Gazet van Antwerpen Stad en Rand

20.000 bezoekers zorgen voor recordedit­ie

Belgisch talent zegeviert tijdens jaarlijkse hoogmis

- (bs)

Jazz Middelheim editie 37 was er eentje voor de geschieden­isboekjes. De consternat­ie over de dag zonder stoeltjes was gisteravon­d wel verwerkt, en ook qua affiche en opkomst mocht er niet gemopperd worden. Zelden een affiche gezien waar de uitschiete­rs -Taxi Wars, Robin Verheyen Quartet, Philip Catherine, Melanie De Biasio - zo nadrukkeli­jk van eigen makelij waren, ook. Want als er één conclusie was waar je niet naast kon, is het wel dat de Belgische jazz in blakende gezondheid verkeert.

Jazz Middelheim blijft een festival apart. Je ziet er mensen dikke boeken lezen met een vleugje jazz op de achtergron­d, en muziekfans van een zekere leeftijd een middagdutj­e doen terwijl er in de tent een paar virtuozen op het hun eigen grenzen staan te verleggen. Artist in residence was Robin Verheyen en bij het grote publiek vooral bekend als saxofonist van Taxi Wars, maar daarnaast ook een van de meest gerespecte­erde blazers in de Europese jazzscene. Alleen hij al was - met zowel Taxi Wars, Robin Verheyen Quartet én het trio Delooze/Verheyen/Baron verantwoor­delijk voor enkele van de meest memorabele concerten van het hele festival.

Kamasi Washington

Ook de Antwerpse pianist Bram Weijters en zijn Crazy Men wisten als opener van deze muzikale vierdaagse moeiteloos te overtuigen. En Ben Sluijs Quartet - jonge looks, oude rot - legde de lat zaterdagmi­ddag meteen hoog als opener op de Main Stage. De tent liep ettelijke keren nokvol voor de Amerikaans­e superster Kamasi Washington - iemand die op inventieve wijze oud en nieuw combineert­én Black Star, de dekmantel waaronder Mos Def en Talib Kweli opereerden. Zondag was als vanouds de rustigste dag, want geënt op de échte jazzliefpo­dium hebber. Dat wil zeggen: redelijk zwaar op de hand liggende concerten waar de improvisat­ie het vaak op de melodie haalt.

Het repertoire van zowel Steve Coleman & The Five Elements als het zeer matige Aka Moon lagen voor het merendeel van de festivalga­ngers toch nét iets te zwaar op de hand, en zaterdag wist ook het Jazz Loves Disney-project lang niet iedereen te overtuigen. Maar jazzicoon Archie Shepp – vergezeld door trompetist Randy Brecker- zorgde er met zijn John Coltrane-programma wel voor dat deze uitgave van Jazz Middelheim in stijl werd afgesloten.

 ?? FOTO JEROEN HANSELAER ?? Jazzicoon Archie Shepp sloot het festival in stijl af.
FOTO JEROEN HANSELAER Jazzicoon Archie Shepp sloot het festival in stijl af.
 ?? FOTO JEROEN HANSELAER ?? Turnhouten­aar Robin Verheyen.
FOTO JEROEN HANSELAER Turnhouten­aar Robin Verheyen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium