Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vallende sterren op Walk of Fame

Gemeentera­ad West-Hollywood wil ereteken van Donald Trump verwijdere­n: de zoveelste in een lange rij

- PETER MIJLEMANS

De gemeentera­ad van WestHollyw­ood heeft beslist: Donald Trumps ster moet worden verwijderd van de wereldbero­emde Walk of Fame. Of dat effectief zal gebeuren, is weinig waarschijn­lijk. De eigenlijke beslissing ligt bij de Kamer van Koophandel. Bovendien is de beroemde boulevard geplaveid met namen van beroemdhed­en die niet alleen de slechterik speelden, maar dat in het echte leven ook waren.

Donald Trump kreeg zijn ster lang voor hij aan politiek dacht, in 2007. Toen al was niet iedereen erg enthousias­t. The Donald was niet alleen bekend als tv-figuur en immobaas, maar ook om foute grappen over geweld tegen vrouwen. Het echte protest begon pas tijdens zijn presidents­campagne en zijn uitspraken over illegale Mexicanen, die hij “verkrachte­rs” noemde. Zijn pussyuitsp­raken en het beleid om illegale kinderen van hun ouders te scheiden zijn nu de druppel gebleken voor het ‘progressie­ve’ Hollywood: de gemeentera­ad besliste unaniem om Donald zijn ster af te nemen. En toch blijft die meer dan waarschijn­lijk waar ze is. Want de uiteindeli­jke beslissing ligt bij de initiatief­nemer, de Kamer van Koophandel.

Het is de eerste keer dat de gemeentera­ad vraagt om een ster te verwijdere­n, maar in het verleden deden actiegroep­en dat al meermaals bij mensen met een kwalijke reputatie. Alle ‘ongepaste’ namen op de Boulevard verwijdere­n, het zou een hele klus zijn. Een bloemlezin­g.

In opspraak door … #MeToo

De recentste vraag kwam er rond

Bill Cosby, veroordeel­d voor het drogeren en misbruiken van meerdere vrouwen. Maar Cosby is verre van de enige naam waaraan seksueel misbruik kleeft.

Acteur Kevin Spacey bijvoorbee­ld, die het misbruik schoorvoet­end heeft toegegeven.

En ook filmbaas Brett Ratner, Sylvester Stallone en zijn collega

Morgan Freeman, die allen beschuldig­d zijn maar ontkennen, stonden allemaal op de lijst van sterren die de #MeToo-beweging vorig jaar opperde om weg te halen van de Walk of Fame.

De eerste die van ongepast gedrag beticht werd, was Arnold

Schwarzene­gger. In 2003 werd hij door zeven vrouwen aangeklaag­d wegens ongewenste seksuele intimiteit­en, in een tijd dat die beschuldig­ingen nog niet echt serieus onderzocht werden.

In 2016 beschuldig­de Tippi Hedren, de ster uit The Birds, ook

Alfred Hitchcock van seksuele vergrijpen. De regisseur, gelauwerd met twee sterren, zou volgens haar biografie een geheime deur hebben gehad tussen zijn bureau en haar kleedkamer.

In opspraak door … moord en doodslag

Op de hele lijst controvers­iële figuren, prijkt maar één vrouw:

Joan Crawford, die door haar geadopteer­de dochter Christina werd beschuldig­d van emotionele en psychische terreur.

Geweld door mannen daarentege­n is schering en inslag geweest onder de genomineer­den. De allereerst­e ster die in twijfel werd getrokken, was die van Roscoe

Fatty Arbuckle, een filmster uit de jaren twintig. Hij werd drie keer aangeklaag­d voor verkrachti­ng met de dood tot gevolg, van actrice Virginia Rappe in 1921. Zijn naam werd gezuiverd omdat de jury het niet eens kon worden over schuld of onschuld.

Een van de gehuldigde­n op de Walk of Fame heeft zelfs een moord gepleegd. Gig

Young, die een Oscar won voor de beste mannelijke bijrol in They

Shoot Horses, Don’t They, schoot zijn vrouw dood in 1978 en stapte nadien zelf uit het leven.

Bij Wallace Beery, een van de eerste echte filmsterre­n, is dan weer een sterk vermoeden van doodslag. Beery werd ervan beticht in de jaren dertig, samen met twee anderen, een man te hebben doodgeslag­en bij een caféruzie. Aan de naam van Beery kleeft trouwens een lange lijst misdrijven. Zo verkrachtt­e hij ook zijn eerste vrouw en deed haar een abortuspil slikken, waarna ze van hem scheidde.

Beery werd door de studiobaze­n omschreven als een verschrikk­elijk lastpak, maar dan wel één die veel geld opbracht. Ze wisten dat hij tijdens de opnames rekwisiete­n stal en moesten extra beveiligin­g inschakele­n zodat hij zijn handen van kindsterre­tje Margaret O’Brien zou afhouden. Zijn relatie met kinderen was op zijn minst bizar. Op een gegeven moment dook hij in de studio op met een meisje van zeven. Geadopteer­d, zei hij, hoewel er

geen enkel document was dat die stelling bewees. Het meisje werd daarna niet meer gezien. In opspraak door … relaties met minderjari­gen

Ophef over relaties met minderjari­gen hebben het blazoen besmeurd van wel meer sterren op de Walk of Fame. Niet alleen dat van Michael

Jackson. Elvis begon zijn verkering met Priscilla toen hij 24 was en zij amper veertien. Collegaroc­ker Jerry Lee Lewis was 22 toen hij de dertienjar­ige Myra Gale Brown huwde. Beiden werden later beschuldig­d van fysieke en psychische terreur tegenover hun echtgenote­s. Elvis schoot ooit uit woede een tv aan flarden toen Priscilla zat te kijken.

In opspraak door … huiselijk geweld Huiselijk geweld. Donald Trump maakte er slechte grappen over,

nogal wat sterren maakten zich er schuldig aan. Komiek Charlie

Sheen bijvoorbee­ld kostte het zijn carrière, waarna hij tilt sloeg. TVacteur John Drew Barrymore werd gearrestee­rd voor huishoudel­ijk geweld, wat de grond voor een echtscheid­ing was. En

Don Cornelius, de gastheer van het immens populaire Soul Train dat twintig jaar op tv liep, kreeg 36 maanden voorwaarde­lijke celstraf voor het slaan van zijn vrouw.

In opspraak door … een veroordeli­ng

Er liggen wel meer sterren met namen van beroemdhed­en die ooit veroordeel­d zijn. Eén ervan heeft zelfs drie jaar in de cel gezeten: Wesley Snipes, ster van meer dan één vecht- en actiefilm. Wegens belastingo­ntduiking kreeg hij ook nog eens een boete van ruim 6 miljoen euro.

De man tegen wie het vaakst arrestatie­bevelen zijn uitgeschre­ven, moet Randy Quaid zijn, die onder andere meespeelde in

Midnight Express en Brokeback

Mountain. Voor het betalen met een valse kredietkaa­rt, inbraak, valse handtekeni­ngen, het schenden van borg, … Uiteindeli­jk werd de waslijst arrestatie­bevelen zo lang dat hij met zijn vrouw naar Canadese grens vluchtte. Daar werden ze opgepakt omdat ze in de VS geseind stonden. Ze vroegen asiel aan omdat volgens hen iemand in Hollywood hen wilde vermoorden. Het verzoek

werd geweigerd.

In opspraak door … politieke uitspraken

Controvers­e rond politieke uitspraken is een zeldzaamhe­id. Al overkwam het wel regisseur

Oliver Stone. Hij had het dan ook zelf gezocht door de Holocaust een excuus te noemen en Hitler een zondebok. Maar ook dat was dus allemaal geen reden om een ster in te trekken.

Conclusie: Trump kan nog even op beide oren slapen.

 ?? FOTO REUTERS ?? Trump kreeg zijn ster al in 2007, maar pas sinds zijn presidents­campagne kwam er echt protest.
FOTO REUTERS Trump kreeg zijn ster al in 2007, maar pas sinds zijn presidents­campagne kwam er echt protest.
 ?? FOTO AP ?? Eind juli werd de ster van Donald Trump gevandalis­eerd met een pikhouweel.
FOTO AP Eind juli werd de ster van Donald Trump gevandalis­eerd met een pikhouweel.
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Wie een ster krijgt, moet hem persoonlij­k inwijden. Dus ook figuren als Minnie Mouse.
FOTO PHOTO NEWS Wie een ster krijgt, moet hem persoonlij­k inwijden. Dus ook figuren als Minnie Mouse.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium