Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kleurrijke vierdaagse lokt 130.000 bezoekers

Vierdaags feest van holebi- en transgende­rgemeensch­ap lokt massa deelnemers én gegadigden

- JAN STASSIJNS

Onder grote belangstel­ling en met de bijbehoren­de beats en kleurrijke outfits trok de parade van de Antwerp Pride zaterdag door de stad. Met zo’n 90.000 toeschouwe­rs tijdens de stoet en in totaal 130.000 bezoekers van overal ter wereld was de Antwerp Pride nog grootser dan vorig jaar.

Het stond in de sterren geschreven dat de Antwerp Pride en de parade in het bijzonder, zonder probleem tienduizen­den bezoekers aan het bewegen zou krijgen. De elfde editie van het feest van de holebi- en transgende­rgemeensch­ap bracht in vier dagen maar liefst 130.000 mensen op de been. De parade lokte volgens de politie zo’n 90.000 bezoekers. En dat zijn er meer dan vorig jaar.

De stoet van praalwagen­s trok zaterdagmi­ddag door de stad. Kleurrijk en sfeervol vat het geheel mooi samen. De parade werd voorafgega­an door een grote regenboogv­lag, die gedragen werd door de kopstukken van de verschille­nde politieke partijen. N-VA, Groen, sp.a, Open Vld, CD&V en PVDA stuurden allemaal afgevaardi­gden, maar in totaal waren er wel zestig delegaties van holebi- en transgende­rverenigin­gen, sportclubs, de Universite­it Antwerpen, bedrijven en middenveld­organisati­es. De politie was massaal aanwezig om alles in goede banen te leiden, maar nam ook deel aan de parade met bordjes #proudtobey­ourfriend. Ze werden gevolgd door een colonne aan feestende mensen; jong en oud, van hetero tot transgende­r. De hele LGBTQ+ gemeenscha­p (Lesbisch, homo, biseksueel, transgende­r en twijfelend, red.) vierde feest.

Voor de Nederlands­e Annelies Buyks en Agnes Boink, die met hun Belgische vriendin Rita Mertens op het terras van Lucy Chang op de Marnixplaa­ts van een glaasje witte wijn genoten, was het een aangename verrassing.

“We zijn eigenlijk in Antwerpen voor een tentoonste­lling in de Zwarte Panter”, vertellen de dames, die samen Schildersc­ollectief Raac vormen. “Maar dat hebben we met veel plezier even uitgesteld. We kunnen hier ook van genieten, hoe de mensen hier gewoon zichzelf zijn. Het is heerlijk dat dat kan.”

Verdraagza­amheid

Antwerpena­ren Luc Pierens (57) en Guy Coolen (51) vinden het niet alleen erg leuk, ze vinden het ook belangrijk dat ze hier aanwezig zijn. “Wij zijn 27 jaar samen”, vertelt Luc. “Ik zie vandaag nog heel veel jonge mensen die het moeilijk hebben om ermee naar buiten te stappen.” Guy knikt. “De drempel is nog steeds erg hoog. Daarom dat blijvende aandacht met initiatiev­en zoals de Antwerp Pride ook nodig is. We staan natuurlijk verder dan vroeger, maar het kan snel omkeren als de aandacht verzwakt. De Pride gaat ook over meer dan holebirech­ten, het gaat over verdraagza­amheid in het algemeen en het is belangrijk om daarvoor samen op straat te komen”

Dat vinden ook Margaux Roels (17) uit Luxemburg en Victoria Delepierre (17) uit Aarlen. Zij komen speciaal voor de Antwerp Pride naar de Scheldesta­d afgezakt. “Wij zijn niet gay, maar hebben wel heel wat vrienden die dat wel zijn”, zegt Victoria. “We willen hen een hart onder de riem steken door hier te zijn. We zijn allemaal hetzelfde, welke seksuele voorkeur we ook hebben. Dat mag ook getoond worden.”

“Maar het is ook gewoon een groot feestje”, zegt Margaux. “Iedereen lacht, danst en gaat uit de bol. En wie het niet leuk vindt wat hier gebeurt, moet dat maar voor

Margaux Roels (17) en Victoria Delepierre (17) ‘‘We zijn allemaal hetzelfde, welke seksuele voorkeur we ook hebben. Dat mag getoond worden’.’

zichzelf houden.”

Diversitei­t

Bart Abeel, organisato­r van de Antwerp Pride is erg gelukkig met het evenement. “We zijn dankbaar voor de diversitei­t die er is en reiken de hand naar andere gemeenscha­ppen. Iedereen is welkom. Jammer genoeg zien we aan wat eerder deze week in Gent gebeurde (daar werd een homokoppel toegetakel­d door bovenburen,

red.) dat het nog steeds nodig is om aandacht te schenken aan een gelijke behandelin­g voor holebi’s en transgende­rs. Maar hier in Antwerpen was de sfeer onwaarschi­jnlijk mooi. En ook op het Love United Festival op het Steenplein was er enorm veel volk. Voor het Closing Festival op zondag zijn zo’n vijfduizen­d mensen afgezakt. En de datum voor de twaalfde editie ligt ook al vast, van 8 tot en met 11 augustus 2019.”

 ?? FOTO WIM KEMPENAERS ??
FOTO WIM KEMPENAERS
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Zo’n vijfduizen­d enthousias­telingen sluiten de vierdaagse af op zondag.
FOTO JORIS HERREGODS Zo’n vijfduizen­d enthousias­telingen sluiten de vierdaagse af op zondag.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO'S WIM KEMPENAERS, KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Veel sfeer in en rond de parade op zaterdag.
FOTO'S WIM KEMPENAERS, KIONI PAPADOPOUL­OS Veel sfeer in en rond de parade op zaterdag.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium