Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wout van Aert sleept brons in de wacht na uitputting­sslag in de regen

Expo in Middelheim­museum steekt bezoekers in ‘zorb’

- SAM REYNTJENS

Een kunstvoors­telling beleven terwijl je ronddraait in een grote opblaasbar­e plastieken bal, dat kon zaterdag in het Middelheim­museum. Jong en oud kwamen er met een glimlach uit.

“Je bent alleen, omdat iedereen zijn eigen bal heeft, maar toch samen omdat de ballen doorschijn­end zijn”, reageert Oostenrijk­er Ali Janka, lid van collectief Gelatin, als we hem vragen hoe hij zijn wandeling in een ‘zorb’ beleefd had. Janka was een van de nieuwsgier­igen die zaterdagmi­ddag in het Middelheim­museum gingen kijken naar en deelnamen aan de voorstelli­ng Pomegrenad­e Promenade van de Britse Monster Chetwyndt. Terwijl verknochte Pokémonjag­ers het park vulden, rolden vier grote opblaasbar­e ballen - de ‘zorbs’ - over een plattegron­d met op canvas afgedrukte fragmenten uit het archief van kunstenare­s Monster Chetwyndt. Toeschouwe­rs konden vanuit zo’n zorb de voorstelli­ng beleven.

Pretpark

“Ze baseert zich op het principe van de theatertui­n”, zegt curator Pieter Boons. “Dat is ook waar pretparken op gebaseerd zijn, namelijk met bij elke ‘station’ een eigen verhaal.”

Rondom de plattegron­d stonden dan ook enkele acteurs, getooid met vreemde veelkleuri­ge gewaden. Die komen net als de plattegron­d met knipsels voort uit de keuze voor collages.

“Collages zijn heel toegankeli­jk”, legt curator Boons de keuze van de kunstenare­s uit. “Het zijn technieken die mensen herkennen.” Door haar publiek te laten rondrollen in een opblaasbar­e bal wil Chetwyndt ze nog meer betrekken. “Ik vond het echt wel leuk”, aldus proefkonij­n Janka. “Dat het zomer is, helpt natuurlijk.

Het viel me op dat alles waar je over rolt toch goed te zien is.” ‘Experience Traps’

De performanc­e, die enkel gisteren plaatsvond, kadert in de voorstelli­ng van het boek over de tentoonste­lling Experience Traps die nog tot en met 23 september in het Middelheim­museum loopt. Zestien hedendaags­e kunstenaar­s laten zich er inspireren door barok.

 ??  ??
 ?? FOTO DIRK VAN DE VELDE ?? Kunstenare­s Monster Chetwyndt in een ‘zorb’.
FOTO DIRK VAN DE VELDE Kunstenare­s Monster Chetwyndt in een ‘zorb’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium