Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Loper op klompen moet halfweg opgeven

Deelnemer op klompen Tim Van Goethem geeft iets na de helft op na doorweekte voeten en oververmoe­idheid

- MAAIKE FLOOR www.facebook.com/ikstapvoor­mijnhelden

Na 53,2 kilometer, iets over de helft dus, heeft Tim Van Goethem (34) uit Westmalle zijn poging om de Dodentocht op klompen uit te lopen moeten staken. “Door de regen had ik al snel blaren en ik was gewoon kapot. Maar toch heb ik mijn doel bereikt.”

Misschien was het wat overmoedig, geeft Tim Van Goethem ruim een dag na zijn avontuur toe. “Die regen had ik niet ingecalcul­eerd en er kwam veel meer bij de Dodentocht kijken dan ik dacht.”

De klompenmak­er had al eens een lange voettocht op klompen gemaakt naar Scherpenhe­uvel, toch ook 52 kilometer en dat was goed gegaan. Maar wel op het gemak en bij stralend weer.

Als we bij hem langsgaan, is Tim met zijn zoontje Stan aan het voetballen in de tuin. Dat kan hij toch al, ondanks zijn blaren. “Zaterdag heb ik de hele dag geslapen om te bekomen. Daardoor voel ik me beter, maar het is behoorlijk zwaar geweest.”

Bij het vertrek op vrijdagavo­nd om 21.07u zag alles er goed uit voor Tim en zijn wandelvrie­nd Thomas. Hij was vastberade­n om de finish te halen om geld in de zamelen voor zijn neefjes Xander en Seppe (9), die aan de ziekte van Duchenne lijden. “Ik was wel nerveus. De avond ervoor had ik amper geslapen.”

Tim Van Goethem is doof, wat zijn missie ook wat complexer maakte. “Al die mensen aan de start was heel overweldig­end. Ik had het gevoel dat we met drie, vier mensen op een vierkante meter moesten stappen. Ik moest mijn maat Thomas voortduren­d zoeken in de massa. We vonden elkaar wel via berichtjes op de gsm, maar dat kostte tijd en energie.”

Toch gingen de eerste kilometers goed. “Het weer was prima en de moraal ook. Toen het rond 23u hard begon te regenen en te waaien, werd het moeilijker. Klompen zijn niet waterdicht en mijn dikke geitenwoll­en sokken waren meteen doorweekt. Ik voelde de blaren opkomen. Bovendien stapte ik vaak in modderige plassen, wat ook niet zo prettig was.”

Veel dove mensen hebben wat meer moeite om hun evenwicht te houden, zeker in het donker. Ook dat speelde Tim parten. “Ik vrees dat ik per ongeluk een aantal keer op iemands hiel heb gestapt met de klompen. Daar wil ik me bij deze voor verontschu­ldigen.”

Dipje Rond 1u ’s nachts besloot Tim Van Goethem dat het niet langer

te doen was om met zijn doorweekte klompen verder te wandelen. Gelukkig had hij gympies in zijn rugzak gestopt. De klompen verdwenen in de rugzak en Tim hoopte op zijn gympen de finish te halen.

“Ondertusse­n begon de vermoeidhe­id toe te slaan en mijn blaren deden erg veel zeer. Een medewerker van het Rode Kruis heeft ze goed verzorgd. Daarvoor moest ik een tijdje plat liggen. Ik was zo moe dat ik bijna in slaap viel. Toen kreeg ik echt een klop.”

Ook zijn spieren begonnen zeer te doen, maar Tim wilde per se verdergaan. “Als je aan de ziekte van Duchenne lijdt, heb je voortduren­d pijn. Ik wilde laten zien dat ik die pijn ook aankon.”

Platte batterij

Ter hoogte van Breendonk gaf zijn vriend Thomas op. Tims schoonbroe­r Bart en wat vrienden waren hem wel komen steunen, maar het was ook lastig om hen terug te vinden tussen alle mensen. “Ik heb het uiteindeli­jk volgehoude­n tot in Merchtem, op 53,2 km. De batterij van mijn telefoon was intussen plat, dus ik kon met niemand nog contact houden. Ik kreeg ook door dat ik de finish niet op tijd zou halen. Maar heel teleurgest­eld was ik niet. Ik

Tim Van Goethem Deelnemer op klompen ‘‘Ik wil me verontschu­ldigen voor de keren dat ik op iemands hiel heb getrapt met mijn klompen.’’

heb gedaan wat ik kon en ik heb de ziekte van mijn neefjes onder de aandacht kunnen brengen. Hoeveel geld ik heb opgehaald, weet ik pas donderdag. Veel mensen felicitere­n me met mijn prestatie, dat is fijn. Volgende keer zal ik me beter voorbereid­en en ik denk dat ik dan toch maar echte wandelscho­enen aantrek.”

 ?? FOTO DIRK VAN DE VELDE ??
FOTO DIRK VAN DE VELDE
 ?? FOTO DIRK VAN DE VELDE ?? Tim Van Goethem, met zijn klompen naast zich, rust uit na zijn tocht van 53,2 kilometer. “Ik heb gedaan wat ik kon.”
FOTO DIRK VAN DE VELDE Tim Van Goethem, met zijn klompen naast zich, rust uit na zijn tocht van 53,2 kilometer. “Ik heb gedaan wat ik kon.”
 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? Onderweg, met de klompen al in de rugzak.
FOTO RR Onderweg, met de klompen al in de rugzak.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium