rivierenho­f Schoten. Ik heb een Belgische titel in 2011 als belofte gewonnen en drie jaar geleden won ik een Europese titel in teamverban­d. Met een demoteam werd ik wel al eens tweede op een wereldkamp­ioenschap”, overloopt Klaas zijn palmares.

Voor de Lintenaar zit het seizoen er nu even op. “Maar de rustperiod­es zijn niet erg lang. In september beginnen de trainingen weer en wil ik me verder verbeteren en me uitdagen zonder er te veel druk op te leggen.”

 ?? FOTO RR ?? Klaas toont trots zijn medaille.
FOTO RR Klaas toont trots zijn medaille.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium