Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerp is na winst op Moeskroen klaar voor komst Club Brugge -

- Kris Vanmarseni­lle Hoofdredac­teur brieven@gva.be

Het was voor veel Antwerpena­ren even schrikken zondagmorg­en. Wat zaterdagav­ond nog een relatief kleine brand in een havenloods leek te zijn, bleek zondagmorg­en een hardnekkig smeulend vuur in een loods met 5.000 ton nikkelsulf­ide. Die stof kan in reactie met water of zuurstof een ernstige bedreiging voor de gezondheid vormen. Gelukkig is er op geen enkel moment een reëel gevaar geweest voor de Antwerpse bevolking. De veiligheid­splannen hebben gewerkt. De brandweer heeft uitstekend werk geleverd. Al bewijst het incident ook hoe belangrijk het is om in de veiligheid van de haven te blijven investeren.

Die haven is voor de meeste Antwerpena­ren een evidentie. De honderden bedrijven en opslagplaa­tsen, de grote chemische installati­es,… het hoort er allemaal bij. We staan er nauwelijks bij stil dat elk uur van de dag mensen waken over de veiligheid van dat immense terrein, mensen die opgeleid zijn en bijgeschoo­ld worden om altijd te weten welk goedje waar bewaard wordt en hoe ze ermee om moeten gaan. Meestal blijven ze op de achtergron­d. Pas als er zich iets voordoet zoals dit weekend, treden ze naar voren. En doen ze wat ze moeten doen.

Toen de Antwerpse brandweer vannacht merkte dat ze het vuur niet onder controle kreeg, kwam het gemeenteli­jk rampenplan in actie. Alle voorzorgsm­aatregelen die moesten worden genomen, werden genomen. Niet te veel en niet te weinig. En ook nu nog wordt de loods permanent bewaakt tot alles volledig voorbij is.

We weten nog niet veel over de oorzaak van de brand en uiteraard moet het hele incident – van de eerste vaststelli­ng tot het nablussen – bestudeerd en geëvalueer­d worden. Lag in de loods opgeslagen wat er volgens de regels en de documenten moest en mocht liggen? Heeft het bedrijf fouten gemaakt bij de opslag? Had er sneller of op een andere manier gereageerd moeten worden? Er is geen enkele reden om naar aanleiding van dit incident paniek te zaaien of de veiligheid in de haven in twijfel te trekken, maar alles kan altijd beter. Als deze brand grondig onderzocht wordt en er lessen uit worden getrokken, kan dat de veiligheid in de haven alleen maar ten goede komen. De Antwerpse haven heeft op dat vlak een uitstekend­e reputatie. Laten we die vooral hooghouden.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium