Gazet van Antwerpen Stad en Rand

HEET VAN DE TONG...

Moeten jongeren geholpen worden bij de aankoop van een woning?

-

Taxshift

Als jonge mensen zonder hulp van anderen geen huis meer kunnen kopen, klopt er iets niet. Het ligt aan de regering die steeds maar beweert dat onze koopkracht stijgt, terwijl in de praktijk het tegendeel zichtbaar is. We houden misschien 100 euro netto meer over sinds de taxshift, maar de energiepri­jzen en andere lasten zoals belastinge­n zijn meer dan 100 euro gestegen.

LAURENT REMY, HEIST-OP-DEN-BERG

Huurprijze­n bevriezen

De overheid en bouwpromot­oren hebben de laatste decennia kunstmatig de vastgoedpr­ijzen de hoogte ingejaagd en zo het merendeel van de bevolking verarmd. ‘Steunmaatr­egelen’ werken contraprod­uctief, denk maar aan de prijsstijg­ingen voor verwarming­sinstallat­ies. Beleggers in aandelen worden als speculante­n beschouwd en steeds meer belast. Nochtans steunen zij meer de economie dan zij die in een voor 80% leegstaand appartemen­t aan zee investeren. Dus: verhoog de kosten voor alle onroerend goed dat niet de gezinswoni­ng is en bevries de huurprijze­n zodat er meer geld voor consumptie vrijkomt.

GINO DEYNCKENS, ANTWERPEN

Flexibeler­e banken

Vandaag de dag is het moeilijker om rond te komen met je loon en tegelijker­tijd te sparen en je gezin te onderhoude­n. Dus de aankoop van een huis wordt lastiger en daardoor zijn de huurprijze­n bijna even duur als de afbetaling van een lening. Banken moeten dus flexibeler zijn voor jongeren.

SERKAN FIDAN, GENK

Kinderen niet kunnen helpen

Het is schandalig dat jongeren het volledige bedrag niet meer kunnen lenen. Als ze een vast inkomen hebben, moet dat altijd mogelijk zijn. Niet alle ouders hebben het geld om hun kinderen te helpen.

INGRID VAN HESSEM, KAPELLEN

Geen reizen en festivals

Ook wij moesten een inspanning leveren gedurende twintig jaar voor het bekomen van een eigen woning. Wij gingen niet op reis, deden niet aan sport, schuimde de festivals en concerten niet af,... Wij bouwden geleidelij­k op en werkten in onze vrije tijd aan onze woning. En dan heb ik het niet eens over de domme en overbodige milieurich­tlijnen. Onze consumptie­maatschapp­ij en de manier van samenleven is mee verantwoor­delijk voor deze onhoudbare situatie. Men wil alles nu en vandaag.

RENE LODEWEYCK, LIER

Trots

Als jongeren tijdens de studentent­ijd bijverdien­en, kan hulp bij aankoop van een woning overwogen worden. Maar als ze niets doen en denken dat alles in hun schoot geworpen wordt, dan niet. Ik heb niks meegekrege­n van thuis en zelf alles moeten opbouwen en kan daar nu trots op zijn.

NANCY DE KAEY, ANTWERPEN

Hoge vergoeding­en

Het wordt tijd dat men begint in te zien dat huizen steeds met “winst” moeten verkocht worden en dat makelaars met een belachelij­k hoge vergoeding gaan lopen. Duizenden euro’s nemen ze weg, om wat te doen? Ook de kosten die je moet maken bij de notaris wil je bij een verkoop “terugwinne­n”, dus gaat de verkooppri­js opnieuw de hoogte in.

P. VAN POPPEL, ANTWERPEN

 ?? FOTO BERT DE DEKEN ??
FOTO BERT DE DEKEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium